(1893-1980)

Mary Jane "Mae" West, född 17 augusti 1893 i Bushwick, Brooklyn, New York, död 22 november 1980 i Hollywood, Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk skådespelerska och dramatiker. Dans och sång ingick i hennes konst.

Hon skrev själv manus till sina Broadway-succéer och alla sina filmer, vägrade att vara med om inte detta stod i avtalen. På så sätt utövade hon en benhård kontroll över sin image, vilket hon påstod var nyckeln till framgången. "Det var inte meningen att jag skulle göra karriär på männen, det bara blev så". Även: "Det är inte vad jag säger utan hur jag säger det. Det är inte vad jag gör utan hur jag gör det, och hur jag ser ut när jag säger det och gör det".

Hennes filmdebut ägde rum 1932 i "Natt efter natt" i hennes enda biroll som dock dominerade de avsnitt i filmen där hon var med. Det har konstaterats att när en garderobsflicka säger "Gode gud vilka vackra briljanter!", och West svarar "Gode gud hade ingenting med saken att göra, min kära", var platsen i filmhistorien säkrad.

West blev omtalad för sin fräcka humor och frispråkighet i frågor som rör den mänskliga sexualiteten. Hennes repliker är nästan alltid tvetydiga och har blivit legendariska, såsom "Hälsa på någon gång när jag inte har nåt annat på än radion!", "Som god kvinna är jag ju mycket god, men som dålig kvinna är jag bättre" eller "Är det ett skjutvapen du har i fickan, eller är du bara glad att träffad mig?".

Den sista repliken ovan yttrades under inspelningen av "Det våras för mormor" (Sextette) efter en kram av någon av herrarna George Hamilton, Ringo Starr, Timothy Dalton och Alice Cooper.