Så här skriver David King från "www.darts501.com" om ämnet på sin hemsida:

Oxford English Dictionary har sedan december 2006 accepterat "DARTITIS" som "ett tillstånd av nervositet som hindrar en spelare från att släppa en pil i rätt ögonblick när han kastar". Ordet "Dartitis" är nu allmänt vedertaget av dartmedia och omnämns i de flesta stora dartsammanhang, men vad är det och var kommer ordet ifrån?

Nyligen visade BBC en serie som kallas "Balderdash and Piffle". Denna serie undersökte ursprung till ord, deras användning och de tidigaste skriftliga referenserna.

Bevis på ordbruk verkade vara den enda acceptabla beviset. Med detta i åtanke samlade jag ett antal skriftliga referenser till "Dartitis" och överlämnade dem till de ansvariga för OED (Oxford English Dictionary). Jag hade ett svar från Graeme Diamond, chefsutgivare av "New Words Group". Han uppgav att ordet hade använts i många år och den tidigaste referensen OED hade vid den tiden var daterat 1989! Jag tyckte det var konstigt eftersom jag var säker på att ordet hade varit i bruk långt före 1989.

OED accepterar inte hörsägen; bevis i skriftlig form verkar vara den enda riktigt acceptabla formen av bevis. OED har även andra kriterier innan ett ord förs in. Graeme Diamond skickade detta svar när det gäller kriterier:

Oxford English Dictionary's ansvariga: "Vi kräver fem olika tryckta bevis från fem olika källor under en period av minst fem år innan vi ens överväger ett ord för integration. När dessa kriterier uppfylls (som är fallet med dartitis) har vi ett bredare spektrum av överväganden, först och främst omfattande bevis på att ett ord används i allmänna sammanhang, men även andra faktorer, såsom historisk betydelse, osv. och prioriterar utefter det. Vid varje given tidpunkt finns tusentals ord på väntelistan för integration, så även om jag inte kan ge dig en exakt uppfattning om när du kan förvänta dig att ordet kommer in vågar jag påstå att vid ett första intryck ser chanserna goda ut."

Så vad är "Dartitis" och hur kan man hjälpa en drabbad?

Om man tittar på betydelsen av ordet "Dartitis" skulle det leda till "inflammation i dartpilen"! Men dartpilar kan ju inte bli inflammerade! Tja, den välmenande person som först använde ordet tänkte nog inte riktigt efter vad han egentligen försökte förmedla.

"Dartitis" är ett namn som beskriver det allmäntillstånd som påverkar kastförmågan hos dartspelare. I de flesta fall förlorar spelaren kontrollen över pilen och i allvarligare fall kan spelaren inte alls släppa den. Bakåtrörelsen kan "låsa" kastarmen eller - ibland - handen. Det har beskrivits som en form av 'Yips' som golfare kan drabbas av.

Jag har intervjuat ett antal proffs om begreppet "Dartitis" och det inkluderar darthistorikern Patrick Chaplin, Wayne Baker från "Darts World" och redaktören för "Darts World", Tony Wood. I ett samtal med Tony sa han att han hade kommit på ordet på sjuttiotalet men tidigaste tryckta referensen som kan hittas är i "Dart World" från januari 1981, dvs. åtta år innan OED's hänvisning. Jag har senare skickat kopior av artiklarna till OED.

Som ni kan se ovan krävs bevis från fem olika källor. Hittills har jag lämnat in flera referenser från "Darts World", John Lowes och Phil Taylors självbiografier och ett antal hänvisningar till webbplatser. Dock kan de senare inte användas som bevis, eftersom detta kan ändras i efterhand. Men det sagt så kom det äntligen in i OED i december 2006. Tack till alla som lagt fram bevis.

Vad är botemedlet för "Dartits"?

Nja, jag har ingen patentlösning i i alla fall, men det finns ett antal artiklar och forum-referenser från folk som blivit drabbade och vad de gjorde för att komma över det.

Den mest kända dartspelaren som lidit av "Dartitis" var Eric Bristow. Jag tror att jag läste någonstans att Eric ändrade kaststil. Han drog alltid armen långt tillbaka innan han kastade. Där låste det sig och han kunde inte kasta. Jag tror att han undvek detta genom att inte dra armen så långt bakåt för att förhindra låsning. Jag vill också minnas att jag läste att han använde en stressboll att hjälpa till med att släppa pilen.

Jag har sett ett antal publiceringar om detta ämne från folk som säger att de antingen hade problemet eller hade återhämtat sig från det. Det verkar inte riktigt finnas en lösning som passar alla. Phil Taylor har skrivit om sin syn på ämnet och han sade att han hade drabbats av detta tillstånd i början av sin dartkarriär. Han sade att han blev tillsagd av en gammal dartspelare att kasta en tegelsten i sin trädgård dvs. vänja sig vid att kasta något tungt och förmågan att släppa pilen kommer att komma tillbaka automatiskt!

Källa: www.darts501.com / David King
Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program