Ständigt närvarande

Stephen Fry, programledare

Den anmärkningsvärt långe och välartikulerade Stephen Fry är, förutom förtjust i kostymer, berömd för sitt sätt att konversera med enkelhet och snabbhet oavsett ämnets djup eller omfattning. Han har högsta hedersbetyg i komedi och minneskapacitet och hans uppgift i serien är att leda in de tävlande försiktigt men bestämt i okunnighetens tegelvägg. När det är gjort, och skrattat åt, påpekar han tankfullt de små sprickor i paneldeltagarnas murverk av okunnighet och leder oss alla mot stegen som leder mot den alltid intressanta utsikten av "a-ha"-upplevelser.

Efter att ha visat sin kapacitet och skrivförmåga i Cambridge Footlights, slog Stephen sina påsar ihop med Hugh Laurie i tre säsonger av det nyckfulla sketchprogrammet "A Bit of Fry & Laurie". Han har skrivit flera mycket väl mottagna böcker inklusive "The Liar", den halvt självbiografiska "Moab is my Washpot" och mer nyligen en vetenskaplig men vänlig guide till att förstå och skriva poesi med titeln "The Ode Less Travelled".

Du har också förmodligen sett honom i komedier som "Svarte Orm", "Jeeves & Wooster", dramaserier som "Kingdom", dokumentärer som "Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive" och/eller i filmer som "Wilde", "En fisk kallad Wanda", "Peter's Friends", "The Hobbit och "The Life and Death of Peter Sellers". Han läste Harry Potter och Liftarens guide till galaxen på ljudböcker och i allmänhet i en trivsam ström av olika film-och tv-inkarnationer.

Stephen gillar att laga mat till sitt fadderbarn och att strunta i kommatecken.

Hemsida:
www.stephenfry.com
 

Alan Davies, ständig panelist

Alan är en av Storbritanniens favorit-komiker och skådespelare. Om du har sett honom i något annat, var det förmodligen denn udda kultserien "Jonathan Creek", där han spelar den bohemiska magikern Sleuth som alltid går omkring i en ullig trenchcoat och bor i en väderkvarn. Du kan också ha haft turen att se hans mycket populära stand-up-shower som spelats över hela landet.

I "QI" är Alan massornas röst, men med en ovanligt uppfinningsrik kvickhet och säger det vi alla tänker och accepterar de negativa poängen med en axelryckning. Han får oss att inse att frågor är till för att ställas och allt som oftast frågar han något så oväntat att till och med den annars så snabbtänkta Stephen Fry blir förbluffad. Om vi inte ställer frågor, hur skall vi någonsin kunna lära oss något?

Alan har även en kuslig förmåga att härma utländska accenter.

 

John Lloyd, skapare, producent och manusförfattare

Chef för "Quite Interesting Ltd"
Producent tll "QI"
Medförfattare QI-böcker
Presentatör på "Museum of Curiosity"

QI är en skapelse av John Lloyd, producent till "Inte Aktuellt", "Spitting Image" och "Svarte Orm". Efter en lovande start på King's School, Canterbury, gick han till en pub nära Trinity College, Cambridge, där han upptäcktes av en skäggig man från BBC.

John spenderade 15 år med att arbeta som en galning. Han startade "The News Quiz", "Quote... Unquote", "The News Huddlines" och "Ombytta roller" och spelade en nyckelroll i "Liftarens guide till galaxen" och "Mr Bean" och gjorde tv-reklam på fritiden. Det mesta av 80-talet spenderade han utan lunch och sov fyra timmar per natt. Han vann ett absurt antal priser och blev mycket, mycket trött.

På julafton 1993, kom han till den plötsliga och alarmerande insikten att han inte riktigt visste någonting. Han började då att läsa böcker för första gången sedan han var 17. Till sin fasa upptäckte han att han inte hade varit uppmärksam och med smärtsam långsamhet kom han till insikt med att universum är förbluffande intressant. "QI's" webbplats och denna tv-serie är resultatet.

Under sina sabbatsår var John påsförslutare i en mjöl-kvarn. Varje kväll, efter jobbet, fann han att han kunde tillverka två små hemlagade scones från sina näsborrar. Detta ledde honom till att skola om sig till brandsläckar-försäljare: en karriär som fick ett abrupt slut när han satte eld på en fotoaffär i Harlow. Han bytte snabbt jobb igen; denna gång till frilansande badkars-kaklare. På sitt första uppdrag kunde han inte få kakelklistret att torka och flydde utan betalning. Till denna dag plågas han av återkommande mardrömmar om att den gamla damen vars badkar det handlade om fortfarande sitter fastlimmad till det. Han är mycket lyckligare som tv-producent, ett jobb där 98% av arbetet utförs av någon annan som vet vad han gör.