(2-8 spelare)


Det här spelet heter egentligen 6-14 men jag vet inte riktigt varför. Jo, jag vet naturligtvis varför det heter 6-14 men jag förstår inte varför det inte är tio omgångar och heter 6-15 istället eftersom det är mycket lättare att räkna ut poängsnittet då. Det flesta andra spel går i 3, 5 eller tio omgångar. 6 till 14 är ju bara 9 omgångar. Så jag utgår från 10 omgångar och kallar det 6-15.

Nåja, annars är det ett mycket simpelt spel regelmässigt och ett utmärkt spel för att träna dubblar och raka 20-kast, vilket är en förutsättning för att kunna bli bra på 501 som är det (i stort sett) allenarådande spelet i serie- och cupspel i Sverige.

Man börjar med tre pil på D6. Om man får minst en giltig dubbel på tre pil, får man tre "bonuspilar" på 20. Där får man det man kastar, dvs. enkel ger 20, dubbel ger 40 och trippel ger 60. Inga andra siffror ger poäng. För varje dubbel får man 50 poäng. Missar man D6 får man heller ingen bonusomgång på 20. Sen fortsätter man på D7 med samma förutsättningar. Varje D7 ger 50 poäng vardera och tre bonuspilar på 20. Tre missar ger inga bonuskast alls. Sen går man vidare med D8, D9 osv upp till D15. (10 omgångar)

Den som får mest poäng vinner. Busenkelt.

En "normal" spelare får i snitt varannan dubbel och mellan 450 och 700 poäng efter 10 omgångar. Det varierar ju oerhört efter hur mycket tur man har om man inte är mer eller mindre "tvärsäker" på dubblarna. (Då blir det mellan 1200 och 1800 poäng).

Jag själv, som har spelat i 25 år varav en säsong i högsta serien (superligan) i Stockholm där jag vann ungefär hälften av matcherna, snittar nånstans runt 900-1100 poäng när jag kör med "extraregel" nr. 1 nedan, vilket är det vanligaste. Själv missar jag dubbeln helt i snitt två-tre omgånger av 10, men å andra sidan missar jag kanske 20 (enkel, dubbel, trippel) helt en gång på ca 37.000 försök. (!) Vad jag menar är att jag missar kanske nån enstaka dubbel nån gång men jag halverar aldrig eftersom jag sätter minst en 20 på tre pil. Så oftast får jag mellan 60-100 bonuspoäng.

  • Om du får bonuskast på 20 och missar helt så halverar du alla poäng du har fått hittills.

  • Om du missar dubbeln så halverar du alla poäng du redan har.

  • Om du får bonuskast på 20 och missar helt så "nollar" du omgången, dvs. som om du missade dubbeln.

    Allt naturligtvis beroende på hur bra du är och hur svårt du vill göra det för dig och alla andra.

  • Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program