(2-8 spelare)


Treben kan väl de flesta spela. Det är ju det mest elementära av alla dartspel, nämligen att slå föregående kastare. Här kommer 5 varianter på det spelet som är rätt kul att spela. Det finns även ett spela som heter "Bullerace" där man har tre "ben" från början. Gremensamt för alla varianter är att man middlar om vem som börjar (närmast mitten börjar). Om två eller flera spelare kastar grönbulle middlar dessa spelare om. Samma sak om tvp eller flera kastar rödbulle. Den som sen blir sist i själva spelet börjar nästa spel och den som vann börjar sist.

 • Klicka för Traditionellt treben.
 • Klicka för Treben +1.
 • Klicka för Treben -1.
 • Klicka för Treben hög.
 • Klicka för Treben låg.

 • Klassikern som säkert alla känner till. Man skall helt enkelt kasta mera poäng än föregående spelare. Om en spelare misslyckas blir man av med ett ben och nästa spelare skall försöka kasta mer än det den som misslyckades fick ihop. Lika räcker inte under 100. Vid 100 eller mer räcker det med 100 för att behålla benet även om föregående spelare kastar 140. När ett spel avgjorts börjar siste man nästa spel, vinnaren kastar sist.
  För den som känner till begreppet Dart-pentathlon kanske känner detta spel under namnet "Circles".


  Spelets regler:

  Man middlar om vem som börjar. Den som börjar skalll kasta antingen så mycket eller så lite han kan. Spelet går nämligen ut på att få exakt 1 poäng mer än föregående kastare. Varken mer eller mindre. Om spelaren före dig kastar 3 så skall du kasta exakt 4. Om han kastar 100 skall du kasta exakt 101. Om du klarar det behåller du dina ben. (Så slipper du ramla.) Den som kastar efter dig skall sen kasta en poäng mer än dig. Misslyckas han tappar han ett ben. Alla studs eller kast utanför dubbelringen tappar man automatiskt ben på. Alla pilar måste ge poäng precis som 41 i half. Som vanligt kör man 3 eller 5 ben. Enkelt va? Trodde du ja.......  Det finns lite förstås några grundregler / -tips:

  Vi låtsas att förste man tyckte det var "tråkigt" att kasta rakt fram så han kastade 3 ettor. Det är ju inte så värst mycket lättare att få 4 p än 61. Nu skall du kasta 4 poäng. Det kan du bara göra på två sätt på tre pil: 1, 1, 2 eller 1, 1, D1. (Det sistnämnda är dock ingen bra variant, eftersom det är lätt att hamna utanför tavlan och då tappar du automatiskt ett ben.)

  Om du i läget ovan kastar D1 och sen råkar missa helt (klantskalle) eller träffar en till D1 så tappar du ju ben redan efter 2 pil eftersom alla pilarna måste ge poäng. Då får du inte kasta sista i taket för att din motståndare skall få det svårare. (I Norge kallar vi det för "osportsligt uppträdande.") Då förlorar du alla ben och är borta. Däremot kan du ju istället gå på T20 och hoppas på en trippel eller en studs så din motståndare måste kasta 63 p. (inte så lätt. Du måste ha en trippel eller grönbullle) eller 3 poäng. (inte heller så lätt.) Du har ju redan tappat ben och en studs nu gör ju inget. Den gör det ju snarare svårare för den som kommer efter. MEN; man får inte missa tavlans poängområde medvetet.

  Om någon kastar en siffra där siffran ovanför inte går att kasta på tre pil, så "räcker" det med att kasta samma poäng. (Jo jo, försöka duger.) Siffrorna som inte går att kasta på tre pil är ju inte vilka som helst utan rätt höga: 163, 166, 169, 172, 173, 175, 176, 178, 179 och 181.
  Det betyder att om någon kastar 162, 165, 168, 171, 174, 177 eller 180 räcker det med lika eftersom man inte kan kasta siffran strax över på tre pil. Och 172, 175 och 178 går inte att kasta alls. (Jo då, 159 går visst att kasta: T20, T20 och T13. Det går däremot inte att kliva på 3 pil.)

  På samma sätt så kan det ju hända - även om det är osannolikt - att någon får mindre än 2 poäng. (Enkel 1 och två studs) Det skall ju inte den som kommer efter behöva lida för så 0 eller 1 poäng höjs automatiskt upp till 2 poäng. Den som kommer efter skall följaktligen kasta 3 poäng. (Det minsta man kan kasta på tre pil utan studs)
  Sammanfattning:
  1. Man skall ha exakt 1 poäng mer än föregående kastare oavsett vad han gör.
  2. Man får inte missa tavlan medvetet för att få mindre poäng. (Då tappar man ben automatiskt.)
  3. Alla tre pilarna måste ge poäng för att inte tappa ben. (Man tappar ben på en studs eller pil som ramlar ur.)  Det spelas på samma sätt som treben +1, med den skillnaden att man skall kasta exakt 1 poäng mindre än föregående spelare. Om en spelare misslyckas blir han av med ett ben och nästa spelare skall försöka kasta 1 poäng mindre än den som misslyckades. "Skitlätt" säger du. "Det är bara att hiva tre pilar utanför tavlan." Absolut inte! Alla pilar som hamnar utanför dubbelringen eller studsar ger +25 poäng.

  Poängberäkning:
  Rödbullen ger -10 poäng, grönbullen ger -5 poäng och träff utanför dubbelringen ger +25 poäng.
  Man behåller dock benet om man svarar på ett -30-kast (3 rödbullar)

  Men precis som i "Treben +1" gäller följande;

 • Man får inte missa tavlan medvetet för att få mindre poäng. (Då tappar man ben automatiskt.)
 • Alla tre pilarna måste ge poäng för att inte tappa ben. (Man tappar ben på en studs eller pil som ramlar ur.)  Det spelas på samma sätt som traditionellt treben, med två skillnader; förste man kastar två pilar samtidigt på tavlan för att bestämma vad nästa spelare i turordningen skall slå.

  En annan skillnad är att man inte behöver kasta mer än föregående spelare så länge man inte kastar minst i hela omgången. Är man 4 man (och du är sist i turordningen) och de 3 första kastar i turordning 100, 46 och 85 så behöver du alltså bara slå 46. Om du då misslyckas blir du av med ett ben och nästa spelare skall försöka kasta mer än det du kastade. Om den spelaren i sin tur misslyckas att slå din summa, (ex.vis 45) och bara kastar 26 så blir han inte av med ben direkt eftersom han ju är först i nästa kastomgång så alla andra skall först kasta varsina tre pilar för att avgöra vem som kastade minst i omgången.

  Om 26 då fortfarande är lägst blir han av med ett ben. Om någon kastar ännu mindre i den omgången så så klarar han sig och den som kastade mindre blir i stället av med ett ben. När ett spel avgjorts börjar siste man nästa spel, vinnaren kastar sist.  Det spelas på samma sätt som Treben hög, med den skillnaden att man skall kasta minst i omgången. Annars är det samma här; du behöver inte slå föregående spelare så länge du inte kastar minst i hela omgången. Är man 4 man (och du är sist i turordningen) och de 3 första kastar i turordning -11, 7 och -5 så behöver du alltså få mindre än -11 poäng. Om du då misslyckas blir du av med ett ben och nästa spelare skall försöka kasta mer än det du kastade. Om den spelaren i sin tur misslyckas att slå din summa, (ex.vis -5), och kastar -1 så blir han inte av med ben direkt eftersom han ju är först i nästa kastomgång så alla andra skall först kasta varsina tre pilar för att avgöra vem som kastade minst i omgången.

  Om -1 då fortfarande är högst blir han av med ett ben. Om någon får ännu mer i den omgången så så klarar han sig han som kastade -1 och den som kastade mest blir i stället av med ett ben. Och minus är inte så svårt att få då bullen ger minus 25 resp minus 50. Kastar man på bullen och får E19, E3 och grönbulle (-25) så blir totalpoängen alltså minus 3. När ett spel avgjorts börjar siste man nästa spel, vinnaren kastar sist.

  Poängberäkning:
  Rödbullen ger minus 50 poäng
  Grönbullen ger minus 25 poäng
  Studs, pil som ramlar ur eller träff utanför dubbelringen ger +25 poäng.
  Man behåller dock benet om man svarar på 3 rödbullar (minus 150)
 • Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program