Introduktion
Historien om Nodor-Winmau
Varför sitter numren på tavlan där dom sitter?
Matematisk uträkning
Alternativa tavlor
Riktigt udda tavlor


På 1600-talet sågade man skivor av stora almstammar för att få lämpliga darttavlor, och på många ställen i England används almtavlor fortfarande. Problemet med almtavlan är att den måste ligga i blöt varje natt för att den inte skall spricka eller bli för hård att kasta på. Ibland har almtavlan knaggar som gör att pilarna studsar.

Papperstavlor av hårt rullade pappersband duger utmärkt för sällskapsspel på landet eller balkongen samt för den som spelar Dart mer sporadiskt. Vid tävlingar och vid regelbunden träning behövs tavlor med längre livslängd (5-6 år vid hemmabruk). Samma sak gäller på pubar, företagens fritidslokaler, klubblokaler mm, och där väljer man tavlor av borst (fibrer).

Tavlor av borst tillverkas genom att man samlar ca 16 miljoner styva fibrer i ett antal mindre buntar med pappersomslag. Dessa buntar ställs sedan upprätt på en limbestruken skiva (tavlans bakstycke), varpå ett stålband pressas runt buntarna med 10 tons tryck. När tavlan sedan tryckts med färgfält och försetts med trådar och siffror har man en tavla som håller för dagligt bruk under en mycket lång tid.

I skötseln av darttavlan ingår att man vrider tavlan och flyttar den löstagbara sifferringen regelbundet - en till sju gånger per vecka - beroende på hur mycket den brukas. Vid tävlingsspel kastar nämligen spelarna ofta många pilar mot samma ställe på tavlan, t ex trippel 19, trippel 20. Träffpunkten försvagas då ganska snabbt, och borsten "kryper ut". En regelbunden vridning av tavlan förlänger livslängden avsevärt.

Varning: Skydda tavlan mot stänk av vatten eller regn, borsten "exploderar" ut ur tavlan när fibrerna sväller av vätskan - tavlan blir helt förstörd. Samma sak gäller för papptavlor.
   Introduktion
Historien om Nodor-Winmau
Varför sitter numren på tavlan där dom sitter?
Matematisk uträkning
Alternativa tavlor
Riktigt udda tavlor


En kort historia om hur dessa två företag gick sammanNODOR kommer från engelskans "no odour" dvs luktlös.
WINMAU kommer från grundaren Harry Kicks Sr. Han tog de tre första
bokstäverna från sin frus båda förnamn, Winifred Maud. (Winmau uttalas Win More)


Historien om den brittiska darttavlans tillkomst är en fascinerande berättelse som startade på allvar i början av nittonhundratalet och fortfarande bjuder på intressanta vändningar.

Den här berättelsen handlar om två företag som har gått i spetsen för dartindustrin i många decennier och tillsammans har haft ett stort inflytande över idrotten. Intressant är att både Winmau och Nodor ursprungligen grundades i East End i London och fram till nyligen var ärkerivaler.

Låt oss vrida tillbaks klockan till 1919 när en industrikemist vid namn Ted Leggatt uppfann och sedan började tillverka "NODOR" modellera. Den hette Nodor eftersom den, till skillnad från sina största konkurrenter, var luktfri (NODOR = No Odor = luktfri).

Sedan slutet av första världskriget hade dartens popularitet ökat avsevärt vilket fick Leggatt att experimentera med Nodors modellera som potentiellt material för darttavlor.

Den första Nodor darttavlan i modellera kom 1923.

Den blev inte speciellt populär bland den dartspelande allmänheten eftersom den saknade det karakteristiska "plonk"-ljudet när pilen träffade tavlan. Ett ljud som var djupt rotat hos alla som spelade på den berömda almträtavlan.

1924 hade Leggatt utökat Nodors sortimentet med almträtavlor och 1928 lanserades även mässingspilarna.

1931 kom en värdshusvärd från Kent, Frank Dabbs, till Leggatt med en idé till en ny sorts darttavla. Han hade en ide om att man kunde knyta bitar av rep vertikalt och bilda en cirkulär spelyta. Leggatt vidareutvecklade idén och tillsammans med Dabbs ansökte de om patent på den.

Så 1935 lanserade Nodor den första darttavlan av borst.

Leggatt är sedan en av dem som grundar Nationella Dart Association (NDA) och blir dess första ordförande. Vid ungefär samma tid blev dagens klockformade spelyta standard för darttavlor över hela världen.

Under andra världskriget flyttades tavelproduktionen till Devon som en försiktighetsåtgärd och tillverkningsindustrin fortsatte trots brist på råvaror.

1945 flyttades produktion tillbaka till Londons East End.

1959 anlitas Dunlop för att ta hand om försäljning och marknadsföringen av Nodors hela tavelsortiment, men 1966 löpte avtalet ut. Leggatt hade gått i pension och företaget köptes upp av Fred Grisley, Leggatts svåger.

1968 fick Nodor förslaget att flytta sina fabriker till South Wales, ett område med hög arbetslöshet. Så småningom flyttade företaget till Cardiff. Det var 1983 som de nuvarande ägarna, familjen Bluck med John Bluck i spetsen, förvärvade Nodor och flyttade fabriken till Bridgend. Bluck var redan involverad i dartindustrin via sitt bolag Brackla Engineering, en ledande tillverkare av volframpilar. 1984 uppfann och patenterade hans företag den första klammerfria bullen, kallad Supabull, som snabbt tog marknaden med storm.

1976 startdes postorderfirman Red Dragon som sålde dartrustning - mycket till förtret för Bracklas konkurrenter - pressades priserna på volframpilar så även arbetarklassen hade råd att börja med dart.

1999 insåg Bluck att det ökade hotet från lågpristavlor av dålig kvalitet från Fjärran Östern och beslöt sig motvilligt att flytta tavelproduktionen till Kenya i Afrika, ursprungslandet för den bästa sisalen i världen. Ett modigt beslut som visade sig vara det enda riktiga. Sisal är den viktigaste råvaran för darttavlor av borst. Nodor har alltid insisterat på att använda den bästa östafrikanska sisalen som också råkar vara det brittiska admiralitetens val till flottans linor.

Stödet från de kenyanska myndigheterna gjorde den svåra övergången lättare. Diskussioner fördes med Londons handelsattaché i Kenya, Dickson Mbugua, följt av många möten och uppmuntran från Albert GUMO, koncernchef EPZA i Nairobi som resulterade i ett beslut att starta produktionen på Athiflodens Export Processing Zone. EPZ-myndigheten har verksamhet i flertalet länder över hela världen. Dess primära syfte är att uppmuntra utländska investeringar. De från början hyrda fabriks- och lagerkomplexen äges nu i sin helhet av företaget.

Nodor tillverkar kvalitetstavlor med kvalificerad lokal arbetskraft och använder branschens mest avancerade tillverkningsteknik som utvecklats av Nodors egna ingenjörer.

1945, inte långt från Nodor i East End i London, investerade Harry Kicks Senior mycket av sina pengar i uppbyggandet av en fabrik för tillverkning av almtavlor. Det var först beläget i en bombskadad byggnad och hade bara paraffinlampor till belysning, en koleld för värme och handmålade darttavlor. Det var för övrigt Harry Kicks far som färglade de första tavlorna.

Han levererade darttavlorna personligen med tunnelbana till Watney Brewery, sin första kund. Omkring 1952 började han göra tavelskåp för hand, med bland annat fransk polering och grafik som tillhandahölls av bryggerierna. Strax därefter började Kicks tillverkningen av pappersrullade darttavlor under namnet Keep Dry ("Håll Torrt") eftersom de - till skillnad från almtavlor - inte krävde blötläggning. 1960 såldes namnet till Scotts Dartboard i Southend, en specialiserad tillverkare av papperstavlor.

Kicks äldste son, Harry Kicks Junior, anslöt sig till verksamheten vid denna tidpunkt. Tre år senare anslöt sig även Ian Kicks. Efter att Nodors patent på borsttavlor hade gått ut började även Kicks företag att tillverka sådana från ett stallområde i East End under namnet HAKicks and Sons.

Företaget tvingades att flytta 1989 på grund av en expropriation för att bana väg för höghus. Företaget flyttade till sin nuvarande plats i Haverhill, Suffolk.Allt gick bra tills Storbritannien drabbades av den holländska almsjukan och all produktion flyttas över till borsttavlor. Verksamheten blomstrade långsamt och fick rykte om sig att betyda hög kvalitet.

1973 skedde ett stort genombrott då Harry Kicks Senior ingår ett lukrativt avtal med Olly Croft från British Dart Organization (BDO), det styrande organet för dart i storbritannien, vilket innebär att HAKicks darttavlor blir BDO's officiella darttavla med exklusiv rätt att få trycka deras logotyp och att vara ensam tavelfabrikat vid internationella dartturneringar.

I mitten av sjuttiotalet ändrade Kicks bolagets namn till Winmau (uttalas "Win More") med de tre första bokstäverna i hans hustrus första två namn, Winifred Maud.

Harry Kicks Seniors plötsliga död 1984 resulterade i en överföring av äganderätten till Winmau till hans fem söner. Nu när tv's glansdagar var förbi blev tavelindustrin oerhört lidande. Efter flera år av ekonomiska förluster var bolaget nära konkurs. 1993 tog bröderna kontakt med sin amerikanska distributör, Accudart, Inc., för ekonomiskt stöd i ett försök att hålla företaget flytande. Accudart, Inc's ägare Ron Kurtz öppnade plånboken och blev den största aktieägaren i bolaget. De plockade in specialister som skulle få företaget på fötter och inom två år gick verksamheten åter med vinst och har fortsatt att göra det sedan dess.

1995, påbörjades arbetet med att utveckla den mest tekniskt avancerade borsttavlan i världen. 1997 lanserades Bladetavlan som den ultimata studsfria darttavlan med hjälp av sofistikerad klammerfri teknik. Samma år, röstades Winmau fram till årets företag, strax före Ryanair.

Under hela perioden av ekonomiska svårigheter stod de fast vid sitt avtal med BDO. 2003 gick 30:e Winmau World Masters Dart-turneringen av stapeln. Denna världsberömda turnering representerades av mer än tjugofem länder runt om i världen och är ofta tv-sänd. Winmaus sponsringsamarbete med World Masters gör det till en av historiens längsta sponsoravtal för ett idrottsevenemang.

Under de senaste tjugofem åren har det varit en bitter rivalitet mellan Nodor och Winmau. Flera misslyckade försök har gjorts att köpa upp varandra. Dock har denna sunda konkurrens att vara främsta tillverkaren av darttavlor har också drivit båda företagen till fantastiska tekniska innovationer och kreativa marknadsföringsaktiviteter som har varit till stor nytta för konsumenterna.

2002, efter nästan tre årtionden av konkurrens, köptes Winmau upp av Nodor. Inom mindre än ett år har det skett en gradvis överföring av produktionen till Kenya.

Idag är Nodor International den största och äldsta företagsgrupp inom dartindustrin. Det äger de två största flaggskeppen bland darttavlor. Varumärken som är kända i hela världen för kvalitet, hållbarhet, service och valuta för pengarna.

Båda varumärkena har ett fantastiskt arv som bygger på kompromisslös uppmärksamhet på detaljer och användning av de bästa råvaror som finns tillgängliga.

Över 200 ton sisal-blad putsas dagligen i Kenya för att producera darttavlor. Verksamheten fortsätter att återinvestera tillbaka till idrotten i form av produktutveckling och forskning, spelarsponsring, internationell turneringssponsring och handgjorda lokala/regionala darttavlor, såsom Londons 5 och Yorkshire. Hittills har företaget sålt nästan 40 miljoner darttavlor till över 50 olika länder världen över, och planerar att fortsätta med detta långt in i framtiden.


   Introduktion
Historien om Nodor-Winmau
Varför sitter numren på tavlan där dom sitter?
Matematisk uträkning
Alternativa tavlor
Riktigt udda tavlorDetta är förmodligen den vanligaste frågan när det gäller modern dart. Vem var den ondskefullt beräknande person som bestämde den frustrerande nummerplaceringen på dagens darttavlor?

Den konstruerades enligt nya uppgifter redan 1656. Vid en utgrävning i Pewet Island, Essex i England på sent 90-tal hittade man lämningar efter en pub som hette Magpie Cottage som innehöll en primitiv darttavla med tillhörande pilar (!) och som av den lokala historikern Dr. Steven D. McKnunn beräknades till 350 år gammal. Tavlan var numrerad (medurs) 20, 5, 12, 9, 14, 11, 8, 16, 7, 19, 3, 17, 2, 15, 10, 6, 13, 4, 18, 1. Alltså exakt motsatt av dagens tavlor. Det kan ju ha varit den lilla detaljen som var Brian Gamlin's (teori 2 nedan) bidrag till darthistorien; att vända på siffrorna. (Se även "Världens äldsta dartbana")

Fram tills dess var den allmänna uppfattningen att numreringen gjordes av en 44-årig snickare från Bury, Lancashire, England vid namn Brian Gamlin. Han var - fram till fyndet ovan - officiellt konstruktören av den fruktansvärt irriterande nummerföljden, vilken han klurade ut redan 1896. Han avled enligt obekräftade rykten 1903 innan han kunde patentera sin idé. Tidningen Daily Mirror frågades 1992 om vem som hade bestämt hur numreringen skulle se ut på en darttavla och varför. Svaret löd:"Brian Gamlin från Bury, Lancashire, introducerade den udda numreringen 1896 och utbrast "ingen skicklighet krävs". Eftersom de som var fulla var chanslösa blev "Klockan" (där man skall gå runt tavlan i nummerordning) ett bra test på folks nykterhet och spelet blev en hejdundrande succé.

Gamlin själv är något av en gåta. Det finns nämligen inte några som helst dokument gällande hans död 1903. Även om man går tre år framåt och bakåt finns det ingen med det namnet som har avlidit i Lancashire eller Suffolk. Förklaringen kan ligga i det faktum att han var mycket på resande fot och därför avled någon annanstans. Darttavlan blev i alla fall hans "skötebarn" på tivolin och nöjesfält runt om i England.

Numreringen är - förmodligen medvetet - gjord på ett sätt så man inte skall kunna få höga poäng när man missar och därmed ge de skickliga bättre betalt. Numren är placerade på ett sätt så man belönar träffsäkerhet. Dvs. låga nummer bredvid höga; 1 och 5 på var sin sida om 20, 3 och 2 på var sin sida om 17 och 4 och 1 på var sin sida om 18 vilket gör att missar straffas hårt.

Det finns 2,432,902,008,176,640,000 olika möjliga placeringar av de 20 numren vilket gör nuvarande arrangemang inget mindre än genialisk, vilket den matematiska uträkningen nedan visar.


   Introduktion
Historien om Nodor-Winmau
Varför sitter numren på tavlan där dom sitter?
Matematisk uträkning
Alternativa tavlor
Riktigt udda tavlor


Här kommer en matematisk beskrivning på hur man räknar ut idealet. Den förklarar inte varför numren är placerade som de är, men den visar åtminstone varför det visat sig vara en matematisk snilleblixt att placera dem just i den inbördes ordningen de faktiskt har på en standardtavla.

Numreringen på en darttavla är följande (medurs):

20 1 18 4 13 6 10 15 2 17 3 19 7 16 8 11 14 9 12 5

Vid första anblicken kan det se slumpmässigt ut och från början kan det ha varit det även om det verkar otroligt med tanke på hur matematiskt korrekt de är placerade. Märkligt nog finns det inget riktigt entydigt svar på att just denna inbördes placering är den kvantitativt bästa.

Det fick mig dock att tänka på de möjliga kriterierna för en cirkelformad uppställning med ett N-positivt heltal. Jag tror att det mest naturliga för att få en så enhetlig spridning på numren som möjligt är att minimera summan av talen i varje kvadrat i på varandra följande led om 3.

Om man till exempel sätter kvadraten K till 3 ger darttavlans sekvens:

(20+1+18)^2 + (1+18+4)^2 + (18+4+13)^ + ... + (5+20+1)^2 = 20478

Som en kontrast kan man leka med tanken att man växlar mellan högsta och lägsta numret i still med:

20 1 19 2 18 3 17 4 16 5 15 6 14 7 13 8 12 9 11 10 

Summan av varje kvadrat av 3 ger då resultatet 20510 vilket gör att darttavlan som den ser ut idag är förvånansvärt matematiskt korrekt.

Den naturliga sekvensen är som jämförelse inte bra alls:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Den ger summan 72000.

Generellt kan man säga att för varje ordnat urval av heltalen mellan 1 och N kan vi få summan av kvadraterna i varje naturlig K-sekvens.

Det leder till följande fråga; Vilket ordnat urval ger den lägsta respektive högsta summan? Även om en standarddarttavla (vilket ord!) ger en förhållandevis låg summa är det inte på något sätt den lägsta man kan få fram med N=20,K=3 (det är inte ens lägst för K=2 eller K=4). Om man slumpvis kollar några andra av de inbördes grupperingarna (och bortser från de uppenbart matematiskt felaktiga, de som har för många en- eller två-siffriga intill varandra) kan man hitta summan 20050 för numreringen:

20 2 13 17 1 15 12 3 16 6 5 19 10 8 11 14 7 18 4 9 

Dessutom har Ben Kibel hittat en även bättre sekvens:

20 1 12 17 3 13 14 4 15 11 6 16 8 7 18 5 9 19 2 10

vilket ger en summa av 19874. Finns det någon som hittar en bättre? Dvs. ett placera heltalen 1 till och med 20 i ett cirkulärt arrangemang så att summan av varje kvadrat med tre intilliggande siffror understiger summan 19874?

Om H(N,K) och L(N,K) är den högsta respektive lägsta summan av kvadraterna K i varje på varandra följande led om 3 heltal, är då dessa valörer kända eller lätta att räkna ut?

I betraktande av möjliga vägar att "optimera" placeringen av numren 1-20 på en darttavla kan man inte utesluta att testa två istället för tre i kvadraten K. Generellt är den minsta summan av kvadrater av två på varandra följande nummer i en cirkulär uppställning av heltalen 1 till N är:

S_min(N) = N^3 + 2N^2 + 2N - x

där x är 1 om N är udda och x är 2 om N är jämn. I det här specifika fallet blir minsta summan 8838.


För jämna N är det minsta uppställningen ett med udda och jämna nummer inskränkta till separerade halvor av cykeln, som synes nedan för N=20.

1 3 5 7 9 10 8 6 4 2
19 17 15 13 11 12 14 16 18 20

För udda N är det minsta arrangemanget väldigt enkelt. Nedan för N=19.

1 3 5 7 9 11 13 15 17 19
18 16 14 12 10 8 6 4 2


Detta leder till en del intressanta frågor. Om man tar en vilken cirkulär uppställning som helst med heltalen 0 till N-1 och låter S beteckna summan av kvadraterna av varje summa av två intilliggande nummer och låter v(N) beteckna alla specificerade valörer av S för alla tänkbara N-uppställningar. Följande tabell är en översikt över de specificerade numren av v(N)

      N      v(N)
     -----   -------
      1       1
      2       1
      3       1
      4       3
      5       8
           6       21     
      7       43
      8       69
       9      102
      10      145

Heltalssekvensen v(N) verkar inte ha betraktats förut. (Inte ens i "Sloane's Encyclopedia of Integer sequences") Hugh Montgomery, A. M. Odlyzko och Björn Poonen utvecklade en snygg infallsvinkel till detta problem och påvisade att den generella matematiska termen med N>6 fås av        /  (N^3 - 16n + 27)/6  om N är udda
  v(N) = (
        \  (N^3 - 16n + 30)/6  om N är jämn

För att sammanfatta detta sammelsurium:

Det matematiskt riktiga är att placera numren så att varje enskilt fält med tre intilliggande nummer mellan 1 och 20 tillsammans ger den minsta möjliga summan, det jag kallar 3-summan.

Som synes ovan är den matematiskt riktiga (effektivaste) uppställningen man hittat 20 1 12 17 3 13 14 4 15 11 6 16 8 7 18 5 9 19 2 10, som ger summan 19874 som ger 3-summan 37.

Den matematiskt "ineffektivaste" varianten (1-20 i stigande eller 20-1 i fallande ordning) ger summan 72000 och 3-summan 57.

En darttavla - med dagens ordningsföljd - har den förvånansvärt låga summan 20478, vilket borde vara omöjligt att "slumpa" sig fram till. Icke desto mindre är den högsta 3-summan (3 intilliggande nummer) på en darttavla 42, vilket är extremt nära det matematiska idealet 37.

Men eftersom detta är dart hade den ideala lösningen ovan inte varit speciellt bra eftersom det finns flera fält där det ligger två en-siffriga eller två två-siffriga fält intill varandra. Med dartögon är idealet alltså det vi redan vant oss vid på darttavlan då det inte ligger två en-siffriga och endast en tvåsiffrig kombination intill varandra (11-14) på hela tavlan. Det går ju förstås inte att komma ifrån då det finns 11 två-siffriga och bara 9 enkelnummer.

Så om det är en slump att darttavlan ser ut som den gör - vilket det naturligtvis inte behöver vara bara för att det inte finns klara bevis för hur den fick sitt utseende - så är det en fruktansvärd tur för oss dartspelare. Jag tror inte spelet hade varit i närheten av kul ens en gång om det hade sett annorlunda ut. Spelet går ju liksom ut på att träffa det man siktar på utan att kunna få höga poäng om man missar:

Hur kul hade det varit om t.ex. 20 och 18 legat kant i kant med varandra? Då hade ju ett 43-kast i dagens läge gett 94. Hur svårt hade det då varit att göra korta set? Som det är nu ligger ju de 5 lägsta numren kant i kant med de fyra högsta numren vilket är idealet. Den enda inkonsekvensen jag kan hitta om man skall vara petig är ju att det finns fyra udda fält bredvid varandra när man skall jämna till en score (ex. 25 kvar), nämligen 7-19-3-17. Den enda ändringen jag kan se som skulle göra tavlan "bättre" är att byta plats på 2:an och 3:an. Då skulle längsta udda nummersviten bli tre i stället för dagens fyra men man skulle ändå behålla de "klassiska" kant i kant-numren 2-17 som ju måste finnas för att göra det spännande med 101 kvar precis som 20 och 1 ligger bredvid varandra för att göra det spännande med 100 kvar.

Det finns dock tavlor som ser annorlunda ut. Se nästa kapitel.


   Introduktion
Historien om Nodor-Winmau
Varför sitter numren på tavlan där dom sitter?
Matematisk uträkning
Alternativa tavlor
Riktigt udda tavlorFörst och främst; vår variant på darttavlan - alla frustrationers moder - har faktiskt ett namn. Det kallas för "London-tavla" - efter sin ursprungliga popularitet i just den staden. Det finns minst fem olika liknande tavlor i bruk runt om i England i dag. Den tavla vi känner till i dag i Sverige skapades 1896 av den brittiska snickaren Brian Gamlin. Om hans bidrag till darthistorien bara var att spegelvända numreringen från 1600-talsfyndet på 90-talet låter jag vara osagt.
(Se "Världens äldsta dartbana")

Andra varianter man kan hitta är:

1: "Card Parlour Bristle Dart Board"-tavlan är en helt vanlig tävlingstavla fast med spelkort tryckta på tårtbitarna. Man spelar alltså "dart-poker" på den. Korten 1-4 finns inte eftersom det inte finns 52 fält på tavlan. Det finns officiella tävlingar på den här tavlan i England. Fullständiga originalregler, poäng och protokoll finns här (på engelska). Vill du beställa tavlan kan du göra det här.

 • Klicka här för spelregler för den vanligaste spelvarianten.

Roulette/poker-tavla. En variant på pokertavlan ovan. Har tyvärr inte hittat några regler till den - än.

2: "Tonsbridge-tavlan" är förmodligen den mest udda av dem alla. Det vi använder som dubbelfält fungerar här som trippelfält och dubbelfälten ligger i triangelformade fält inuti trippelfälten. Det här är ingen tavla för nervösa typer. Man kan fortfarande hitta den i Raum Tonbridge-Sevenoaks i grevskapet Kent.

3: Narrow Fives / London 5's. Kallas även "East End-tavlan". Den har endast tolv tårtbitar (nummerfält) i stället för 20. De är numrerade - medurs från toppen - 10, 20, 5, 15, 10, 20, 5, 15, 10, 20, 5, 15 och mycket smalare dubbel- och trippelfält (1/4 tum eller till och med ännu smalare). Tavlan var väldigt populär i Suffolk, Essex och Kent. Man kan fortfarande hitta den på dessa pubar: The Resolute, High Street, Poplar, London, The Old Star, Wapping, London och Duke of Wellington, Devas Street, Bow, London.

4: Wide Fives / Ipswich 5's. Samma som Narrow Five ovan fast med dubbla dubbel- och trippelstorleken. Förekommer i Ipswich.

 • Klicka här för en kort sammanfattning av spelreglerna.

5: DMI Hi Score Bandit. En amerikansk tavla med dubbla trippel- och dubbelfält.

6: Quadro 240-tavla. En mycket sällsynt tavla med en inre quadroring! Kasta upp till 240 poäng på en omgång. Denna tavla tillverkas inte längre.

7: "Gloucester"-tavlan. (hittar tyvärr ingen bild) En London-tavla med dubbelt så stora fält. Den kommer ursprungligen från Cirencester.

 


Nedan följer några på sina håll - än i dag - populära tavlor av dubbel-typ, dvs de har inga trippelfält.

1: "Yorkshire-tavlan" eller "Dubbel-tavlan" liknar vår egen fast utan grönbullen, trippelfältet och ett mycket smalare dubbelfält (1/4 tum). "Vår" tavla har 3/8 tums. Ibland görs till och med alla fälten helsvarta.

2: "Staffordshire-tavlan" eller "Burton-tavlan" liknar Yorkshire-tavlan ovan fast med två diamant-formade fält utanför dubbelringen. En sitter mellan siffrorna 14 och 9 (alltså mellan själva siffrorna) och den andra mellan siffrorna 4 och 13. Dessa är värda 25 poäng och kan användas som (klivbar) dubbel. Här finns även grönbullen som också är värd 25 poäng men som dock inte fungerar som dubbel. Man kan fortfarande hitta den på The Crown Inn, Yoxall, Staffordshire.

3: "Manchester-", "Lancashire-" eller "Log-End-tavlan". Dess numrering är - medurs från toppen - 4, 20, 1, 16, 6, 17, 8, 12, 9, 14, 5, 19, 2, 15, 3, 18, 7, 11, 10, 13 smalare dubbelfält (1/4 tum) och även mycket mindre i omkrets. På vår typ av tavla är ju den yttre dubbelringen 34 cm i diameter medan denna är 25,5. Denna taveltyp kan man fortfarande hitta på Puben The Old House At Home, Withington, Greater Manchester. Här finns ett videoklipp när John Downs och Ray Coverdale spelar känguru på en sån här tavla.

4: "Lincoln"-, "Lincolnshire"- eller "Medway"-tavlan. Den här tavlan tillhör också gruppen "dubbeltavlor" då den saknar trippelfält. Hela kastfältet är 15 tum mot London-tavlans 13 1/4. Man kan hitta den i områden runt Lincolnshire (förstås).

5: "Rochester"-tavlan. Helsvart Yorkshire-liknande tavla. Kastområdet är dock betydligt större än vanligt. Hela 41,5 cm. Den yttre sifferringen har man tagit bort helt för att kunna bibehålla tavlans standardmått 45 cm (18 inch).

6: "Irish Board" eller "Black Irish"-tavlan. En helsvart variant på Yorkshire eller Kent-tavlan som naturligtvis fått sitt namn efter ursprungslandet, Irland. Inte heller här finns det någon trippelring eller bulle.

7: "Club"- eller "Tournament"-tavlan. Liknar Yorkshire-tavlan ovan. Här finns inte heller någon trippelring eller grönbulle. Tripplarna är de små ovala cirklarna där vår trippelring sitter.

8: "Grimsby"-tavlan från sent 1800-tal hade inga trippelfält och det högsta poängfältet var dubbel 28. Alltså inte 28 (dubbel 14) utan dubbel 28! Se Dubbel 28 - tack för matchen. Där kan du även läsa om världens största darttavla med 1000 (!) segment!!


Dessa taveltyper används alltså fortfarande i vissa områden i England, men "London-tavlan" är ju den som finns på pubar och spelplatser i stort och den allenarådande i resten av världen. Detta är dock inte någon komplett översikt över de "udda" taveltyperna. Det har funnits massor av andra typer men de har mer eller mindre "självdött" i brist på popularitet och användning. Men några av de roligaste ser du här nedanför:Par-tavla. En kul tavla med golfspel. Därav namnet "par". ,Den här tavlan skulle jag kunna tänka mig att kasta på själv. Det finns någr golf-varianter till längre ner under udda darttavlor.

 • Klicka här för lite spelregler.
   Introduktion
Historien om Nodor-Winmau
Varför sitter numren på tavlan där dom sitter?
Matematisk uträkning
Alternativa tavlor
Riktigt udda tavlor


(Ett l-i-t-e-t urval. Det finns hundratals)

Här kan man fortfarande spela på några av de udda tavlorna nedan:

Yorkshire Board

The Tempest Arms, Elsack, near Skipton, North Yorkshire
The Village Inn, Hawnby, Yorkshire
The Thorold Arms, Harmston, Yorkshire

Lancashire/Manchester Board
The Old House At Home, Withington, Greater Manchester

Staffordshire Board
The Crown Inn, Yoxall, Staffordshire.

East End Board
The Resolute, High Street, Poplar, London
The Old Star, Wapping, London
Duke of Wellington, Devas Street, Bow, LondonSgt Pepper's Only Dart Board Band, promotiontavla för en vanvördig, rolig men musikaliskt häpnadsväckande hyllning till Beatles med en grupp med samma namn.
Snooker

Biljard

Bingo

Hemmabygge

Baseball/bowling

Baseboll 2

Baseboll 3

Baseboll 4

Baseboll 5

Baseboll 6

Baseboll 7

Baseboll 8

Baseboll 9

Baseboll 10

Baseboll 11

Baseboll 12

Baseboll 13 (Kork)

Cricket

Japansk 1

Japansk 2

Golf 1

Golf 2

Golf 3

Golf 4

Korktavla 1

Korktavla 2

Casino

Casino 301
(Spelregler)

Kortspel 1

Kortspel 2

Kortspel 3

Kortspel 4

Kortspel 5

Kortspel 6

Äkta trä

Old Fayre

Blade MX

Budweiser

Fotboll

The Simpsons

Belgisk tavla

Widdy/Amerikansk

Stresstavla

Euro-tavla

Multispel 1

Multispel 2

Udda, eller?

Voodoo Groove

Efterlysta terrorister

Saddam Hussein

Usama Bin Laden

Richard Nixon

Till sist kan vi presentera den ultimata sommarprylen:(Lagningsset säljs separat)

Här hittar du massor av udda tryck på vanliga tavlor.Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program