(2-763 spelare)


Man middlar om vem som startar alla börjar på 3 eller 5 ben. Sen kastar man i turordning. Nu gäller det att kasta i exakt samma fält på tavlan som din motståndare som kastade före dig gjorde. Missar du tappar du ett ben. Vinner gör den som blir kvar när alla andra har tappat sina ben. Spelet går ut på att göra det så svårt som möjligt för dom efterföljande att träffa "rätt" fält.

Naturligtvis finns det lite speciella regler även i det här spelet:
Den som "bestämmer" behöver nämligen inte kasta innanför dubbelringen. Man kan kasta på alla stängda områden på tavlan. Dvs. Man kan kasta inuti nollorna i siffrorna på metallringen runt tavlan (ex.vis 10 och 20) eller inuti ringarna i siffrorna 8 eller 18 (fortfarande i metallringen) Dom tryckta siffrorna på tavlan gäller inte som fält. Det måste vara innanför ett område som är helt omgivet av metall. Men den yttre metallringen där siffrorna står är INTE med i spelet alls, endast siffrorna och allting innanför den yttre dubbelringen.

Så förutom dom uppenbara tripplarna, dubblarna, enkelfälten och röd/grönbullen så kan man kasta inuti nollorna i 10 och 20, ringarna i 8:orna, (8 och 18) ringarna i 6 och 9, (6, 9, 16 och 19) och trekanten i 4:orna. (4 och 14) Ingenting annat gäller som fält. OBS: Om någon träffar den övre ringen i exempelvis 8, så måste dom efterföljande också träffa den övre innan man får byta fält. (Det räcker alltså inte med att träffa en av ringarna utan det måste vara samma lilla ring.

Du möter Nisse och Lasse. Du vinner middlingen och Nisse kom tvåa. Du börjar med att sikta på nollan i 20 i yttre metallringen. Du kan ju testa två pil. Skulle du träffa så gör du det ju ganska svårt för dom andra. Vi säger att du missar den med dom två första pilarna. Då bör du gå innanför dubbelringen, dvs. på den egentliga tavlan eftersom du tappar ben om du inte träffar innanför ett fält omgivet av metalltråd. (Det får man definitivt inte göra som förste man.)

Om du då kanske siktar på bullen och missar och träffar det lilla fältet i 6:an (mellan bullen och trippel 6) Då skall Nisse träffa samma fält. Gör han inte det tappar han ett ben och det blir Lasses tur. Nu låtsas vi dock att han träffar den på första. Då är det hans tur att hitta ett svårt fält. Han har två pilar på sig att träffa något så 2:a-pilen bör han försöka sätta i nåt av dom svåra fälten i metallringen. Missar han, bör han "säkra" med sista pilen innanför dubbelringen precis som du fick göra. Får man i det läget en studs så tappar man tyvärr ett ben, så kastar ni på en tavla med mycket studs på bullen så kanske man skall gå på en trippel. (Inte dubbel, då riskerar man att kasta utanför och tappa ben.)

Nu låtsas vi att varken Nisse eller Lasse träffade det lilla fältet i 6:an som du kastade på. Då tappar dom varsitt ben och det är Nisses tur igen. (Du behöver ju inte kasta eftersom det är ditt fält dom kastar på.) Så i princip kan man få börja spelet (vinna middlingen) och träffa ett fält som ingen lyckas träffa på 3 omgångar (eller 5 om ni kör 5-ben) och stå som vinnare med bara ett enda kast. (Inte så vanligt, men jag har varit med om det ett par gånger.)

Om vi nu backar lite och låtsas att Nisse träffade "din" lilla enkel-sexa med första pilen och sen kastar en pil i nollan i 20 på yttre metallringen med sin andra pil. Då behöver han inte kasta sin tredje utan det blir Lasses tur.

Nu kommer det lite speciella: Träffar man (i det här fallet Lasse) med sista pilen får han hämta dom och kasta igen. Han har ju träffat det han skulle men om man i det läget inte får kasta om så skulle ju den efterföljande få kasta på samma fält trots att Lasse träffade det. Lasse måste i det läget träffa ett nytt fält av "egen" kraft. Alltså får han då tre nya pil på valfritt område. Vanligtvis blir det två försök på metallsiffrorna eller rödbullen eller nåt annat svårt och, om det inte går, "säkra" med sista pilen innanför dubblarna för att åtminstone träffa ett fält och inte tappa ben.

Sen är det din tur att träffa det fältet som Lasse träffade sist. Träffar du det på ex.vis andra pilen så har du en pil på dig att träffa ett nytt fält. (Gå inte på metallringen i det läget.) Om du inte träffar rätt fält tappar du ben och det blir Nisses tur. Så länge ingen träffar Lasses fält så står Lasse över medan alla som missar tappar ett ben för varje omgång dom missar. Inte speciellt svårbegripligt, eller hur?

Låt oss nu säga att din motståndare lämnade stora enkel 20-fältet till dig. (Han gick väl på trippel 20 och missade) Om du är bra på enkel 20, och vågar, kan du "slarva" lite med dom två första pilarna och sätta 20 med sista pilen. Då får du ju tre friska pilar på ett eget fält. Missar du tappar du visserligen ett ben men träffar du så är det betydligt lättare att få ett riktigt svårt fält med tre pil i handen. Ofta kastar man ju en "riktpil" och, om den inte sitter, kommer man oftast närmare med andra pilen. (Tredje måste man fortfarande "säkra" i ett större fält om man inte vill tappa ben.)

Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program