(2-8 spelare)


Dubbel-21 är egentligen ett träningsspel som jag har under "dubbelträning". Tillsammans med poäng-21 är det två olika spel som bara råkat få samma namn eftersom båda går över 7 omgångar. Med tre pilar i varje omgång så blir det ju 21. Det är en medveten siffra eftersom båda dessa spel handlar om att kasta en pil på varje dubbel på hela tavlan. Det blir ju 20 + bullen = 21. I "Dubbel-21" nedan kastar man BARA på dubblarna. I "Poäng-21" kastar man på både enkelnummer, tripplar och dubblar.Man middlar om vem som börjar. Spelarna börjar i turordning kasta på dubbel 1, dubbel 2 och dubbel 3 med de första tre pilarna. Nästa omgång kastar man på dubbel 4, dubbel 5 och dubbel 6. Sen fortsätter man i sju omgångar tills man i sista omgången kastat på dubbel 19, dubbel 20 och rödbullen. En träff i fel ordningsföljd räknas inte, dvs att träffa dubbel 17 när man skall ha dubbel 15 räknas inte. Den spelare som träffat flest dubblar vinner omgången. Man väljer själv hur många omgångar man vill köra. Bäst av 3 eller 5 eller först till 3, 5 resp. 10 är det vanligaste.

7 dubblar är med andra ord en träff varje kastomgång. Jag brukar säga att 4 är skamgränsen. Det är i stort sett detsamma som en träff varannan kastomgång. 7 är riktigt bra. Kan man sätta en dubbel med tre pilar i handen så vinner man nog rätt många matcher i dart. Kommer man upp i 10 eller mer så sätter man varannan dubbel. Det är landslagsklass.


Man middlar om vem som börjar. Spelarna börjar i turordning kasta på 1, 2 och 3 med de första tre pilarna. Nästa omgång kastar man på 4, 5 och 6. Sen fortsätter man i sju omgångar tills man i sista omgången kastat på 19, 20 och bullen. En träff på fel nummer räknas inte, dvs att träffa 14 när man skall ha 11 räknas inte. Dubblar och tripplar har sitt nominella värde. (T8 = 24p, D19 = 38p, osv). Naturligtvis siktar man på trippeln i alla lägen eftersom det ger mest poäng.

Exempel: Omgång 4. Då skall man gå på 10, 11 och 12. Om man då kastar enkel 10, dubbel 14 och dubbel 12 får man alltså 10+0+24 poäng. Efter att alla gått på bullen med sista pilen i sjunde kastomgången räknar man ihop poängen. Den spelare som har flest poäng vinner spelet. Man väljer själv hur många omgångar man vill köra. Bäst av 3 eller 5 eller först till 3, 5 resp. 10 är det vanligaste.

Som kuriosa kan jag nämna att en enkel i varje nummer - plus en grönbulle - ger 235 poäng. Alltså ger alla dubblar 470 poäng och alla tripplar 705. Då kan du själv räkna ut vad som är en gödkänd summa för dig.

Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program