Skiss på originalpatentet på pappersflights från 1 november 1898

Skiss på originalpatentet på pappersflights från 1 november 1898

Flightset fyller 119 år i november 2017!

Ända till slutet av 1800-talet var dartpilar och tillbehör tillverkade i Frankrike. De franska pilarna var nämligen av trä med en nålspets - ibland med en blytyngd runt kroppen för bättre balans - och alltid tre eller fyra kalkonfjädrar som flights.

Man kan ju tro att nyheter inom darten skulle ha sitt ursprung i dartens hemland, England, så det kanske kommer som en överraskning att så inte var fallet med de första flightsen. I "Derek Brown’s The Guinness Book of Darts" står det att "1898 lämnades det in ett amerikanskt patent på en vikt pappersflight…". Inga detaljer finns dock tillgängligt.

Efter lite efterforskning kommer man fram till att "uppfinnaren" av flightet (bilden ovan) var Nathan P. McKenney från Dixon, Lee, Illinois. Nathan lämnade in patentansökningen den 11 mars 1898 och specifikationen som var en del av patent No. 613,386 godkändes 1 november 1898.

De av er som vet lite om amerikansk darthistoria vet ju också att darten i USA inte expanderade till "seriös" sport förrän en bit in på 20-talet, så varför akulle Mr McKenney kosta på sig att patentera ett flight? Jo, det är ganska enkelt. Hans patent var till för att förbättra en leksak. McKenney skrev:

-"My invention relates to toys and games, and particularly to a game apparatus of the ‘dart and target’ type, and has for its object to provide a dart, adapted to be projected manually, whereof the feather is of four-wing construction and is formed from a foldable blank of paper or other flexible material to adapt it to be replaced with facility…".

McKenney’s uppfinning var väldigt simpel. Illustrationen ovan - tagen från det amerikanska patentkontorets arkiv - visar inte bara pappersflightset och hur man skall vika det, utan även vilken typ av pilar och måltavla som skall användas, i det här fallet riktat till amerikanska barn.

Flights av papper eller fjädrar har följt med i alla år fram till dags dato. De absolut bästa fjäderflightsen görs av kalkonfjädrar. (För dem som spelar i Stockholm och går på cuper ibland kanske har sett en herre vid namn Stefan Ågren, "Ågge" kallad, som kastade med stora röda fjäderflights när han var på det humöret). Naturligtvis har materialen förbättrats och förfinats med bl.a. plast, vulkaniserade material och polyester och idag kan man få dem i tiotusetals olika typer och utseenden.

Världens största flightsamling (de som samlar kallas "Belopterofilister") anses innehas av någon av belgarna Marc Van den Avond eller Freddy Oliver (bilden). Båda uppskattar sin samling till över 20,000 unika flights.

Så medan dartare världen över firar BDO och tidningen Darts World's 25-årsjubileum och Embassy's 21:a, låt oss då samtidigt minnas en amerikan vid namn Nathan P. McKenney som för över 100 år sedan kom på något som vi miljontals dartare skulle få svårt att klara oss utan idag. (Eller också hade bowlingvärlden varit lika många miljoner medlemmar rikare).Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program