Homer Jay Simpson är en av huvudfigurerna i den animerade tv-serien Simpsons, gift med Marge Simpson och far till Bart, Lisa och Maggie och son till Abraham och Mona Simpson. Han bor idag på adressen 742 Evergreen Terrace i Springfield. Han är halvbror till Herb Powell som var rik och ägde en bilfabrik, men som ruinerades efter att ha anställt Homer. Homer jobbar på Springfields kärnkraftverk i sektor 7G åt Montgomery C Burns.

Homer är överviktig men väger enligt sitt körkort 63,5 kg, medan ett annat visar 122,5 kg, och 108,9 kg. Han har en gång lyckats gå ner från 117 kg till 113 kg. För att utnyttja sjukvårdsreformen gick han en gång upp från 108 kg till 136 kg. Homer har haft Betsy Bidwell som viktcoach och gick då upp tre kg eftersom han fuskade med dieten som bestod av paprika.

Homer har en låg intelligensnivå, har IQ 55 och beskrivs av regissören David Silverman som "kreativt lysande i sin dumhet." Anledningen till hans låga IQ är en färgkrita i hans hjärna som blockerar hjärnkraften. Kritan hamnade där då Homer som barn tryckte upp en massa kritor i näsan. Homer tog en gång ut denna krita, och fick ett ovanligt högt IQ. Dock valde han att sätta tillbaka kritan, då han blev utfrusen av sina vänner på grund av sin begåvning. Homer visar också sin enorma lathet på arbetet. Han har påstått att han inte kan läsa och har förbjudits komma närmare kändisar än 805 km. Homer tillbringar ofta sina kvällar genom att dricka Duff på "Moe’s Tavern" tillsammans med sina arbetskamrater Carl Carlson och Lenny Leonard, och bäste vännen Barney Gumble (som är alkoholist).