Böcker

* The Book of General Ignorance (5 oktober 2006)
* The Book of Animal Ignorance (4 oktober 2007)
* Advanced Banter: The QI Book of Quotations (1 oktober 2008)
* The QI Book of the Dead (5 november 2009)
* The Second Book of General Ignorance (7 oktober 2010)
* 1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off (1 november 2012)
* The QI Annual (Årsböcker) (november repektive år)


The Book of General Ignorance, The Book of Animal Ignorance, Advanced Banter: The QI Book of Quotations, The QI Book of the Dead
The Second Book of General Ignorance, 1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off, The QI Annual (Årsböcker)


The Book of General Ignorance (Boken om allmän okunnighet)

Författare: John Lloyd, John Mitchinson
Illustratör: Mr. Bingo
Utgivare: Faber and Faber
Publiceringsdatum: 5 oktober 2006 (3 april 2008)
Medietyp: Inbunden (Pocket)
Sidor: 282

Boken om allmän okunnighet är den första i en serie böcker baserade på den sista omgången i "QI", "General Ignorance", skriven av skaparen John Lloyd och den ansvarige faktasamlaren John Mitchinson för att hjälpa till att sprida "QI's" filosofi til den läsande allmänheten. Det är en bok om det vi allmänt kallar "värdelöst vetande", som syftar till att ta itu med och rätta till vår omfattande och förödmjukande "kunskap" över alla missuppfattningar, misstag och missförstånd i det som är "allmänt känt" - den är därför inte känd som en "allmän" kunskap-bok, utan som en allmän "okunnighetsbok".

Förutom att korrigera dessa alldeles för vanliga misstag, försöker boken även att förklara hur missuppfattningarna har uppkommit och varför människor tar dessa felaktiga "fakta" för sanna.

Publikationshistoria

Den publicerades av "Faber and Faber" i Storbritannien den 19 oktober 2006 och blev - överraskande nog - internetföretaget Amazon's globala storsäljare julen 2006. Nu är den översatt till 26 språk och har sålt över 1,2 miljoner exemplar. Boken sålde fler exemplar under det sista kvartalet av 2006 än någon annan bok. Den blev den fjärde mest sålda boken i Amazon's historia.

Bakgrund

Titeln "Allmän okunnighet", valt både för att efterlikna och parodiera frågesporter i allmänbildning, användes först för att beskriva den sista omgången av "QI, där det gäller att undvika att svara med det uppenbara - men felaktiga - svaret (det vi alla lärde oss i skolan).

Struktur
Boken innehåller en lista på 230 frågor, varav de flesta tidigare visats i "QI". Efter varje fråga förklaras det rätta svaret, och försöker oftast påvisa varför människor tenderar att göra felaktiga antaganden, eller tro på vissa urbana myter. Varje bok innehåller två förord, ett av programledaren Stephen Fry och ett av ständige deltagaren Alan Davies. Davies inledande "Förord" (Foreword) krediterades som "Fyra ord" ("Four words" låter ju likadant), som helt enkelt lät: "Blir detta bra, Stephen?"
Kritiskt mottagande

Boken har mestadels mottagits positivt, både kritiskt och kommersiellt. Bokhandelskedjan "Powell's Books" Doug Brown sa; "Jag noterar att det finns en tung brittisk betoning, men övergripande är boken mycket rolig och du kommer garanterat att lära dig något du inte visste (men trodde du visst)". Några klagade dock på att det inte fanns ett index för att lättare hitta specifika ämnen. Det dök dock upp i nästa bok "The Second Book of General Ignorance" som släpptes 2010. Den fick en alfabetiserad struktur (med innehållsförteckning) och fristående fakta snarare än frågor och svar.

En av få negativa kritiker kom från Marcus Berkmann som hävdade att den hade kopierat designen och utformningen från en annan bok med liknande frågor, "Does Anything Eat Wasps?" från förlaget "New Scientist's" 2005.

Kritiskt mottagande: Teknikaliteter

Andra kritiker noterar att många av bokens "fakta" är faktiskt falska teknikaliteter, snarare än "äkta" fakta. Till exempel det är mest spridda exemplet att författarna säger att Mount Everest, trots det är världens "högsta" berg inte är det "längsta" berget och fortsätter med att man faktiskt bör mäta från dess fot (under havet) till toppen, vilket skulle göra Mauna Kea på Hawaii till världens "högsta" berg.

Dessutom är en del berg längs ekvatorn längre bort från jordens centrum (jorden är ju inte riktigt sfärisk) än Mount Everest. Bakssidan motsäger även det huvudsakliga innehållet i boken som anger att Mount Everest är inte det högsta berget i världen.

Uppföljare

En pocketversion av boken publicerades den 3 april 2008. En andra bok i serien, "The Book of Animal Ignorance" släpptes i Storbritannien den 4 Oktober 2007, ett år efter "The Book of General Ignorance". En ljudbok kallad "The Sound of General Ignorance", lästes in av författarna den 4 november 2008.

Den 25 december 2008 släpptes en utökad version av boken, med titeln "The Noticeably Stouter Edition" ("Den Märkbart Tjockare Utgåvan") publicerades för att sammanfalla med att "QI" flyttade till BBC One. Denna nya version inkluderade nya fakta, citat från serien, en lista över alla avsnitt som spelats in hittills, ett index och en ny samling av förordet "Fyra ord" från Alan Davies (Se "Struktur" ovan).

2010 släpptes en uppföljare; "The Second Book of General Ignorance".The Book of General Ignorance, The Book of Animal Ignorance, Advanced Banter: The QI Book of Quotations, The QI Book of the Dead
The Second Book of General Ignorance, 1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off, The QI Annual (Årsböcker)


The Book of Animal Ignorance (Boken om okunnighet om djur)

Författare: John Lloyd, John Mitchinson
Illustratör: Ted Dewan
Utgivare: Faber and Faber
Publiceringsdatum: 4 oktober 2007
Medietyp: Inbunden
Sidor: 203

"The Book of Animal Ignorance" är den andra boken skriven av männen bakom "QI", John Lloyd och John Mitchinson som till stor del består av mindre kända fakta om olika djur, tillsammans med korrigerade fakta om andra förment "välkända" trivia som - även om de är allmänt vedertagna, inte alltid är korrekta.

Publikationshistoria

Boken publicerades först i Storbritannien av "Faber and Faber" den 4 oktober 2007, nästan exakt ett år efter boken "The Book of General Ignorance", tydligt riktad mot samma "jul"-marknad.

Struktur

"The Book of Animal Ignorance" skiljer sig från sin företrädares, "The Book of General Ignorance" struktur som en lunta med frågor och svar. Här valde man i stället en encyklopedisk listning, med information och fakta om varje djur.

Denna förändring i stil kan kanske bero enbart på innehållet men kan också vara ett direkt resultat av kritiken som riktades mot den första boken av Marcus Berkmann som hävdade att den hade kopierat designen och utformningen från en annan bok med liknande frågor, "Does Anything Eat Wasps?" från förlaget "New Scientist's" 2005.

Den innehåller nästan-helt nya "ganska intressanta" fakta om 100 olika djur, som beskrivs i Fry's introduktion som "havret i "QI's" müsli". Den avhandlar också, till skillnad från förra boken, fakta som inte hittills tagits upp i programmet.

"Animal Ignorance" har återigen förord från båda QI's "fasta" stab, Stephen Fry och Alan Davies. I motsats till den föregående bokens förord "Fyra ord", bidrar Davies här med ett "riktigt" förord, kallat "För-tass", i enlighet med bokens ämne. Den består av ett uppslag med 100 olika däggdjur, reptiler, gnagare, fiskar, fåglar och andra djur.

Boken är utformad, typsatt och illustrerad (med "400 diagram och teckningar") av den lysande Ted Dewan.

Kritiskt mottagande

"The Book of Animal Ignorance" var en av 51 titlar som hamnade på "The 2007 Exclusive Books List" (tidigare "Publisher's Choice"listan) som en av "de bästa böckerna att ge bort eller få" julen 2007.The Book of General Ignorance, The Book of Animal Ignorance, Advanced Banter: The QI Book of Quotations, The QI Book of the Dead
The Second Book of General Ignorance, 1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off, The QI Annual (Årsböcker)


Advanced Banter: The QI Book of Quotations
(Avancerade skämt: QI-boken om citat)

Författare: John Lloyd, John Mitchinson
Illustratör: Piers Sanford
Utgivare: Faber and Faber
Publiceringsdatum: 1 oktober 2008 (5 november 2009)
Medietyp: Inbunden (Pocket)
Sidor: 428

"Advanced Banter: The QI Book of Quotations", känd som "If Ignorance Is Bliss, Why Aren't There More Happy People?" i USA, är den tredje boken skriven av männen bakom "QI", John Lloyd och John Mitchinson. Det är en bok med "ganska intressanta" citat.

Publikationshistoria

Den publicerades först av "Faber and Faber" den 1 oktober 2008. En pocketversion släpptes den 5 november 2009. En pocketversin släpptes i USA 4 augusti 2009 med titeln "If Ignorance Is Bliss, Why Aren't There More Happy People?" ("Om okunnighet är en dygd, varför är det då inte mfler lyckliga människor i världen?")

Struktur

"Advanced Banter" innehåller en rad citat som är uppdelade i över 400 olika ämnen som "Action", "Skådespeleri", "Äventyr" listade i alfabetisk ordning. Liksom de två föregående böckerna finns också bidrag från två av QI's deltagare, programledaren Stephen Fry och ständiga paneldeltagaren Alan Davies.

Fry skriver en introduktion med titeln "Prologue" medan Davies skriver ett avsnitt som heter "Ordspråk", som innehåller en ordspråk som han själv har skrivit: "A small pie is soon eaten" ("En liten (cirkel)paj är snart uppäten").
The Book of General Ignorance, The Book of Animal Ignorance, Advanced Banter: The QI Book of Quotations, The QI Book of the Dead
The Second Book of General Ignorance, 1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off, The QI Annual (Årsböcker)


The QI Book of the Dead (QI's bok om de avlidna)

Författare: John Lloyd, John Mitchinson
Utgivare: Faber and Faber
Publiceringsdatum: 1 oktober 2008 (5 november 2009)
Medietyp: Inbunden (Pocket)
Sidor: 435

"The QI Book of the Dead" är den fjärde boken boken skriven av männen bakom "QI", John Lloyd och John Mitchinson. Det är en bok med "ganska intressanta" dödsannonser.

Publikationshistoria

Den publicerades först inbunden av "Faber and Faber" den 5 november 2009. Idén till boken har sitt ursprung före tv-serien "QI" sändes.

Mitchinson skrev i en artikel för Daily Telegraph att den först dök upp på en av våra "hur man gör livet mer intressant"-listor vid en tidpunkt då Stephen Fry's intelligenta omskrivningar och Alan Davies klockrena imitationer inte ens var en blink i Lloyds ögon". (Original; "It first appeared on one of our "how to make life more interesting" lists at a time when Stephen Fry 's erudite put-downs and the anteater impressions of Alan Davies weren't even gleams in Lloyd's eye".)

Struktur

Boken är indelad i 10 kapitel som omfattar 68 olika personer. I stället för att dela kapitlen i ämnen som normalt sker i sådana böcker, som "Kungligheter", "Forskare" och "idrottsmän", använder man mer "avledande" kategorier. Exempelvis "Det finns inget som en dålig start i livet", som omfattar personer som hade en mindre bra barndom, "Människan kan inte leva bara av bröd", om människor med ovanliga kostvanor och "Är det allt som finns?" om människor som är intresserade av livet efter döden.

Kritiskt mottagande
Ian Wolf från "British Comedy Guide" var mestadels positiv med sin recension och sade: "Den är definitivt trevlig läsning och är en perfekt presentidé. Om inte annat får den oss att lära oss av våra förfäders misstag. Bland dessa förfäder finns Konfucius och Nefertiti som alla i världen är relaterade till ...intressant, eller hur?" Dock skrev han att boken felaktigt hävdade att Lord Shelburne var premiärminister, när han i själva verket var "First Lord Of Treasury" ("Förste Lord av statskassan"), då titeln "premiärminister" inte används för att beskriva ledaren för den brittiska regeringen förrän Henry Campbell-Bannerman introducerade den ett århundrade efter Shelburnes död.

(Det kan man dock förmodligen förklara med att författarna använde yrkestiteln "premiärminister" i syfte att beskriva yrkets dignitet för läsare som inte är bekanta med uttrycket "Förste Lord av statskassan" och att det är dåtidens motsvarighet till premiärminister. Så personligen tror jag inte att det är en felaktighet som Mr. Wolf tycks anse. Webmasters anm.)

Dödsannonser

De personer som omnämns i boken är följande:

Kapitel Titel Ämne Människor
1 Det finns inget som en dålig start i livet Personer med olycklig barndom *Leonardo da Vinci
*Sigmund Freud
*Isaac Newton
*Oliver Heaviside
*Lord Byron
*Ada Lovelace
*Hans Christian Andersen
*Salvador Dalí
2 Obekymrade Människor som alltid var glada *Epicurus
*Benjamin Franklin
*Edward Jenner
*Mary Seacole
*Moll Cutpurse
*Richard Feynman
3 Drivna De mycket motiverade *Genghis Khan
*Robert Peary
*Mary Kingsley
*Alexander von Humboldt
*Francis Galton
*William Morris
4 Låt oss göra det Sexgalningarna *Giacomo Casanova
*Katarina den stora
*Cora Pearl
*H.G. Wells
*Colette
*Marie Bonaparte
*Alfred Kinsey
*Tallulah Bankhead
5 Människan kan inte leva bara av bröd Människor med konstiga dieter *Helena, comtesse de Noailles
*George Fordyce
*Elizabeth, Drottning av Österrike
*John Harvey Kellog
*Henry Ford
*George Washington Carver
*Howard Hughes
6 Grimasera och stå ut De kroniskt sjuka och funktionshindrade *Pieter Stuyvesant
*General Antonio de Santa Anna
*Daniel Lambert
*Florence Nightingale
*Fernando Pessoa
*Dawn Langley Simmons
7 Ap-människor Människor som haft apor som sällskapsdjur *Oliver Cromwell
*Catherine de Medici
*Sir Jeffrey Hudson
*Rembrandt van Rijn
*Frida Kahlo
*Madame Mao
*Francis Buckland
*Kung Alexander I av Grekland
8 Vem tror du att du är? Bedragare *Titus Oates
*Greve Cagliostro
*George Psalmanazar
*Prinsessan Caraboo
*Louis de Rougemont
*James Barry
*Ignácz Trebitsch Lincoln
*Tuesday Lobsang Rampa
*Archibald Belaney
9 När du är död, är du död Människor som dog utfattiga *Emma, Lady Hamilton
*John Dee
*Jack Parsons
*Nikola Tesla
*Karl Marx
10 Är det allt som finns? Människor intresserade av livet efter döden *St. Cuthbert
*Ann Lee
*William Blake
*Jeremy Bentham
*Buckminster Fuller


The Book of General Ignorance, The Book of Animal Ignorance, Advanced Banter: The QI Book of Quotations, The QI Book of the Dead
The Second Book of General Ignorance, 1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off, The QI Annual (Årsböcker)


The Second Book of General Ignorance
(Den andra boken om allmän okunnighet)

Författare: John Lloyd, John Mitchinson
Illustratör: Mr. Bingo
Utgivare: Faber and Faber
Publiceringsdatum: 7 oktober 2010
Medietyp: Inbunden
Sidor: 342

Boken om allmän okunnighet är den femte boken boken boken skriven av männen bakom "QI", John Lloyd och John Mitchinson och den andra baserad på den sista omgången i "QI", "General Ignorance".

Liksom den ursprungliga boken är det en bok om det vi allmänt kallar "värdelöst vetande", som syftar till att ta itu med och rätta till vår omfattande och förödmjukande "kunskap" över alla missuppfattningar, misstag och missförstånd i det som är "allmänt känt" - den är därför inte känd som en "allmän" kunskap-bok, utan som en allmän "okunnighetsbok".

Publikationshistoria

Den publicerades av "Faber and Faber" i Storbritannien den 7 oktober 2010. Den 4 oktober 2012 släpptes en utökad version av boken, med titeln "The Discreetly Plumper Second QI Book of General Ignorance" ("Den Diskret Plumpare Andra Boken Om Allmän Okunnighet").

Struktur

Liksom den första boken, "The Book of General Ignorance", innehåller den andra boken en lista med frågor, varav de flesta tidigare visats i "QI". Efter varje fråga förklaras det rätta svaret och försöker oftast påvisa varför människor tenderar att göra felaktiga antaganden, eller tro på vissa urbana myter. Boken innehåller en introduktion med titeln "Förutseende" av programledaren Stephen Fry.
The Book of General Ignorance, The Book of Animal Ignorance, Advanced Banter: The QI Book of Quotations, The QI Book of the Dead
The Second Book of General Ignorance, 1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off, The QI Annual (Årsböcker)


1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off
(1.227 QI-fakta som får dig att häpna)

Författare: John Lloyd, John Mitchinson, James Harkin
Utgivare: Faber and Faber
Publiceringsdatum: 1 november 2012
Medietyp: Inbunden
Sidor: 322

"1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off" är den sjätte boken boken skriven av männen bakom "QI", John Lloyd och John Mitchinson. Den innehåller 1227 fakta som samlats in under framställningen av serien, som hade varit tio år i vardande vid tidpunkten för publiceringen.

Lloyd sade i en intervju med Daily Telegraph att "Den här boken är som en uppsättning av haiku. Jag tror det är det bästa vi någonsin gjort. Den har renhet och enkelhet."

Struktur
Boken innehåller en förteckning över fakta, normalt fyra per sida. Alla faktakällorna listas online på "QI's" hemsida. Förutom Lloyd, Mitchinson och Harkin krediteras även QI-forskarna (även känd som "QI-älvorna") Anne Miller, Andy Murray och Alex Bell.

Anledningen till att antalet fakta är 1.227 är enligt Lloyd och Mitchinson att de ursprungligen hade planerat att ha 1.000 fakta och när de skrev ner en lista med alla fakta som skulle vara med upptäckte de att de hade passerat 100 för länge sedan. Det stannade då vid 1227.
The Book of General Ignorance, The Book of Animal Ignorance, Advanced Banter: The QI Book of Quotations, The QI Book of the Dead
The Second Book of General Ignorance, 1,227 QI Facts To Blow Your Socks Off, The QI Annual (Årsböcker)


The QI Annual (Årsböcker)

Författare: John Lloyd, John Mitchinson, Stephen Fry
Utgivare: Faber and Faber
Publiceringsdatum: november respektive år
Sidor: 96

The QI 'E' Annual. Omslag: David Stoten The QI 'F' Annual. Omslag: Adrian Teal The QI 'G' Annual. Omslag: Jonathan Cusick The QI 'H' Annual. Omslag: Peter Richardson

En bokserie som behandlar värdelöst - men intressant - vetande på samma bokstav som respektive säsong. De publiceras i november för att sammanfalla med premiären av tv-seriens respektive säsong. Årsböcker på de första fyra säsongerna (A-D) har ännu inte publicerats. Omslagen som presenterar olika tecknade scener med karikatyrer på Stephen Fry och regelbundna QI-deltagarna har tecknats av David Stoten (E), Adrian Teal (F), Jonathan Cusick (G), Peter Richardson (H). Bidragen till böckerna har lämnats av John Lloyd, John Mitchinson, Stephen Fry, de flesta återkommande paneldeltagarna och med ytterligare bidrag från självaste Rowan "Mr. Bean" Atkinson.