(2-833 spelare)


Ett väldigt enkelt spel som går ut på att kasta 5 förbestämda poängsummor med så få pilar som möjligt. Det är lite besläktat med "Golf".

5 valfria, slumpmässiga nummer mellan 1 och 180 skrivs ner på ett papper. Det är de fem summor man måste kasta för att få poäng. Det vanliga är att man väljer en summa som kan kastas med en pil (vanligtvis mellan 40-60), två summor som kräver 2 pilar (vanligtvis mellan 61-80) och tre som kräver 3 pilar (vanligtvis mellan 81-140).

Målet är att kasta dessa summar på så få pil som möjligt. Får man ihop rätt summa på mindre än tre pilar så slutar man kasta. Dubblar och tripplar räknas som vanligt, förstås.

Man skriver ner 5 kolumner under varje spelares namn som indikerar de fem försöken man har på varje summa. Antalet pilar man behöver för att få ihop summan antecknas i resp. kolumn. Får man inte ihop rätt summa på tre pil skriver man en trea i den kolumnen. Så här kan det se ut:

Kålle: Ada:
33331 32---
31--- 31---
3---- 3333-
32--- 332--
1---- 3----
Totalt: 26 Totalt: 29

Man har fem omgångar per summa på sig. Om man kastar rätt summa så kastar man inte mer på just den summan utan skriver (-) på resten av försöken. När alla kastat fem gånger på första summan - eller kastat exakt summa - fortsätter man till rad två. När alla kastat på alla fem summorna är spelet över och den som har MINST poäng vinner. I exemplet vinner Kålle på 26 poäng.

Man väljer naturligtvis nummer efter spelarnas kapacitet. Därför bör man vara något så när jämnbördiga kapacitetsmässigt för att det skall bli spännande.

  • Nybörjare kan hålla sig under 60 så man kan få ihop summan utan tripplar och dubblar.
  • Amatörer kan ligga mellan 61 och 100 så det krävs minst en trippel eller två dubblar
  • Experter kan lägga sig högre så det krävs minst 2 tripplar.

  • Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program