Den svenska darthistorien
Dartens milstolpar


Första darttavlanDarten har hundratals år bakom sig. Det finns en refererens till ordet 'Darte' 1314, men ingen vet om det har med sporten dart att göra. (Troligen inte). Det sägs även att redan pilgrimarna spelade en sorts dart och Edmond Carl Hady av Pennsylvania påstår de spelade 'butts' (*) som innebar att prickskjuta kortare pilar (riktiga pilar, inte små dartpilar) på öltunnor. Just den sortens tävling tror man sig dock veta att uttråkade medeltidskrigare höll på med under sina viloperioder från krigsfälten. Soldaterna kastade också korta kastspjut mot liggande vintunnor. Deras tävling utvecklades och ett mer specificerat markerat mål blev nödvändigt samtidigt som dessa tunnor blev en bristvara.

Detta ledde till användandet av en skiva från ett träd med naturliga ringar som visade sig vara perfekt för poängberäkning. När träskivan torkade sprack den och de radiella sprickorna framträdde vilket blev föregångaren till dagens "spindelnät" med tårtbitar.

Ett intressant faktum om ordet "target" (sv: "mål") som är det man kallar det specifika fältet man siktar på: Botten på ett upp och nervänt vin- eller ölfat användes som "target/mål". Botten på ett vin- eller ölfat kallades "butt", som har sitt ursprung via bågskytte från det franska ordet "butte", som betyder just "target/mål". Så det engelska ordet target kommer alltså från darten, eller i alla fall dess föregångare.

Vintern kom och tvingade sporten inomhus och kortare spjut/pilar och regler för spel inomhus infördes. Nyheter sprids fort och det dröjde inte länge innan nyheten nådde överklassen, som också blev intresserad och ville visa upp sina dartfärdigheter. År 1530 gav därför Anne Boleyn ett rikt utsirat set "darts" från Biscaya till Henrik VIII. Man vet också att passagerarna ombord på Mayflower (1620), spelade dart med en vintunna som tavla. Spelet behöll sitt militära intresse i det brittiska väldet och när soldaterna drack på pubarna med sina darttavlor så spreds darten. Utskänkningsställen i många länder införde sporten men britterna var och förblir de bästa. Till och med engelska kungen och nuvarande drottningmodern spelade dart aktivt på 30-talet. (Jo, det är sant)

Pilen var gjord av trä, ca 4 tum lång med en metallspets i ena änden och fjädrar i den andra. En amerikan patenterade en vikt pappersflight år 1898 och metallpilen patenterades av en engelsman år 1906. Redan då hade nummersystemet på tavlan blivit allmänt accepterat. Standardiseringen av kastavståndet gjordes vid samma tid, även om det fortfarande är mer än en standard som används.

Det finns många intressanta historier när det gäller dart. En sådan handlade om ett spel som började 1844 och kallades "Puff'n Dart" (Ung "blåsa dart"). Det verkar som om medan vissa människor kastade dart försökte andra att starta en ny typ av spel genom att använda blåsrör. Tydligen förbjöds spelet rätt omgående då en "dart-blåsare" i London gjorde misstaget att suga i stället för att blåsa. Pilen gick rakt ner i matsmältningssystemet vilket fick honom att dö några dagar senare.

När den brittiska Dart organisationen (BDO) inrättades på 1970-talet fanns det två erkända kastavstånd. "National Darts Association" i Storbritannien (NDA) - som inte längre existerar - använde måttet 7'6 tum och "News of the World Darts Championship" 8'0 tum. Som en kompromiss valde BDO längden 7'9 tum men vid den här tiden blev Storbritannien en del av EU och det metriska systemet skulle ta över. 7'9 tum var inte helt enkelt konvertera, därför förlängdes avståndet till 7'9 ¼ tum "vilket är exakt 237 cm.

Plankan kallas 'oche' i England. Som sådant introducerades det av "British Darts Organisation" i mitten på 70-talet. Ordet sägs härstamma från flamländska och betyder "notch" (skåra) eller "nick" (haffa). Men ordet var från början "hockey" (*) och inte "oche" och myntades första gången av "News of the World" till deras individuella dart-tävlingar på 1920-talet. Ursprunget är dock inte riktigt belagt. Det finns teorier om att det kommer från ordet 'hocken' som är ett gammalt nord-engelskt ord som betyder "att spotta". Kanske inte så långsökt med tanke på att sporten från början spelades på den pubar eller källare med sand- eller jordgolv och att det på den tiden spottades ganska friskt på golven.

Teorin är att man stod med ryggen mot tavlan och kastade från den punkt där en "normal" spottloska hamnade. Det är den enda teorin jag fått fram trots massiva efterforskningar på nätet. Inte ens "Oxford English Dictionary" har nåt bättre att komma med. Men jag kanske har...: (Se näst-nästa stycke)

(*) Den mest populära och spridda förklaringen till kastavståndet (och namnet "oche") lyder som följer: Kastavståndet markerades av längden av tre tunnor från ett bryggeri som hette Hockey & Sons. (därav namnet på plankan; "oche", slang för "Hockey"). Tunnorna var tre fot långa vilket gjorde avståndet från linjen till tavlan på nio fot. Storleken på Hockey & Sons tunnor minskades troligtvis till två fot och man tog då fyra tunnor för att markera avståndet vilket blev åtta fot. Det avståndet förblev standard under många år och existerar fortfarande på några platser. Uttrycket "Toeing the Hockey" sägs ha kommit till genom att man använde sig av Hockey & Sons tunnor.

Detta är dock helt påhittat. En mycket insatt person vid namn Patrick Chaplin säger på sin omfattande dartsida att; (översatt) -"Detta är absolut inte sant. Omfattande undersökningar har avslöjat att det aldrig har existerat ett bryggeri med det namnet i England. 'Hockey & Sons'-teorin är en komplett fabrikation - och jag vet vem som fabricerade det!" " Slut citat. Han namnger dock inte personen i fråga.

Jag har en egen teori om var 'oche' kommer i från: Under "Kuriosa/Hur gammal är världens äldsta dartbana?" har jag en historia om världens troligen äldsta dartbana (1600-tal) som hittades i ett dolt rum på Magpie Cottage. Historikerna som hittade rummet trodde sig veta att dartbanan sattes upp i ett dolt rum under en tid när England "led" under en lag som kallades "the Bannyng of Alehouse Pastymes and Ochy Enclosure Acte" från 1656. (Fritt översatt: "Lagen om förbjudandet av krogars förlustande och spel") Denna lag infördes av dåvarande "Lord Protector", Oliver Cromwell, för att helt enkelt förbjuda folk på den tiden att ha kul offentligt. Kolla igen: vad hette lagen? Jo, "the Bannyng of Alehouse Pastymes and Ochy Enclosure Acte".

Nyckelordet är "Ochy". Det betyder ju i det här fallet "spel" (Ochy Enclosure Acte = spel-lagen). Skulle inte 'oche' lika gärna kunna vara en variant på 'ochy'? 'To the oche' som callers säger vid matchstart skulle lika gärna kunna vara ett urgammalt uttryck dom betyder nånting i stil med "Till start" (på spelplatsen). Där har du min teori.

År 1908 var det olagligt att spela något som enbart avgjordes av slumpen på pubarna eller krogarna. En krogägare kallad, "Fot" Anakin, anklagades för att ha ordnat ett så kallat slumpmässigt spel och åtalades för att ha tillåtit pilkastning på sin krog (för det var ju det som var det "slumpmässiga spelet" i det här fallet). "Fot" hävdade med all rätt att dart inte var ett slumpmässigt spel och skaffade tillåtelse att sätta upp en tavla i domstolsrummet. Han kastade tre pilar i 20 och inbjöd några domare att göra detsamma. Utmaningen accepterades men domstolstjänstemännen lyckades inte göra om "Fots" serie. Därmed ansåg det bevisat att pilkastning verkligen var ett skicklighetsspel och inte något som avgjordes av slumpen. Fallet avskrevs. Året efter kunde man se en stark utveckling av spelet på de brittiska pubarna.

Vid andra världskrigets utbrott fanns det darttavlor och egna lag på nästan alla engelska pubar. Matcher mot andra pubar arrangerades och detta blev det första större steget mot uppbyggnaden av dart till det internationella spel det är idag.

När News of the World, en brittisk dagstidning, inskaffade sitt mästerskap 1927 klev darten verkligen fram i rampljuset, dock enbart i London med förorter. Tävlingen lockade ändå ett stort antal deltagare och blev, tack vare framgången, en nationell tävling efter första världskriget. Denna händelse utvecklades till en av de mest prestigefyllda och eftertraktade internationella tävlingarna inom dartsporten. Tävlingsserien bröts 1990 men återkom 1997, dock endast för spelare från England.

En stor del i dartens framgångar har National Darts Association i Storbritannien (NDA), som bildades år 1954. Den bidrog både genom att skapa ett internationellt forum för sporten och dessutom införa basregler för dartspelet. NDA började tillsammans med olika grevskap och Londongrupperingar att hålla engelska nationella tävlingar år 1957.

British Dart Organisation (BDO) grundades 1973 av Oliver Croft. Han sammanförde de olika grevskapens föreningar och utvecklade grevskapsmästerskapen. Redan 1938 var det 280.000 startande (!) och finalspelet lockade hiskeliga 14,534 åskådare! Snart började man även organisera internationella darttävlingar. BDO's primära uppgift blev att hitta sponsorer och även att intressera TV-mediet för sporten. 1978 organiserade BDO Embassy World Professional Championship för första gången, idag en av två officiella VM. (Se längre ned)

1976 bildades World Darts Federation (WDF) av representanter från 15 länder för att styra över och främja dartsporten på en internationell nivå. Ett av deras första beslut var att ta fram en rekommendation för ett standardmått för kastavståndet för alla länder samt att instifta World Cup, en internationell tävling som hålls vartannat år sedan 1977, där toppspelarna från alla medlemsländerna tävlar. Idag består WDF av nationella dartförbund från 55 medlemsländer som representerar sex kontinenter. Andra tävlingar har startats världen över för att främja sporten bland annat Asia Cup, Europé Cup och Pacific Cup. American Dart Organisation (ADO) bildades 1976 under överinseende av Tom Fleetwood och är det dartförbund i USA som först godkändes av WDF. ADO bestod då av 30 lokala organisationer i USA, som representerar omkring 75000 spelare i 50 delstater.

WDF arrangerar de flesta Open-tävlingarna. (Här är deras rankingtabeller. Per februari 2017 leds herrarnas ranking av litauern Darius Labanauskas med svenska Dennis Nilsson på 30:e plats och Peter Sajwani på 38:e. Damernas ranking leds av holländskan Aileen de Graaf med svenskan Vicky Pruim på 17:e.)

Den mest prestigefylla dartturneringen är VM, kallat World Professional Darts Championship. Det hölls som ett årligt evenemang för alla som kvalificerat sig dit med start 1978, men 1994 skedde det en mycket kontroversiell splittring när de bästa spelarna (inklusive ALLA tidigare världsmästare som fortfarande var aktiva) bestämde sig för att bryta sig ur British Darts Organization (BDO) och bilda en egen, Professional Dart Corporation (PDC). Så nu fanns det två separata organisationer.

Båda dessa organisationer höll nu sin egen VM-turnering och som ett resultat av detta finns det nu två "världsmästare" i dart. (Lite som boxningen, som har tre)

BDO-mästerskapet hölls första gången 1978 i Nottingham. Året efter flyttade det till Jollees Cabaret Club, Stoke, där det hölls fram till 1985. Sedan dess har hållits på Lakeside Country Club på Frimley Green, Surrey.

PDC-mästerskapet hade premiär samma år som splittringen 1994. De första mästerskapen hölla ursprungligen på Purfleet Cirkus Tavern i Essex innan de flyttade till Alexandra Palace 2008.

Här finns en förteckning över alla VM-finaler i BDO och PDC's regi sedan starten 1978.

Övriga viktiga organisationer är DRA - Darts Regulation Authority som formulerar regler och ser till att spelarna följer dem och PDPA - Professionals Darts Players Association som är spelarnas intresseorganisation.

Dart är en erkänd sport och inte ett spel. Det blev erkänt som en sport av Sports England den 25 mars 2005.


Till Sverige kom darten först på 1960-talet, då allt fler darttavlor började sättas upp på olika näringsställen runt om i landet. Särskilt kraftig var utvecklingen i Stockholm där en pubserie i Pripps' regi tog form. Denna "pubserie" utgjorde grunden till Stockholms Dartförbund (StDF) 1969. Även i Dalarna fanns det organiserad dart tidigt och lördagen den 7 april 1973 bildades Svenska Dartförbundet (SDF) av StDF och Bergslagens Dartförbund (BDF).

Efter SDF:s tillkomst har den organiserade darten spridits över hela landet och 1989 kunde en helt rikstäckande distriktsindelning göras. Pubspelet gav upphov till att föreningar bildades, vilka i allt större omfattning sökte sig till alternativa lokaler i takt med att föreningarnas inre organisation utvecklades. Parallellt med denna utveckling har allt fler dartföreningar bildats på bl.a. fritidsgårdar och skolor, samtidigt som dartsektioner instiftats av befintliga idrotts- eller andra föreningar.

Dart och RF (Riksidrottsförbundet).

Ansökningar till RF som inte resulterat i medlemskap: Svenska Dartförbundet (SDF) har tidigare ansökt om medlemskap vid 1977, 1979, 1981, 1983, 1991, 1993, 1995, 1999 och 2001 års riksidrottsmöten/RF-stämmor. Förbundets ansökan har vid samtliga tillfällen avslagits, även vid stämman 2001 då riksidrottsstyrelsen förordade att SDF skulle få bli medlem i gemenskapen. Ett medlemskap gick i stöpet pga att ett antal delegater redan lämnat mötet vid tidpunkten för omröstningen då många av dem var säkra på att darten skulle erhålla ett medlemskap.

Riksidrottsstyrelsens utlåtande 2001:

Dartsporten är enligt RS uppfattning en precisionsidrott bland andra liknande idrotter såsom till exempel sportskytte, bågskytte, casting m.fl. För utövandet av dylika idrotter krävs en fysisk ansträngning för att uppnå största möjliga precision, vilket är avgörande för det idrottsliga resultatet. Utan tvekan utgör en sådan prestation fysisk aktivitet som ryms inom den definition av idrott som idrottsrörelsen antagit.

Dartförbundet har under en längre tid strävat efter, och genom regler fastställt, att alkoholförtäring och dartspel inte hör samman. Även om det finns mer att göra på detta område är det RS uppfattning att förbundets seriösa inställning till hur dartsporten skall bedrivas, denna gång motiverar ett bifall till medlemsansökan. Att dart och alkohol inte hör ihop är en förutsättning för medlemskapet i RF.

ÄNTLIGEN! - 2009:

Vid RF-stämman i Visby den 17 maj 2009 godkändes äntligen Svenska Dartförbundet in i riksidrottsförbundets gemenskap, efter 32 år och 10 försök.

Grundläggande bestämmelser.

Svenska Dartförbundet (SDF) och dess medlemmar har till uppgift att sprida och utveckla dartsporten i Sverige. Dartsporten skall organiseras efter demokratiska principer, och på så sätt att den i möjligaste mån blir tillgänglig för alla. SDF skall verka för en dopningfri idrott i linje med RF, där så är förenligt med WDF. WDF har numera (2005) antagit WADA's dopningspolicy i sin helhet.

Alla har en egen favoritmatch inom dart, vare sig det är en egen prestation eller någon match man sett. Ur ett historiskt perspektiv finns det i alla fall ett par riktiga milstolpar.

Bland dagens dartspelare är det nog inte många som känner igen namnet Sammy Stone, men Sammy från New South-West Club, vann den allra första News of the World-tävlingen 1928. Endast 1000 (!) dartspelare deltog då deltagandet var begränsat till London Metropolitan-området. Men 1939 hade tävlingen spridit sig regionalt och lockade mer än 250.000 deltagare. I London & South-regionsfinalen detta år återfanns Jim Pike, (Windmill Club, Southwark) som tog sig an Marmaduke "Dukey" Brecon (Jolly Sailor, Hamworth, Middlesex). Finalen spelades i Royal Agricultural Hall, London och sågs av 17.000 åskådare, alla tiders rekord i dartsammanhang. Favoriten Pike förlorade med 1-2 mot Brecon.

Under och strax efter kriget var Jim Pike kapten för "News of the World Team of Dart Champions" som åkte omkring och spelade välgörenhetsmatcher för röda korset. 1946 blev en annan dåtida mycket välkänd dartspelare, Joe Hitchcock, från norra London, kapten för St.Dunstan Four, ett - seende - lag som oförtrutet samlade in pengar till blinda krigsveteraner. Det var ju oundvikligt att dessa två dartgiganter skulle mötas. Precis som med dagens konfrontationer mellan Barneveld och Taylor - publiken krävde helt enkelt det.

Frank Wolfe, Cheferedaktör för tidningen The Dart var mannen som arrangerade "Århundradets dartmatch". Matchen, som spelades i tre set 1001 med vanliga 501-regler (rak start, dubbel ut) ägde rum på Acton Town Hall den 2 september 1946 inför mer än 1000 fans varav en del hade betalat den - för den tiden - hiskeliga summan 30 kronor för sin biljett! Efter två set var ställningen lika. I det jämna avgörande setet ställde Jim Pike 5 och efter enkelettan fick han oturligt en D17 i stället för D2. Då klev Hitchcock vilket fick hans fans att gå i taket och utnämna honom till världsmästare. Pike/Hitchcock's man-mot-man-kamp upprepades igen året efter. Återigen stod Hitchcock som segrare, nu med 2-0. Då klev han från 5 (som Jim Pike hade missat året innan); mini, enkel 1, mini.

Mer rekord och dartkuriosa här!

En annan klassisk milstolpe var när Tom Barrett vann News of the World (inofficiella VM) mot Norman Fielding på Alexandra Palace två år i rad (1964-65). en fantastisk bedrift som senare skulle komma att upprepas av Eric Bristow (1982-83 & 1983-84) och Mike Gregory (1986-87 & 1987-88). Men det är lite speciellt med Barrett's vinster på 60-talet när det inte fanns någon proffsliga eftersom det på 60-talet inte fanns en liten klick som var "överlägsna" resten av dartvärlden som är fallet idag. Om man kollar alla rankingtävlingar senaste 10 åren så är det i stort sett samma 20-30 spelare som vunnit alla. På 60-talet var spelarstandarden både mycket jämnare och bredare. Det kunde gå två-tre år innan samma spelare vann sin andra tävling.

Under hela 70- och 80-talet fanns det förstås en uppsjö klassiska matcher och individuella prestationer som Bristows långa segersvit i Embassy på 80-talet, Phil Taylors sanslösa 16 VM-titlar varav 14 raka finaler (1994-2007), 8 raka vinster (1995-2002) och John Lowes 9-pilars 1984 som var den första som tv-sändes. Och vem kan glömma finalen mellan Mike Gregory och Phil Taylor 1992? Det 32 man starka startfältet bestod av inte mindre än 6 tidigare Embassy-vinnare. Själva finalen böljade fram och tillbaka och spelarna vann i stort sett alla set de började och i skiljesetet kunde Taylor - som naturligtvis började - sätta toppen, vinna sin andra Embassy och håva in checken på £28,000 (ca 400.000).

Sen har vi ju förstås det senaste VM:et (2017) då holländaren och världsettan Michael van Gerven i semifinalen mot landsmannen Raymond van Barneveld satt nytt världsrekord i pilsnitt. (Alla som spelar dart vet vad det betyder. Det förra på 37 hade förstås Phil Taylor) MvG vann matchen på sanslösa 38 i pilsnitt över 33 set. Han snittade alltså ungefär 12 pil per set! Han kastade bl.a 16 st 180 (plus fyra kast till mellan 174 och 177 vilket nästan är svårare än 180 eftersom man då måste byta sikte, 22 kast mellan 134 och 140 (två tripplar) och fyra utgångar över hundra - och dessutom sköt han på 9 pil (miss på dubbel 12). Barneveld hade ett pilsnitt på 33, (vilket man vinner 999 av 1000 matcher på), inklusive lika många 180 som MvG och dessutom en 160-utgång - och var ändå mer eller mindre chanslös! Han förlorade med 2-6. (13-20 i set).

Kommentatorerna - alla gamla elitspelare i dart - var eniga om at det var den bästa VM-match de sett. Och de har spelat själva och kommenterat dart i 30-40 år. (En av dom är Rod Harrington som mötte Taylor i VM-finalen 1995.)
Du kan se hela matchen här. Gör det! Det är magiskt!!

Detta är bara några av dartens milstolpar men jag har en känsla av att världens f.n. bästa spelare (2017) - Michael van Gerven - kommer att fixa fler "milstolpar" under sin karriär. Taylor var fullständigt oustanding under början på 2000-talet (Han är exempelvis den enda som gjort två 9-pilars i samma match), men han kunde dippa ibland och i vissa game klev han inte förrän efter 18-19 pil (OBS. Ironi!). Men MvG ligger KONSTANT runt 11-13 pil. Hans lägsta nivå kunde inte ens Taylor konkurrera med när han var som bäst. MvG är rent "magisk" när han sätter igång. Han är det närmaste vi någonsin kommer en robot när det gäller träffsäkerhet.Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program