(1890-1977)

Julius Henry Marx, känd som Groucho Marx, född 2 oktober 1890 på Upper East Side på Manhattan i New York i New York, död 19 augusti 1977 i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk komiker, skådespelare och författare. Han var känd för sin kvickhet och för sin förmåga att med skärpa blixtsnabbt leverera, ofta improviserade, insinuationsfyllda gliringar, skämt och förolämpningar.

Grouchos distinkta utseende, överfört från hans karriär vid vaudeville-scenen, inkluderade en överdrivet böjd hållning samt gångstil (en parodi i sig, på en tidigare trend som Marx överdrev och gjorde till sin egen), glasögon, cigarr och en överdrivet tjockt teatersminkad mustasch samt ögonbryn, vilka han använde som redskap för att ytterligare förstärka komiken och alla möjliga undertexter i replikskiftena. Hans karaktärs överdrivna drag ledde till skapandet av en av världens mest igenkännbara förklädnad, de så kallade Groucho-glasögonen: en mask bestående av hornbågade glasögon, stor plastnäsa, buskiga ögonbryn och mustasch.

OBS: Citaten nedan är blandade från filmer och hans privata liv, men citaten från filmerna är också hans egna. Han improviserade mycket i filmerna och höll sig sällan till manus, som han iofs. själv medverkade till att skriva. Så alla citat nedan är de facto hans egna.