Dartpilar i finns i lika många vikter, storlekar, former, material och priser som det finns dartspelare. Hur mycket du kan om dart rent teoretiskt (som webmaster) så är det fortfarande upp till dig och dina pilar när du står framför plankan. Pilar som känns "rätt" kan göra en enorm skillnad för ditt självförtroende och din förmåga att träffa det du siktar på.

Bra pilar gör dig inte automatiskt till en bra dartspelare, det krävs en hel del träning, men din träffsäkerhet förbättras avsevärt med en bra uppsättning pilar med rätt balans och rätt grepp. Alla pilar består av 4 olika delar.

Vill du lära dig mer om pilarnas beståndsdelar och se en kort film om hur pilar, stolpar och flights tillverkas, klicka här. (OBS: Engelsk sida)

Spetsen är den vassa änden på av pilen. Det finns två typer av spetsar, stålspetsar och softtip (hårdplast). Båda kan användas på normala darttavlor (s.k "Bristle-tavlor" efter materialet de år gjorda av), men softip änvänds nästan uteslutande på elektroniska darttavlor med massor av utstansade hål i varje del av tavlan som softtipspetsen fastnar i. Men numera finns det faktiskt elektroniska tavlor där du kan använda stålspetsar om pilen inte överstiger 20 gram.

Både stål- och softipspetsar finns löstagbara eller fasta. Anledningen är förstås att om du förstör spetsen behöver du bara byta den spetsen och inte hela pilen. En annan stor fördel nuförtiden är att om du regelbundet spelar på både standardtavla och elektronisk darttavla kan du fortfarande använda dina favoritpilar genom att byta spets mellan stål- och softip-spets.

Softip-pilar har alltid utbytbara spetsar, det har väldigt få pilar med stålspets. de få som finns är mest till för så kallade Hammer Head-spetsar från Unicorn eller Power Point-spetsar från Harrow. De åker in i pilkroppen vid tavelträff och åker blixtsnabbt ut ur pilkroppen igen. Det är ett system som skall reducera studsar och pilar som ramlar ur för att de sitter för löst i tavlan. Har du Unicorns Hammer Head-pilar kan du med fördel byta spetsarna till softip, Har du däremot Harrows Power Point-pilar så passar inte gängorna på softipspetsarna.

Kroppen är den del av pilen som du håller i när du kastar. Den finns i en mängd olika storlekar, former och material. Den har vissa variabler som kan påverka din förmåga att konsekvent upprepa dina kast. Dessa variabler är materialet, vikten och formen.

Dartkroppen finns i olika typer av material. Äldre typer av material som används, var trä och plast, men idag de mest populära materialen mässing, nickel eller tungsten (volfram).

Mässingspilar är guldfärgade, mycket billiga och perfekta för nybörjare. Nickelpilar har en silverfärgad korrosionsbeständig yta som liknar mässing fast hårdare och starkare. Det enda problemet med mässing- och nickelpilar är att de är stora.

Det bästa pilmaterialet är tungsten. Tungsten har en högre densitet än mässing eller nysilver, vilket gör den tung utan att vara skrymmande. Tunnare dart har mindre luftmotstånd, vilket innebär att du inte behöver kasta lika hårt vilket i sin tur innebär att du lättare kan kasta mer exakt. Det ger dig den stabiliserande vikten från en tung pil och samtidigt är de så tunna att alla tre pilarna får plats i den lilla rödbullen. Det är inte möjligt att göra med de tjockare mässing- eller nickelpilarna.

Tungsten är dock dyrare än mässing eller nickel. Alla dagens spelare använder tungsten. Dessa pilar är gjorda för att ha den bästa balansen i förhållande till vikten.

På grund av tillverkningstekniska problem är det inte möjligt att göra en pil med 100% tungsten (Wolfram). Alla tungstenspilar på marknaden är i själva verket gjorda av volframlegeringar, med nickel-tungsten som den vanligaste. Volframlegeringen ges med en procentsats. Så den vanliga "80% tungsten" har 80 procent tungsten och 20 procent nickel. De är tillgängliga från 80% till över 90%. Ju mer tungsten, ju smalare - och dyrare - är den. Om en hög procent tungsten är värd det högre priset är en öppen fråga. Personligen tycker jag att 80% tungsten är bra nog för nästan alla.

De senaste åren har ett växande antal människor blivit allergiska mot nickel. Då nickel-tungstenspilar är standardutrustning numera kommer dessa allergiker tyvärr att få problem med sina pilar. Det finns några pilar finns med andra volframlegeringar, såsom silver- eller koppar-tungsten. Emellertid är dessa pilar mycket sällsynta. De stora piltillverkarna har inte dom i sitt sortiment. Om du är allergisk mot nckel kommer du antagligen behöva leta efter dessa alternativ.

Pilkroppar kommer i en rad olika vikter varav 18 till 26 gram är de vanligaste, men de förekommer så högt som 50 gram. Tricket är att få den vikt som passar dig och din kaststil bäst. Där finns det inga givna svar. Ett exempel är om man jämför två f.d. världsmästare: Dennis Priestley kastar med 14 gramspilar och Raymond van Barneveld kastar med 26 gramspilar. Frågar du ett antal spelare så kommer du se att snittet ligger på 20-24 gram, men det betyder egentligen ingenting när du skall hitta din egen vikt. Det enda man kan säga rent generellt är att ju tyngre pilar, ju mer "förlåtande" när du kastar, medan lätta pilar har lättare för att "driva" i väg i sidled om du inte är 100% konsekvent när du släpper pilen.

Tyngre pilar påverkas inte lika mycket av luftmotståndet som lättare och ger större kontroll eftersom det är mindre känslig för små variationer i din kaststil. Nackdelen med tyngre dart är att de är tjockare och ju större diameter desto mer plats tar den. Konsten är att hitta rätt balans mellan vikt, tjocklek - och förstås - grepp.

De olika piltyperna skapas genom att kombinera greppelementen och vikten med form och material. Andra saker som gör en pil unik är kontur, spår, räfflor, diametrar, längder och färger.

Pilar kan delas in i tre olika viktklasser, typ: Lätta pilar, 16 - 23 gram, medium-pilar 24 - 26 gram och tunga pilar, 27 gram och högre.

Kastar du med soft tip-pilar har du inte så mycket att välja på eftersom de som äger maskinerna man kastar på och ligorna som sysslar med soft tip dart vanligtvis kräver pilar som väger under 20 gram. Om du är nybörjare råder jag dig att börja med den högsta tillåtna vikten.

Stolpen är den "pinnen", precis bakom kroppen på vilken flightset är fastsatt. Den skruvas fast i kroppen och finns i olika längder och är en stor bidragande faktor till att få en stabil pilbana. Vanliga material är plast, nylon, aluminium och kolfiberkomposit ("Cosmo Fit Flights" eller "L-flights", se nedan) de vanligaste storlekarna är - föga förvånande - korta, mellan och långa. Det finns även stolpar där övre delen som flightet sitter i kan rotera för att undvika att pilen ändrar riktning när den träffar ett flights som redan sitter i tavlan.

Flightsen är det sista elementet på en pil som ger pilens dess stabilitet. De finns i hundratals olika storlekar och former och mönster, släta eller räfflade. Enfärgade eller med bilder. Mindre flights ger mindre luftmotstånd. Ju lättare pilar man har, ju mindre flights kan man använda. Flights träs på i ett kryss-spår på stolpen och hålls ofta på plats med en liten fjädrande ring runt stolpen.

Nu börjar dock fler och fler gå över till ett system som heter "Cosmo Fit Flights" eller "L-flights" vilket är hårda flights som man trär på utanpå en specialgjord stolpe för att förhindra att en pil slår sönder stolpen på en pil som redan sitter i tavlan. Det finns ju ingen "klyka" i stolpen för nästa pil att fastna i. Vissa av dessa flights kan även rotera för att lättare "glida förbi" flights som redan sitter i tavlan.

Dessa flights finns i nästan lika många storlekar och former som traditionella flights. Ytterligare en fördel är att specialstolparna finns i 8 olika längder. Däremot går dessa flights inte att "platta till" så det krävs en specialbox för flightsen, antingen en liten för bara flightsen eller en större för både pilar, stolpar och flights. De är dessutom långt dyrare än normala flights och stolpar. Men de jag känner som använder dom hävdar att det är värt pengarna för de håller långt bättre än traditionella flights och stolpar.

Små flights används vanligtvis på lätta pilar (16-23 gram). Standardflights används vanligen på medium (24-26 gram) och tunga (27 gram och högre). Prova olika typer av flights och stolpar med dina pilar för att se vilka som fungerar bäst för dig.

Vem hade kunnat ana att utvecklingen på något så simpelt som dartpilar skulle gå framåt på det här sättet? Nu väntar jag bara på ett system som gör pilarna lika radiostyrda som proffsens så en snedträff som är på väg mot T1 eller T5 automatiskt styr in i T20 i stället.. ;-)

Gå till länkar och scrolla ner till "Hjälp och information" en bit ner så hittar du länkar till ett par sidor som går på djupet med vilka pilar som passar bäst och massor av bra tips om den mentala biten av dart.

Gängorna i alla vanliga tungstenspilar kallas "2BA" som följer en brittisk norm. Äldre mässingpilar har ofta en 1/4 tums gänga. Dessa två gängor är inte kompatibla. Dagens standardiserade stolpar och spetsar har 2BA-gänga, så det finns inga problem med kompatibilitet av gängorna så länge man inte använder mässingspilar. Vill man ändå använda sina gamla mässingspilar så finns det numera en adapter som man skruvar in i pilen så man kan använda tillbehör som följer 2BA-normen.Den förlänger förstås pilens längd med 5-6 cm, men det kanske man kan stå ut med.

För dartnördar kan det ju nämnas att en tillverkare som heter Bottlesen har en version av Hammer Head, kallade "GT-serien". Dessa gängor passar inte på varken på standard (2BA) eller mässing (1/4 tum).Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program