(2-8 spelare)


Detta är en vanlig 501 som spelas på endast dubblarna och innanför trippelringen. Den är avsedd för två lite mer rutinerade spelare.

Spelordning bestäms genom middling. Spelarna måste först få en dubbel in, precis som i 301 innan övriga poäng räknas. Rödbulle räknas som vanligt som en dubbel. När spelaren gått in så är det enda poänggivande området på tavlan det som är innanför tripplelringen. Alla pilar som ev. sitter i en trippel eller utanför räknas inte. Spelets ide är ju att man skall gå på bullen hela setet eftersom det inte ger något att gå på tripplarna. Annars är poängen densamma, 25 för grön och 50 för rödbullen. Alla pilar som hamnar i de små tårtbitarna mellan grönbullen och tripplarna räknas för sitt värde. Man kliver på rätt dubbel för att avsluta, precis som i vanlig 501.

När spelaren har 50 eller mindre kvar efter en kastomgång står han kvar på den poängen tills setet är över. Dvs. hamnar man på exempelvis 33 efter avslutad kastomgång så börjar man på 33 nästa gång det är ens tur och måste kasta nåt udda innan man kan kliva. Man står alltså kvar på 33 nästa gång oavsett om man lämnar någon dubbel efter tre pil.

Du har 120 kvar sedan förra kastomgången: Du kastar en grönbulle, en rödbulle (45 kvar) och missar 5:an för att ställa 40, du sätter en E12 i stället. Då har du 33 kvar i varje kastomgång tills du eller motståndaren kliver.
Du har 90 kvar sedan förra kastomgången: Du kastar E20, E20, grönbulle. Då har du 25 kvar i varje kastomgång tills du eller motståndaren kliver.
Du har 65 kvar sedan förra kastomgången: Du kastar grönbulle, utanför D20, E20. Då har du 20 (D10) kvar i varje kastomgång tills du eller motståndaren kliver.
Du har 55 kvar sedan förra kastomgången: Du kastar E15, utanför D20, E1. Då har du 39 kvar i varje kastomgång tills du eller motståndaren kliver.

Däremot om du har ställt 40 så kan du inte träffa E1 och fortsätta på D20. Du har det du har; dvs. har du 40 går du på D20. Får du då en 1:a eller 5:a på första så måste du ställa om med en udda siffra innan du kan skotta igen. Träffar du däremot en 1:a eller 5:a på andra pilen så är det kört i den kastomgången.

Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program