(2-4 spelare)


Ett bra spel för att lära sig enkelnummer. (Varför? Har du aldrig haft 25 kvar och tvingats kasta på ett lågt udda nummer med din andrapil? Har du aldrig i det läget träffat en sidosiffra? Ja då så. Då kan du också behöva träna enkelnummer)


Man börjar med att kasta en pil vardera. Närmast bullen får "spränga.

Sprängning betyder att den som börja kastar en pil för att se om han/hon har höga eller låga nummer.

Om spelaren kastar mellan 1 och 7 har han låga nummer, mellan 9 och 15 har han höga.
Om man däremot kastar mellan 16 och 20 eller bullen räknas det som en miss och spelaren som var näst närmast bullen kastar för att bestämma hög eller låg.

Om man kastar en 8 förlorar man spelet rakt av.

Spelet går ut på att kasta alla dina 7 nummer och till sist en 8 innan din motståndare. Man behöver dock inte kasta 1-7 i nummerordning.

Den som börjar kastar 3 på första pilen. Då har han låga nummer och 3:an är "död". (träffad) Spelaren kastar sin andra pil på 6:an - som då också är "död" - och kastar sen sin tredje pil på någon av numren som är kvar; 1-2-4-5 eller 7. Träffar han en av dessa får han fortsätta. Om han däremot träffar 16-20 eller bullen räknas det som en miss och nästa spelare i tur kastar. Om man träffar motståndarens nummer, i det här fallet 9-15 får han eller hon stryka 2 valfria nummer och kasta själv. Träffar man 8:an har man som sagt förlorat hela matchen.

Den som börjar skall alltså - idealiskt - kasta alla sina 7 nummer och sen 8:an utan missar. Då vinner man "framet" utan att släppa in motståndaren. Den som vinner framet får också börja nästa omgång (spränga).

Varje gång man träffar ett nummer som inte längre är i spel räknas det som en miss och turen går till nästa spelare. Inget straff i övrigt. Samma gäller studs eller pil som ramlar ur tavlan. Dubbel och trippel räknas som enkelnummer.

Den som kommer först till 5 vunna frames (omgångar), vinner hela matchen.

Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program