Det är bara mig själv det beror på....

...eller "att lyckas är att våga misslyckas".

Av Frank Beck
(Översättning: Erik Wennevold. 1999)

(KOMMENTARER I GULT MED LUTANDE STIL ÄR ÖVERSÄTTARENS EGNA.) 1. TANKEN. (Det är bara mig själv det beror på.)
 2. MEDVETENHET. (Bra gjort är bättre än bra sagt.)
 3. STYRKA. (Jag har styrkan att bemästra det här.)
 4. INTUITION. (Lita på dig själv.)
 5. KONKRETISERING. (Negativa tankar ger begränsningar.)
 6. MÖJLIGHETER. (Positiva tankar ger möjligheter.)
 7. LÖSNINGAR. (En sak i taget.)
 8. KUNSKAP. (Tänk enkelt - gör det enkelt)
 9. MÅLSÄTTNING. (Resultatet beror på målsättning och egenvärdering.)
 10. SAMMANFATTNIG. (10 punkter att fokusera på.)
 11. FOKUSERINGSTIPS. (En variant har dykt upp den senaste tiden som kallas "Flow-trigger") Här är ett bra tips på en mental övning som du - när du tränat ett tag - kan utnyttja blixtsnabbt. Perfekt när du behöver fokusera mitt i en match.Kapitel 1:
TANKEN.
(Det är bara mig själv det beror på.)

Det är jag som bestämmer hur jag ska tänka. Många olika saker påverkar mina tankar, men jag bestämmer om jag ska låta mig påverkas och i så fall hur.

Dom flesta av oss har väl både tänkt och sagt: -"Jag blir irriterad när han eller hon gör si eller så". Vi vet att när vi tillåter oss att bli irriterade så gör vi ett dåligt jobb, tänker negativt eller säger nåt dumt. Hur vi tänker är helt frivilligt. Att bli irriterad är faktiskt också frivilligt.

Men när konsekvenserna ofta blir negativa, är det ju bara dumt att tillåta sig att bli irriterad överhuvudtaget. Oavsett vad jag gör blir allt jag gör och tänker en del av slutresultatet. Det jag gör, bestämmer resultatet. Det är ingen annan än jag själv som bestämmer vad jag får för behållning av mitt arbete, mina intressen, av mitt liv. Jag bestämmer också hur mycket jag ska få ut av den här boken. När jag tänker: -"Det här gäller faktiskt mig, jag känner igen mig, det här vill jag göra nånting positivt av", då får jag också mycket tillbaka.


Kapitel 2:
MEDVETENHET.
(Bra gjort är bättre än bra sagt.)

Jag var i ganska många år rätt medvetslös. Med medvetslös menas att jag inte var mentalt medveten. När jag skulle tala om för någon vad dom skulle göra, berättade jag först en två-tre saker dom inte skulle göra innan jag kom fram till vad dom egentligen skulle göra. Kanske var det det jag hade mest erfarenhet av? Då blev dom mer intresserade av vad dom inte skulle göra, och resultatet blev ofta att dom blev rädda för att göra fel. Låt oss hellre både prata om och tänka på det vi skall göra.

För att kunna göra det måste vi ha kunskap. Vi måste både veta och kunna, och samtidigt vara konkreta. När vi väl vet vad vi ska göra, och hur det ska göras, har vi en bra utgångspunkt för att göra ett bra jobb. Det är att vara medveten.

Det här lönar det sig att träna på, så att när vi nästa gång ska lära något, lära andra något eller ge någon en uppgift, verkligen är konkreta. Vi säger bara vad vi ska göra, hur det ska göras och varför. Målet är att bli lite bättre - bara lite bättre - än vi är just nu. Vi har väl alla vid flertalet tillfällen sagt till oss själva, eller andra: -"Det var inte dåligt" eller -"Det var inte så dumt". Säg hellre: -"Det där var bra gjort". eller -"Det där gjorde du bra". Säg gärna även hur bra och varför. Säg också till dig själv: -"JAG SKA HÄDANEFTER UNDVIKA MENINGAR SOM INNEHÅLLER ORDET INTE".

För meningar med inte, är motsatsen till att vara konkret. Då fokuserar jag - felaktigt - på det jag inte ska göra. Då blir "inte" det viktigaste budskapet. Jag ska istället fokusera på det jag skall göra. Har jag sagt att jag ska göra det, då gör jag det. Punkt slut.
MEDVETENHET ÄR ATT FOKUSERA PÅ DET SOM SKA GÖRAS -OCH GÖRA DET.Kapitel 3:
STYRKA.
(Jag har styrkan att bemästra det här.)

Det är inte alltid vi som bestämmer vad som händer, att det händer eller när det händer. Men vi bestämmer hur vi ska hantera det som händer. Dom flesta av oss känner någon, har hört eller läst om någon som plötsligt fått hela sin tillvaro upp och nervänd, eller vi har kanske upplevt det själv. (Denna boks översättare har definitivt upplevt det själv.) Det kan vara nåt så litet som att vi har fått en smäll på käften eller att nånting inte gick som vi trodde.

Acceptera situationen som den är, för ju snabbare vi klarar av att acceptera den uppkomna förändringen eller situationen, ju fortare kommer vi igång med att hantera den. Och för att kunna bemästra en motgång eller en oväntad förändring, måste vi träna. Säg till dig själv: -"Jag är stark nog att bemästra det här. Det är möjligt". Då blir det möjligt!

Det gäller att tänka positivt, tänka på möjligheter, hitta lösningar; vara offensiv. Det motsatta sättet att se det på är: -"Det kan nog vara möjligt, men det blir svårt". Då blir det svårt. Inställningen är defensiv, och resultatet blir ofta dåligt. Kom ihåg att vissa förändringar går så långsamt att du inte märker dom. Andra går så fort att dom inte märker dig. Det är när vi bemästrar en motgång eller en förändring, som vi växer. Och ska vi växa och utveckla oss, måste vi ändra på vårt sätt att tänka; vi måste tänka på ett nytt sätt och framför allt tänka lite enklare än vi gör nu dvs. inte hindra vår fokusering på det som skall göras med en massa negativa tankar om vad som kan gå fel eller vad man inte få göra.

Här kan översättaren lägga till en typisk situation inom darten där just detta inträffar rätt ofta: Man har 60 kvar och skall kasta en enkel 20 för att ställa topp. Vad händer? Jo man kastar en klockren trippel 20. Eller man har 100 kvar och kastar en enkel 1. Varför? Jo det sista man tänker innan man släpper pilen är - omedvetet - "bara jag inte träffar trippel 20 nu" eller "bara jag inte träffar en etta nu". Lägg märke till att meningarna bygger på ordet inte. Man skall ju naturligtvis bara koncentrera sig på det man skall träffa. Trippel 20/enkel 1 existerar helt enkelt inte.

VILJAN ATT LYCKAS MÅSTE VARA STÖRRE ÄN RÄDSLAN ATT MISSLYCKAS!Kapitel 4:
INTUITION.
(Lita på dig själv.)

Om jag vill vara en delaktig orsak till min egen framtid, är det nödvändigt att jag blir medveten om hur jag tänker. När jag tänker, skapar det en känsla som igen skapar en ny tanke. Det faktum att jag tänker, leder till att jag gör nånting. Därefter känner jag efter hur det känns. Jag tänker på nytt och gör nånting ytterligare.

Det här låter väldigt enkelt, och är det också. Men ibland är det inte så lätt iallafall. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att det bara finns plats för en tanke åt gången. Har du lagt märke till hur ofta du kommer, tillbaks till den första tanken du hade när du ska avgöra nåt eller bestämma dig för nåt? Det är din intuition som gjort sig påmind. LITA PÅ DEN! Den är baserad på erfarenheter som du skaffat dig i liknande situationer, och det är påfallande ofta den är riktig, eller hur?

När vi törs lita på intuitionen, då utför vi en positiv handling. Dom som inte törs lita på den, fortsätter ofta att tänka på allt som kan gå galet så dom slipper göra nånting alls. Orsaken till det är att vi är rädda för att göra bort oss, att göra fel. Känner du igen dig lite i den situationen?

Nästa gång kan vi träna på att följa vår intuition, att tro på det vi ska göra, vilja göra det, och sen bara göra det utan prut. Först därefter utvärderar vi hur bra resultatet blev, och listar ut vad vi kan förbättra. Då har vi blivit lite bättre på det området också, och självkänslan ökar därför att vi kan registrera en seger över oss själva.

Min erfarenhet är att det är helt ofarligt att göra bort sig. Men jag måste träna på det också. Jag måste leta upp situationer där det är möjligt att misslyckas, göra bort sig och där fallhöjden kan synas stor. Men då finns det också goda förutsättningar att vinna över sig själv, att spränga sina gränser. Vad vi tror att andra menar, hämmar oss ofta, och vi använder det därmed lika ofta som en ursäkt för att inte göra nånting alls. Vi vet inte ens om folk har dessa åsikter, men vi förutsätter det. Att tänka på det viset är både hämmande och dumt, det är ju bara det som du och jag tycker om det vi själva gör, som räknas.

Här kan översättaren lägga till en en typiskt dartsituation där man inte litar på sin intuition (för dom som inte läst mina träningstips): Jag ser ofta att dartspelare ändrar kaststil både på sista pilen och vid dubbelförsök. Jag har många gånger stått och tränat och varit "ljusår" i från trippeln på de två första pilarna och bara skickat sista pilen för att "bli av" med den så jag kan hämta pilarna igen. Vad händer? Jo den sitter naturligtvis i trippeln. Varför? Jo det spelar ju ingen roll längre, kastomgången är förstörd. Alltså slappnar man av och kastar utan "tvånget" att träffa vilket gör att man kastar som man borde ha gjort på alla pilarna om man inte hade tänkt för mycket eller oroat sig för att missa. När man ändrar kaststil på sistapilen i varje kast så beror det på att man vet att det är sistapilen och därför tar i lite extra för att sätta den där trippeln. Man litar inte på sin intuition - i det här fallet sin inlärda kaststil - speciellt om de två första inte satt i trippeln. Anledningen till att hjärnan hinner registrera att det är sistapilen är att handen som man håller pilarna i är tom.

Försök att träna med fyra pilar i handen (fast du kastar förstås bara tre) Då kastar man tredje pilen som man kastar andrapilen. Det är ett bra sätt att "lära" hjärnan att kasta alla tre pilarna likadant. När det gäller de som kastar lite annorlunda när det är dags att kasta på dubbel så är det i ännu högre grad för att man inte litar på sin intuition, eller sin "inlärda" kaststil. Det är som om hjärnan talar om för din arm att -"Nu gäller det. Koncentrera dig extra noga nu". Därför kan man se många som kastar max en centimeter från trippeln hela setet, men när det är dags för dubbeln kan första pilen sitta fem-tio centimeter ifrån. Det funkar förstås inte. Man måste tänka på dubbeln som ett vanligt poängkast.Kapitel 5:
KONKRETISERING.
(Negativa tankar ger begränsningar.)

Vi kan tänka två sorters tankar. Den ena är negativa tankar. Då tänker eller säger vi: -"Det här går inte, jag vet det. Det här blir svårt". Eller: -"Det här har jag gjort förr, jag kommer ihåg hur det gick då". När vi tänker på det sättet, blir det självklart svårt, och vi klarar definitivt inte det vi annars kunde ha fixat.

Negativa tankar leder till begränsningar som i sin tur hämmar vår förmåga att lösa uppgifter. Men vi får rätt. Och det är ju viktigt, för då kan vi i nästa ögonblick säga till oss själva: -"Vad var det jag sa? Det gick inte". Och då blir det heller inte nödvändigt att göra nånting åt det.
FÖR MÅNGA ÄR DET VIKTIGARE ATT FÅ RÄTT ÄN ATT GÖRA ETT BRA RESULTAT.


Ordet försöka är i det här sammanhanget värd några rader.Att säga -"Jag ska försöka..." är för mig detsamma som att skaffa mig en ursäkt i fall det går galet, eller en ursäkt för att inte göra det jag skulle göra. Hur ofta säger man inte -"Jag ska försöka göra det idag". Eller ännu värre:
-"Jag ska försöka göra det under dagens lopp". När är under dagens lopp? Jo men det är ju precis den tidpunkten som passar mig! Då blir det sällan gjort. Var därför så precis som du bara kan, när nånting ska uträttas.

Säg istället: -"Du ska få dokumenten kl 16.00". -"Jag har mötesrapporten klar kl 11.00". -"Jag är hemma kl 21.00". -"Jag ringer kvart över nio". På det här sättet har vi båda ett konkret tidpunkt att hålla oss till. Dessutom slipper vi att förbruka mental energi, och därmed också fysisk energi, på att vänta och se när. Vi får gjort det vi ska -och i tid. Det är möjligt att resultatet inte blir maximalt, även om det var det bästa vi kunde prestera inom den utsatta tidsrymden. Då får vi hellre utvärdera det vi gjorde, hitta det som var bra, och vad vi vill förbättra till nästa gång och sen göra det.
Men bara försöka....: Nej! NEGATIVA TANKAR SKAPAR BEGRÄNSNINGAR. När vi sätter begränsningar för det vi ska göra, är det precis det vi gör - begränsar oss.


Därför: när du vaknar upp i morgon bitti, säger du till dig själv: -"Nu är det en ny dag med nya uppgifter, nya utmaningar och nya möjligheter. Det vill jag utnyttja till att träna på att bli bättre, om än bara lite bättre än jag var igår". (på en konkret uppgift.)Kapitel 6:
MÖJLIGHETER.
(Positiva tankar ger möjligheter.)

Den andra typen av tankar är positiva. Då tänker vi möjligheter, och då hittar vi lösningar. Jag måste därför träna på att tänka möjligheter. Det faktum att det hände något negativt, kan jag inte göra nånting åt, nu när det har hänt. Jag måste därför träna på att lägga det som är gjort eller har hänt, bakom mig. Jag måste nollställa mig helt. Jag accepterar att det har hänt, men behöver inte godta det. Jag måste gå vidare och fråga mig själv: -"Vad kan jag göra bättre? Hur kan jag rätta till det här? Vilka möjligheter har jag nu?" Jag måste sätta upp ett mål och värdera det jag gör vart efter. Till slut värderar jag hela resultatet. Antingen har jag lyckats eller så har jag det inte.


Kapitel 7:
LÖSNINGAR.
(En sak i taget.)

Det är nödvändigt att ha realistiska mål som har förutsättningar att lyckas. Att bli lite bättre för varje gång, är ett sånt mål. Hela tiden fokuserad på det jag ska göra, vara koncentrerad, vara maximalt närvarande och säga till sig själv: -"Jag vill lyckas med det här! Jag vet att jag klarar av det". Det är lika viktigt för oss att avsluta eller lägga bakom oss både dom bra och dom dåliga sakerna. Vi gör inte nödvändigtvis samma sak bra i morgon bara för att vi gjorde det bra idag.

Författaren Bernhard Shaw har en gång sagt: -"De människorna som lyckas, är de som alltid letar efter möjligheter. Hittar de inga, skapar de dom själva". Cato Zahl Pedersen (Norges svar på Göran Kropp, översättarens. anm.) sa att en mycket viktig orsak till att de nådde Sydpolen, var att de hela tiden tänkte ett steg i taget. Tänka det, och sen göra det. När förberedelserna var noggrant gjorda, och när de kombinerade det med en stark vilja att lyckas, kom de, när sista steget var taget, fram till Sydpolen.

Norska skridskokungarna Geir Karlstad och Johan Olav Koss förstod att när de skulle åka t.ex 5- eller 10.000 meter, var det smart att bara tänka ett varv framåt. I gengäld lönade det sig, när de blev slitna, att fokusera allting på nästa kurva och till slut ända ner till bara ett skär i taget. Då nådde de ett litet mål ofta, och registrerade det -samtidigt som de hade ett nytt litet mål rakt framför sig. Dom var, båda två, duktiga på att träna på just den detaljen i vardagen också, att göra sig klar med en uppgift, lägga den bakom sig innan dom börjar på en ny.
Därför är det så oerhört viktigt att utnyttja vardagliga situationer till att träna. När jag tar ett steg i taget, blir jag duktigare på att kanalisera min energi till det jag ska göra. Då hamnar fokuseringen på det som ska göras, istället för på hur svårt det kan bli.


För att bli bättre på det här är det nödvändigt att göra sig av med ordet PROBLEM.

Hjärnan uppfattar ordet negativt, och det förhindrar mig från att tänka på möjligheter, lösningar och att tänka positivt. Varje gång jag tänker, säger, skriver eller hör ordet problem, lagras det hos mig med en negativ klang.
ISTÄLLET FÖR PROBLEM SKA VI HÄDANEFTER ANVÄNDA ORDET UPPGIFT ELLER UTMANING.


Ofta tänker vi för komplicerat och svårt när vi får en uppgift som kräver en lösning. Kanske orsaken till det är att vi omedvetet gillar tanken på att ha en ursäkt eller en förklaring ifall vi inte skulle klara av den. För ju mer komplicerad vi gör saker och ting, ju lättare är det att det skär sig. Och då kan jag ju med gott samvete säga: -"Vad var det jag sa! Det kunde ju bara sluta så här! Jag sa ju redan från början att det skulle bli svårt, och det blev det också!"
Därför är det nödvändigt att tänka enkelt. Det är väl i stort sett bara när vi känner oss otrygga därför att vi inte tycker att vi kan det tillräckligt bra, som vi tänker komplicerat och krånglar till det. Låt oss bli duktigare på att fokusera på det vi är bra på. Vi måste säga till oss själva: -"Jag är bra på det här, jag kan det här. Jag kan lösa det ,här på mitt sätt". Då skapar vi alternativa möjligheter, och vi gör det enkelt.Kapitel 8:
KUNSKAP.
(Tänk enkelt - gör det enkelt)

För att kunna tänka enkelt, måste vi ha kunskap. Det är när vi inte har tillräcklig kunskap om det vi ska utföra som vi tänker krångligt. Det är enklare att säga vad vi ska göra, än att säga vad vi inte ska. Det är ,enklare att säga vad det är, än att säga vad det inte är - när vi kan det. Och om vi inte kan så frågar vi hellre nån som kan. Ordet inte kan vi i dom flesta situationer helt sluta använda. Hjärnan associerar det ordet negativt, speciellt i situationer med negativ stress. Resultatet blir i många fall det motsatta av vad vi egentligen vill.

Vi vet hur det ofta går när vi säger: -"Bara jag inte ramlar". -"Bara jag inte blir förkyld". -"Bara det inte händer nåt som förhindrar mig att delta i just den här tävlingen". -"Bara jag inte glömmer det". osv. osv. Dom flesta bekymmer vi människor har kommer sällan eller aldrig iallafall. Däremot om jag letar efter problemen medan jag håller på, lär jag garanterat hitta dom. Letar jag däremot efter möjligheter, hittar jag nog dom också, och som bonus hittar jag förmodligen även lösningarna. Därför:
DET JAG INTE KAN GÖRA NÅNTING ÅT, SKA JAG TRÄNA PÅ ATT GLÖMMA OCH HELLRE TA TAG I DET JAG KAN GÖRA NÅNTING ÅT.
Gjort är gjort! Jag ska fullföra det jag har framför mig just nu innan jag börjar på en ny uppgift - ja, till och med innan jag börjar tänka på en ny.


Kapitel 9:
MÅLSÄTTNING.
(Resultatet beror på målsättning och egenvärdering.)

Oavsett vad vi gör, antingen vi jobbar i hemmet, är pensionär, jobbar utanför hemmet, idrottar, spelar i musikorkester, sjunger i kör e.dyl., ska vi prestera nånting. Vi ska komma fram till ett resultat, och vi blir värderade.

Då är den avgörande faktorn om vi vill klara det. Det räcker inte att hoppas att det går bra. Vi måste även tro att det är möjligt att utföra. Utan viljan och tron på att det faktiskt är möjligt går det inte alls.
OM VI INTE VILL DET VI KAN, KOMMER SNART TILLFÄLLET DÅ VI INTE KAN DET VI VILL!
Resultatet är dessutom helt beroende av om vi har en målsättning med det vi ska göra, och vad målsättningen är.

Och den måste vara konkret i fråga om t.ex. hur bra det ska bli och när saker och ting ska vara färdiga. Allteftersom vi håller på, måste vi ge oss själva feedback eller en värdering av hur bra det är. Denna egenvärdering är helt avgörande för hur slutresultatet blir. Vi är, normalt sett, ganska duktiga på att värdera andra och ha åsikter om vad andra bör förbättra, eller till och med anse oss veta vad hon eller han är dåliga på. På samma sätt blir vi värderade av andra och andra har åsikter om vad vi kan bli bättre på. Om det nu ändå är på det sättet kan vi ju lika gärna bli bra på att värdera oss själva.

När jag värderar slutresultat av vad jag åstadkommit och det är bra - jag nådde mitt mål, kan jag fortsätta utvecklas. Jag kan ju ha som mål att bli ytterligare lite bättre nästa gång. Ty: om bättre är möjligt - är bra inte gott nog. Du kan jobba på den här biten genom att skriva ner det du är "bra" på, och det du vill bli "bättre" på.

Det du kommer fram till under "bättre", rangordnar du på en lista utefter dina egna värderingar. Sen börjar du förbättra den översta egenskapen, eller kanske dom två högst rankade parallellt. Medan du håller på, värderar du dina egna framgångar, och efter ett tag kan du flytta över den egenskapen till kategorin "bra".
Låt den dock stå kvar under "bättre"-kategorin för ytterligare förbättring. Vi tränar och jobbar vidare med det här, och ger oss själva feedback. Registrerar vi framgång, så är ju det också en liten seger i sig. Det här är ett bra sätt att jobba med egenutveckling på. Vi måste lära oss att värdera våra egna prestationer, eller åtminstone kunna berömma sig själv inåt. Vi måste kunna ha en positiv inre dialog med oss själva och se till att vi lyckas via bilder vi själva målar upp, om hur det kan se ut när vi har lyckats. (Inte om!)


Då bearbetar vi samtidigt vår egen självkänsla, och det resulterar i sin tur en mer positiv egenbild. När vi berömmer oss själva för nåt vi har gjort bra, och andra som står oss nära gör detsamma, och kanske till och med berättar vad vi kan förbättra, så skapar det trivsel. Och trivseln i sin tur påverkar vårt humör. Trivsel och humör är nödvändigt för att kunna göra ett bra jobb, och det är upp till oss själva att se till att dom båda hörnstenarna hjälper oss istället för att stjälpa oss.

När vi blir mer och mer medvetna om hur, och framför allt, att vi tänker positivt, och ser hur det leder till att vi övervinner hinder, då tänker vi möjligheter, och hittar lösningar, istället för problem. Vi törs utmana oss själva och ta egna beslut. Det leder till egenutveckling och skapar framgång. Vi blir lite bättre för varje gång. Kort sagt: Vi gör ett bättre jobb och får ett bättre liv.


Kapitel 10:
SAMMANFATTNIG.
(10 punkter att fokusera på.)

 1. Tillåter man sig att bli irriterad gör man inte bra ifrån sig. Att bli irriterad är faktiskt frivilligt. Det jag inte kan göra nånting åt, ska jag träna på att glömma och hellre ta tag i det jag kan göra nånting åt. Gjort är gjort!
 2. Undvik meningar som innehåller ordet inte. Prata hellre om och tänk på det du skall göra. Annars fokuserar du - felaktigt - på det du inte skall göra.
 3. Undvik meningar som innehåller ordet problem. Använd orden utmaning eller uppgift i stället. Då slipper du begränsa dig.
 4. Tänk inte -"Det här blir svårt". Då blir det svårt. Tänk istället -"Det här är fullt möjligt". Då blir det möjligt.
 5. När vi törs lita på intuitionen, då utför vi en positiv handling.
 6. Kom ihåg att det faktiskt bara finns plats för en tanke åt gången. Se till att den är positiv.
 7. Om vi inte vill det vi kan, kommer snart tillfället då vi inte kan det vi vill.
 8. Att säga -"Jag ska försöka..." är att skaffa sig en ursäkt i fall det går galet, eller en ursäkt för att inte göra det man skulle göra.
 9. Kanalisera energin. Gör dig klar med en uppgift och lägg den bakom dig innan du börjar på en ny.
 10. Ta ett steg i taget. Tänk inte på vad som händer om du misslyckas, tänk i stället på vad du skall göra just nu.

  KOM IHÅG: ENDA SÄTTET ATT LYCKAS ÄR ATT VÅGA MISSLYCKAS.Frank Beck,
Förlaget Norsk Studieguide
Markveien 23, 3117 Tönsberg.
Översättning:
Erik Wennevold. 1999


Till sist har jag lagt in några citat som jag tycker är tänkvärda.
Vill du läsa flera har jag en hel sida med citat och aforismer här.
Det har visserligen inte med dart att göra men det är kul läsning.

 • Man bör gripa sig an en lätt sak som om den vore svår och en svår sak som om den vore lätt.
 • Framgångar betyder inget om man inte har lagt ner sin själ i uppgiften och misslyckanden betyder inte inget om man har gjort sitt bästa.
 • Ett proffs är någon som kan åstadkomma sina bästa resultat även när han inte alls känner för det.
 • Misslyckande förutsätter ansträngning. Det är därför vissa aldrig misslyckas.
 • Människor som lyckas, är de som alltid letar efter möjligheter. Hittar de inga, skapar de dem själva.
 • Konst är det man inte kan. Kunde man det vore det ju ingen konst.
 • VILJAN ATT LYCKAS MÅSTE VARA STÖRRE ÄN RÄDSLAN ATT MISSLYCKAS!


FOKUSERINGSTIPS:
(En variant har dykt upp den senaste tiden som kallas "Flow-trigger")

Se till att du har lugn och ro omkring dig. Sätt dig i en bekväm stol och slappna av ordentligt. Blunda och tänk på din absoluta drömplats. Det bör dock vara en lugn plats. Om din drömplats är framför rouletthjulet i Las Vegas så funkar det inte lika bra. Tänker du på det lugna stället nu? Bra. Ta då ena tummen och tryck relativt hårt mitt i handflatan på den andra handen. Använd de andra fingrarna till att hålla emot på andra sidan av den handflatan du klämmer tummen mot. Vänster eller höger spelar ingen roll. Trycket skall vara såpass hårt att du känner det ordentligt men inte så hårt att det gör ont.

Fortsätt nu att tänka på ditt drömställe, där du mår bra och är lugn och tillfreds. Stanna där i fem-tio minuter. Ställ en alarmklocka så du inte sitter för kort tid. Glöm inte att hålla ett jämnt tryck med tummen under hela den tiden du tänker på ditt drömställe. Detta upprepar du så ofta du kan, gärna två gånger om dagen men minst en gång om dagen. Efter några veckor eller möjligtvis någon månad har denna övning "borrat" sig in i ditt undermedvetna så pass att du mitt i ett avgörande läge i en match när det står och väger och du börjar känna att nervositeten börjar komma, kan blunda och trycka tummen mot handflatan i ca 10-15 sekunder (samma hand som under övningen, förstås) och, vips, så lägger sig nervositeten. Det låter för bra för att vara sant men jag vet att det fungerar. Jag känner flera som provat med lyckat resultat. Lycka till.

Allt om mitt favoritlag Förolämpningar i form av E-kort Humor i kubik, Grodor, citat, historier, språkligt mm. Mina tecknade favoritserier Min favoritmusik och musiker Allt om det kultförklarade bilprogrammet Top Gear 2002-2015 Allt om världens roligaste tv-program