Det kan de i alla fall göra om man är så här kreativ.

Det här är fullt riktiga genomförda bedrägerier som inte har gått till åtal även om polisen i det första fallet vet exakt hur det gått till och i det andra fallet misstänker hur det gått till. Men för att åtala krävs det någon som åtalar och de flesta inblandade i dessa båda bedrägerihärvor vill inte gärna skylta med att de är "perversa" eller att de är så lättlurade. Därför - två exempel på närmast perfekta bedrägerier.

Det perfekta bedrägeriet 1:
- Porrvideos -

Ett företag sätter ut en annons i tidningen om att de importerar och säljer hårdporrfilmer på gränsen till perversa. Eftersom filmerna är riktigt billiga och utlovas att bli skickade med diskret avsändare så köper folk i parti och minut med hjälp av checker eller postförskott.

Flera veckor senare får alla som betalat ett brev med en ursäkt att filmerna under nuvarande lagstiftning är olagliga att distribuera och de vill inte bli åtalade. Så i brevet bifogar de en företagscheck på samma belopp som respektive kund handlat för.

Bedragarna har nämligen kallt räknat med att rätt få människor är villiga att gå till banken för att lösa in en check där utställaren är "Anal perversion och djursex AB".


Det perfekta bedrägeriet 2:
- Aktieköpet -

I USA på 80-talet fanns en bedragare med en lysande idé. Han skickade ett "nyhetsbrev" till 100.000 potentiella aktieköpare där han berättade om sin exceptionella förmåga att kunna förutse en akties upp- eller nergång. (Kom i håg att detta var det glada 80-talet när aktieköp inte var nåt vilken 12-åring som helst kunde göra från köksdatorn). Alla som ville bli "rika" uppmuntrades att betala 300 kronor (50$) för en 12-månaders prenumeration på nyhetsbrevet som skulle "förändra deras liv".

"Bedrägeriet" bestod i att 50.000 av dessa - som ett "bevis" på bedragarens aktiekunskap - fick ett exempel på en aktie som skulle gå upp närmaste veckorna, medan de andra 50.000 fick exempel på samma aktie, fast med "förutsägelsen" att den skulle gå ned.

En månad senare hade den föreslagna aktien naturligtvis gått upp eller ned och då fick alla de som inte redan bealat - av de 50.000 som hade fått rätt förutsägelse förra brevet - ett nytt brev med lite bla bla nonsensråd och dessutom förslag på en ny aktie som skulle gå upp inom ett par veckor. Dvs. 25.000 fick veta att aktien skulle gå upp. De andra 25.000 fick naturligtvis beskedet att den skulle gå ned.

Ytterligare en månad senare hade den föreslagna aktien - naturligtvis - gått upp eller ned och då fick alla de som inte redan bealat - av de 23.000 som hade fått rätt förutsägelse förra brevet och inte redan betalat - återigen ett nytt brev där bedragaren tyckte att han visat sin skicklighet i att förutse aktiemarknaden och påminde om att några hundralappar var en mycket liten investering för att "säkra sin finansiella framtid". Många hade naturligtvis redan betalat. Som en sista gest av välvilja till de som fortfarande tvivlade fick de nu en tredje aktie att begrunda. Hälften fick förslaget att den skulle gå upp, hälften att den skulle gå ned.

Nu ramlade inbetalningarna in på bedragarens konto, speciellt från de ca. 11.500 som nu hade fått rätt förutsägelse tre gånger i rad. Han kunde bara luta sig tillbaka, skriva ett nonsensbrev i 12 månader där aktieförslagen naturligtvis inte stämde mer än för apan Ola. Men poängen var att ingen kunde komma åt honom. Alla hade gjort det frivilligt och hans första tre "råd" hade ju faktiskt gått in, låt vara bara till hälften av dem. Men hur skulle de som knycklade ihop breven och de som betalade veta om varandra och göra rättsprocess av det? Det var ju orimligt. Så bedragaren satt säkert - med ca 5 miljoner på kontot.

Det kan även löna sig om man åker dit...

Fängelse vs Arbete:

1. I fängelset så tillbringar de merparten av sin tid i en 2,5m x 3m stor cell. På jobbet tillbringar jag min mest tid i ett 1,8m x 2.5 stort bås.

2. I fängelset får de tre mål mat varje dag. På jobbet får jag en ledig timme för att äta ett mål mat, och det måste jag betala för själv.

3. I fängelset slipper du ut tidigare om du sköter dig bra. På jobbet belönas jag med mer jobb om jag sköter mig bra.

4. På jobbet måste jag ha en ID-bricka på mig hela tiden. På fängelset får fångarna praktiska kläder med ID-numret påsytt.

5. På jobbet är det bestämt vilken sorts kläder man ska ha, och jag måste köpa kläderna själv. I fängelset är det likadant, men där får de kläderna gratis.

6. På jobbet måste jag ha med ett säkerhetskort som öppnar alla dörrar om jag vill gå någonstans. I fängelset finns det vakter som öppnar och stänger alla dörrar åt mig.

7. I fängelset kan de titta på TV och spela spel. På jobbet kan jag få sparken om jag tittar på teve eller spelar spel.

8. I fängelset har de motionsrum som de låter dig använda praktiskt taget när du vill. På jobbet har vi motionsrum, men du måste träna på din egen fritid.

9. I fängelset kan jag somna mitt i ett arbete och det behöver inte bli några större konsekvenser av det. Om jag somnar på jobbet kan jag hämta ut min lön den sista i månaden och inte behöva komma nästa arbetsdag.

10. I fängelset sätter de på sig en fotboja om du ska iväg någonstans. På jobbet sitter du fast i fotboja som chefen står på.

11. I fängelset är alla kostnader betalda av skattebetalaren. På jobbet får du betala för att du faktiskt har ett jobb, och sedan dras skatter ifrån din lön som används för att betala för fängelsets fångar.