Avsnitt 2 - "Astronomy"

Premiärdatum: 18 september 2003 på BBC 2


Jeremy Hardy
(delad vinnare med 20 poäng)
1:a gången

Rich Hall
(delad vinnare med 20 poäng)
1:a gången

Bill Bailey (5 poäng)
1:a gången

Alan Davies (-30 poäng)

Jeremy Hardy är ytterligare en skådespelare från "Svarte Orm" där han bl.a. spelade korpral och hade sällskap av programledaren Stephen Fry.
Första försöket att fördela poängen gick inte så bra för Stephen. Han missade att Alan hade minus 30 poäng och förklarade Alan som vinnare med plus 30.

 • Antalet personer som dödats av hajar sedan mätningarna började motsvarar endast fem procent av antalet toalett-skador i USA under 1996.

 • Både tigrar och vesslor gör ett "fuff"-ljud när de attackerar. Tvärtemot vad många tror vrålar aldrig tigrar när de attackerar. De bara vrålar för att berätta för andra tigrar var de är. De är främst ensamlevande djur som bara träffas under parningstiden.

 • Det bästa sättet att fly från ett isbjörn är att klä av sig ett plagg i taget och lämnar plaggen på marken medan man backar. De är mer intresserad av lukter än av dig. Isbjörnar kan springa 50 km/h och har klar pälsfärg som ser vit ut eftersom pälsen reflekterar allt ljus och därmed är vit. Inte för att det reflekterar snön, som Alan felaktigt svarar.

 • Istället för att använda ett gem, en krokodilklämma, en papperspåse eller en handväska kan en alligator göras hjälplös genom att man lägger ett gummiband över käkarna. Musklerna som används för att stänga käftarna har en kraft på flera ton per kvadrattum, men de som öppnar dem är så svaga att de kan stoppas bara genom att sätta ett gummiband över dess käkar. Bill hävdar felaktigt att alligatorer har bröstvårtor vilket är fel eftersom de inte är däggdjur.


 • Jorden har två månar (felaktigt: en). Cruithne, vars bana upptäcktes 1997, är en 4,8 km stor asteroid som ibland beskrivs som jordens andra måne. Cruithne passerar jorden vart 770:e år. Namnet "Cruithne" har en keltisk härledning. (Se även "Referenser" längst ner)

 • Nittio procent av universum är osynligt. Det tros vara gjord av mörk materia (som är osynligt). Den kungliga astronomen Sir Martin Rees sa att det var pinsamt att 90% var outforskad.

 • Färgen på universum är beige. Efter att ha observerat ljuset från över 200.000 galaxer beskrev amerikanska forskare 2002 färgen som ljusgrön, snarare än svart med vita bitar, som vi skulle uppfatta den. Med Dulux färgskala var färgen en blandning av mexikansk mint, Jade och Shangri-La-silke. De fick sedan erkänna att de hade fel. Universum är beige.


 • Det finns åtta planeter i solsystemet (felaktigt: nio). Pluto, upptäcktes av Clyde Tombaugh 1930 men uppfyller inte de vanliga kriterierna för att klassificeras som en planet. Om Pluto definieras som en planet, med vilken konsekvent definition som helst, kan alla asteroider räknas som planeter. Till och med år 2000 har 71.788 upptäckts, och fler upptäcks varje år. Pluto är bara dubbelt så stor som den största asteroiden, Ceres, och den är också mindre än sju av de åtta planeternas månar. (Nu är detta ändrat igen. Se "Referenser" längst ner)

 • Huvudstaden i Thailand heter Krung Thep (felaktigt: Bangkok). Krung Thep betyder ungefär "City of Angels", precis som Los Angeles. Det fullständiga ceremoniella namnet på Krung Thep är det längsta ortnamnet i världen. Los Angeles är också en förkortning. Endast okunniga utlänningar kallar Krung Thep för Bangkok.

 • Folk som gifter sig går inte nerför gången i kyrkan, de går ner den centrala passagen. Gången är längs väggarna på kyrkan.

 • Den tidigaste kända soppan är gjord av flodhäst. (Här säger man felaktigt att människan är de enda djuren som gör soppa. Det är inte sant. Se "Referenser" längst ner)

 • Inga tillverkade föremål på jorden kan ses från månen med blotta ögat (felaktigt: Kinesiska muren). Även kontinenterna är svåra att urskilja.

"The only thing that remains for me is to say something quite interesting to finish with, and it's the tragic, telling, but mercifully-brief excerpt from a court report in the Guardian which goes: "The marriage suffered a setback in 1985, when the husband was killed by the wife." Good night."

Stephen: The point we're making about polar bears is that these are animals that can run at 30 miles an hour, and what you certainly shouldn't do is try and run away from them, er...
Rich: That's why you should always be with a friend if you encounter a polar bear, because you can't outrun the polar bear; you don't need to. You just need to outrun your friend.

Stephen: Now! Our next question. Where is 90% of the universe?
Jeremy: IKEA.

 • Rich: 'Jag har bröstvårtor'.
  • Ett citat från filmen "Meet the Parents". Rich fullföljer inte meningen här, vilket han senare gör i avsnitt 10 när han plötsligt frågar Stephen, "Jag har bröstvårtor, Steve! Kan du mjölka mig?"

 • Douglas Adams
  • Kultförfattaren som skrev bl.a. "Liftarens guide till galaxen" var en gammal vän till både programledaren Stephen Fry och QI's skapare John Lloyd.

 • Alan: 'Du gillar ord!'

 •     Moab is My Washpot - skriven av Stephen Fry 1997
  • När han var ung började Stephen gå hos en taltränare för att hjälpa honom att övervinna sin tendens att svamla snabbt och oförståeligt. Han berättar:
   "Något underbart och nya hade hänt mig, något mycket härligare än att bara bli förstådd; jag hade upptäckt skönheten i talet [...] Det var resan från konsonant till vokal, rytmen och texturen som gladde mig. Andra får melodier på hjärnan, jag får ord eller fraser. Jag kan till exempel vkna med meningen "Hoversmack tender estimate" på läpparna. Jag säger det i duschen, medan jag väntar på att vattnet ska koka och medan jag går igenom posten. Ibland stannar meningen hela dagen".

 • Två månar
  • Detta har blivit ett av de största återkommande elementen i hela serien och, faktiskt, en av de mest berömda QI-faktoiderna. Frågan om antalet månar togs upp igen i avsnitt 6, säsong 2, när Alan blev straffad när han sa "2", på grund av det faktum att ytterligare tre "månar" hade upptäckts med en omloppsbana som liknar den andra månen (Cruithne). Detta gör att "rätt" svar antingen är ett eller fem beroende på vilken definition man tror på. Det är egentligen bara en kvasisattelit.

 • Åtta planeter
  • Detta avsnitt sändes 2003, innan IAU officiellt omdefinierade Pluto som en "dvärgplanet" 2006.

 • Vi är överlägsna alla djur eftersom vi är de enda som gör soppa
      Det har reviderats senare, i avsnitt 5, säsong 2, där det konstateras att koalorna också gör soppa - med rumpan (!):
  • Stephen: Question one. Would anyone like some koala soup?
   Jimmy: Presumably a hungry koala.
   Stephen: Of course, it would be a hungry koala, it would be a hungry baby koala, because koalas are the only animals to make what is called a soup or pap.
   Alan: What, in a bowl?
   Stephen: Mmm... They make it in the bowl of their body and it comes out of their...?
   Alan: Mouth?
   Jo: Arse.
   Stephen: Their bottom, yes, their arse.