(1879-1955)

Albert Einstein, född 14 mars 1879 i Ulm i Tyskland, död 18 april 1955 i Princeton i New Jersey, var en tysk-judisk teoretisk fysiker. Han är mest känd för att ha utvecklat teorin om allmän relativitet, eller mera känd som relativitetsteorin (E=mc2) som revolutionerade fysiken.

Hans popularitet har lett till att hans namn har registrerats som varumärke.

1999 undersöktes Einsteins hjärna på McMaster University. Man fann att en del av hjärnan saknades och att den del som styr matematiskt tänkande var 15 % större än normalt. Samma år utnämner Time Magazine Einstein till århundradets man.

När Einstein arbetade som professor kom en av hans elever fram till honom och sa: -"Frågorna på årets prov är samma som förra året!". "Det stämmer", sa Einstein, "men i år är alla svar annorlunda".

Vid Hollywoodpremiären av "City Lights" sa Charlie Chaplin under höga jubel till Einstein: "De jublar för mig för att de förstår mig, och de jublar för dig för att ingen av dem förstår dig".

Einsteins förklaring till hur den trådlösa telefonen fungerade: "Den är inte så svår att förstå. Den vanliga telegrafen är som en väldigt lång katt. Du drar den i svansen i New York och den jamar i Los Angeles. Den trådlösa är samma sak, fast utan katten".

Det sägs att Einsteins chaufför brukade sitta längst bak i salen och lyssna på hans föreläsningar. Efter några gånger sa chauffören till Einstein att han hade hört den så många gånger att han säkert skulle kunna hålla samma föreläsning själv. Vid nästa föreläsning bytte således Einstein och chauffören plats och geniet själv tog plats längs bak i salen iklädd chaufförens uniform. Chauffören föreläste utan anmärkning och vid slutet av föreläsningen ställde en av åhörarna en detaljerad fråga om ämnet vilket chauffören naturligtvis inte kunde svara på men han sa: "Tja, svaret på den frågan är väldigt enkel. Jag slår vad om att till och med min chaufför som sitter längst bak skulle kunna svara på den..".

Albert Einstein blev många gånger ombedd att förklara vad relativitetsteorin gick ut på för "vanliga" dödliga. Detta var hans lekmannaförklaring: "Lägg handen på en varm platta en minut och det känns som en timme. Sitt med en vacker flicka i en timme och det känns som en minut".

Om E=mc2 sade Einstein: "Om min relativitetsteori visar sig vara korrekt kommer tyskarna att säga att jag är tysk och fransmännen hävda att jag är världsmedborgare. Om den är osann kommer fransmännen att säga att jag är tysk och tyskarna hävda att jag är jude".