...och serietecknare.

Här är en sammanställning av mina favoritserier, favorittecknare och albumen. Som du kan se så har jag en del olika favorittecknare men av en slump så har de anknytningar till varandra; Asterix (som tecknas av Albert Uderzo) och Lucky Luke (som tecknas av Morris) har båda René Goscinny som manusförfattare och Wayne Shelton (som tecknas av Christian Denayer), Kodnamn XIII (som tecknas av William Vance) och Largo Winch (som tecknas av Phillippe Francq) har alla tre Vincent Van Hamme som manusförfattare. Det kan vara en slump men jag tror ju förstås mera på att en bra serie måste även ha ett bra manus hur vältecknad den än är och det har ju dessa serier.

Det saknas en tecknad favorit här; Det finns en norrman som heter Frode Øverli (han som ritar Pondus) som även gör one-liners under namnet "Inrutat" ("Rutetid" i original). De flesta av dom har jag samlat på humorsidan eftersom det enbart är one-liners, dvs inte riktigt samma sak som serierna nedan som oftast går över flera sidor med handling och dessutom har en "huvudperson". Klicka här om du vill läsa dom.


Actionserier

 
 

Enric Badía Romero är en spansk serieskapare född 1930 i Barcelona som bland annat tecknat Peter O'Donnell's Modesty Blaise och sin egen skapelse "Axa". Romero tecknade flera serier såsom Kathy & Wendy, Isometrics och Cassius Clay innan han fick jobbet med Modesty Blaise 1970, vilken han tecknade fram till 1978. 1978 skapade han "Axa" tillsammans med Donne Avenell. Han återvände till Modesty Blaise 1990 och tecknade alla serieavsnitt fram till slutet.

 
 
 
 

Philip Francq föddes i Etterbeek den 13 december 1961. Hans möte med Jean Van Hamme 1988 ändrar hans karriär. Manusförfattaren erbjöd honom att illustrera Largo Winch. Francq's effektiva och precisa tecknarstil placerar den bland de mest sålda serierna. Serien blev dessutom en tv-serie i 39 avsnitt som sändes runt om i världen inklusive Sverige. Francq och Jean Van Hamme tilldelades pris som 2007 års bästa vuxenalbum (ett pris som fått namn efter Asterix-tecknaren Uderzo) för "Taos väktares tre ögon", det 15:e albumet om Largo Winch.

 
 
 
 

William Vance är pseudonym för William van Cutsem född den 8 september 1935. Han är en belgisk seriekonstnär med en lång karriär, allmänt känd för sin typiska stil och sitt arbete i fransk-belgiska serier. Hans slutgiltiga genombrott kom 1984 när författaren Jean Van Hamme föreslog en ny serie, . Först publicerad i Spirou lät denna serie av samtida äventyr med våld och komplicerade intriger Vance utnyttja sin talang för realistiska teckningar, actionscener och exotiska miljöer.

 
 
 
 

Christian Denayer är född 28 september 1945 i Bryssel. Han gick med i tidningen Tintin i 1962 som assistent till Jean Graton i serien "Michel Vaillant". 1969 mötte han Andre-Paul Duchateau, med vilken han skapade bilföraren Alain Chevallier (17 album) Från 2000 samarbetade han med Jean Van Hamme i serien Wayne Shelton. 2002 tog Thierry Cailleteau över manuset till Wayne Shelton. Förutom allt detta har den glupska och nyfikna Christian tecknat många reklamfilmer i olika stilar för FINA, Citroën, Renault, Volvo, Nestlé, Samsonite, den olympiska kommittén, etc....

 
 

Komiska serier

 
 

Charlie Christenson. Känd för den kultförklarade satiriska tecknade serien Arne Anka. Arne är en samtida, satirisk ankpoet. Arne är till stor del baserad på Christensen själv, medan utseendet är lånat från Kalle Anka. Nu har Arne fått en egen tidning.

 
   
 

Krister Petterson föddes 1956 – samma år som Björn Borg, Frank Andersson, Babben Larsson och Ingemar Stenmark – i det blekingska samhället Nävragöl (Låter som en ort tagen ur "Uti vår Hage") och hatar att teckna butiksinredningar. Hans serie handlar till stor del om den självcentrerade Faló som är sällsynt påhittig och aktiv med tanke på att han är tämligen lat. Humorn är mycket speciell och påminner om t ex Biffen och Bananen. Serien går även i tidningen 91:an där Krister också medverkar med sitt andra mästerverk "Vi å pappa".

 
   
 

Albert Uderzo, född 25 april 1927, är en fransk tecknare. Han skapade seriefiguren Asterix tillsammans med René Goscinny. Efter Goscinnys död 1977 har han själv fortsatt skriva och teckna nya Asterix-album. Han har även tecknat Biggles, Oumpah-Pah, Jehan Pistolet och Jaktfalkarna. Uderzo gjorde några avsnitt av Captain Marvel Jr. för Magazine Bravo! i början av 1950-talet.

 
 
 
 

Morris, pseudonym för Maurice de Bévère, föddes den 1 december 1923 i Kortrijk i Belgien. Han är känd som skaparen (och tecknaren) av Lucky Luke. Han avled i Bryssel den 16 juli 2001. Precis som Asterix skrevs berättelserna av René Goscinny.

 
 
 
 

André Franquin föddes i Etterbeek, Belgien 1924. Han började arbeta på den belgiska tidningen Spirou, en serietidning som härbärgerade flera kända serier (kanske främst Smurfarna). Spirou var även namnet på tidningens titelkaraktär, en rödhårig hotellpickolo som Franquin tog över från Jijé. Hans mest iögonfallande förändringar var fantasidjuret Marsupilami och byn Champignac. Så småningom koncentrerade Franquin sig på sin egen figur, den klumpiga uppfinnaren Gaston, som faktiskt heter Lagaffe i efternamn. André Franquin gick bort 1997, 73 år gammal.