(2-8 spelare)


Ett enkelt spel som oftast inte avgörs förrän i sista omgången (9) om ingen får "Shanghaj".

Här är en variant utan poängräkning som går hela tavlan runt.

Alla kastar var sin gång (3 pil) på 1. Sen kastar alla var sin gång på i tur och ordning 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 och 9. Spelet går ut på att kasta en trippel, en enkel och en dubbel på samma siffra. Får man det så har man fått "Shanghaj" och vinner direkt. Men här tillämpas "equal dart": Alla som inte kastat på samma siffra får också försöka att komma lika. Lyckas någon fortsätter endast de som kastat shanghaj vidare till 9 eller till någon av dem kastat ytterligare en Shanghaj på en annan siffra. Alla andra har spelat klart.

Ni kommer till 4. Du kastar först och träffar E4, D4 och T4. Nu får alla andra som inte redan kastat på 4 var sitt försök eftersom alla skall få samma chans. En av dina motspelare lyckas göra om din bedrift. Då vilar alla andra medan ni två fortsätter på 5. Ni räknar poäng tills ni båda har kastat klart 9 eller om någon av er gör en ny shanghaj på 5, 6, 7, 8 eller 9 som inte den andre lyckas göra om.

Så länge ingen kastar Shanghaj så räknar man poäng. Man får det man kastar på dvs. E1 ger 1 poäng, D4 ger 8 poäng och T7 ger 21 poäng osv. Man får dock inte räkna mer än en träff per "enhet".

E1, E1 och D1 ger 3 poäng eftersom endast den ena av dom två enkla ettorna räknas. På 8:an kastar du ex. vis D8, D8 och T8. Du får 40 poäng. 16 p för den ena dubbeln och 24 p för trippeln. Den andra dubbeln är alltså "värdelös". På samma sätt ger tre enkla 5:or endast 5 p.

  1. Om ingen får Shanghaj vinner högst poäng.
  2. Om två eller flera får Shanghaj på samma siffra och fortsätter spelet ut (till 9) och ingen får en ny shanghaj, vinner den med mest poäng av de som är kvar.
  3. Missar man med alla tre pilarna, halverar man sina poäng precis som i half.

  • På siffrorna 1-4 kan man "chansa" lite, speciellt på dubblarna där det är lätt att missa helt, eftersom det inte finns speciellt mycket poäng att halvera. T1, T2 och T3 ger exempelvis mindre poäng tillsammans än T9. Alltså är 5-9 mycket viktigare att "säkra" med en enkel innan man siktar på dubblar och tripplar eftersom det finns mer poäng att halvera. Det är ju trots allt inte varje gång nån kastar Shanghaj. (Om ni inte är elitspelare, men då är det ju inte troligt att ni behöver läsa det här.)

  • Behöver du exempelvis 15 poäng för att vinna när ni kommer till 9, så sikta på dubbeln hellre än trippeln. Den är större. Det spelar ju inte nån större roll om du halverar eftersom du ändå måste ha minst 15 poäng för att vinna (dubbel eller trippel). Sikta på trippeln och träffa tre enkla räcker ju iallafall inte för att vinna. Hellre då sikta på dubbeln och kanske halvera men med större chans att få mer än 16 poäng och därmed vinna.Den här varianten går ut på samma sak med den skillnaden att man går hela tavlan runt oavsett och att man kan få ett nytt försök om man får en rödbulle på 2:a eller 3:e pilen om man inte kan få Shanghaj efter 1:a eller 2:a pilen. I stället för poäng räknar man antal Shanghaj. Vid lika antal räknar man antal skott, dvs. antal gånger man har chans på en Shanghaj på sista pilen. Lika där med - då räknar man antalet rödbullar. Man börjar alltså på 1:an och slutar på 20. (Naturligt då bullen inte har någon trippel)

Det är din tur att kasta på ex.vis 7:an. Du sätter första i enkel 7. Då går du på trippel eller dubbel 7. Sätter du dubbeln går du förstås på trippeln. Missar du däremot (dubbeln eller trippeln) så har du sista pilen på rödbullen. Om du missar den är det nästa mans tur, men om du sätter den får du tre nya pilar på 7:an. Om du då missar 7:an helt på första pilen får du två pilar på rödbullen. Sätter du den igen (Inget extra för två rödbullar, dock) så hämtar du pilarna och börjar om på 7:an. Så där kan du hålla på på 7:an tills du gör en Shanghaj - eller missar rödbullen. Enkelt att lära, svårare att utföra...

Så om du får 2 Shanghaj, 1 skott och 2 rödbullar och din motståndare har 1 Shanghaj, 9 skott och 7 rödbullar så vinner du eftersom du har flest Shanghaj. Capiche? Riktigt kul spel om man är två något sånär jämna spelare.Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program