Avsnitt 3 - "Aquatic Animals" (Vattenlevande djur)

Premiärdatum: 25 september 2003 på BBC 2


Clive Anderson
(vinnare med 26 poäng)
1:a gången

Meera Syal (19 poäng)
1:a och enda gången

Bill Bailey (10 poäng)
2:a gången

Alan Davies (-20 poäng)

 • Det längsta djuret i världen är Röd brännmanet (felaktigt: blåval), som beskrivs i Sherlock Holmes berättelse "The Adventure of the Lion's Mane". Dess huvudsakliga kropp eller "Bell" är bara 2,4 meter lång men tentaklerna kan bli 60 m. Dess 'sting' är sällan dödligt. (Se "Referenser" längst ner)

 • Blåvalar har små halsar och kan inte svälja något större än en grapefrukt. Deras diet består av att äta 3 ton av krill varje dag. Deras penis är 5 meter lång och deras testiklar innehåller 32 liter vardera, men de bara väger 10 kg, vilket i motsvarande termer skulle göra att mänskliga testiklar vägde samma som en bondböna.

 • En bläckfisk kan läras att skruva loss locken från burkar och flaskor. Beroende på hur hårt den sitter kan det ta från några sekunder till en timme, men de har dåligt minne så de måste läras på nytt varje dag. Bläckfiskens bläck används för att göra risotto, de parar med sin 3:e höger arm och har 3 hjärtan.

 • Kontinenten Antarktis har sex hav och inga bin. Haven som gränsar till den är Davishavet, Weddellhavet, Rosshavet, Amundsenhavet, Bellingshausenhavet och Lazarevhavet. (Se "Referenser" längst ner)

 • "AmIAnnoying.com" rankar Clive Anderson som sjutton procent mindre irriterande än Antarktis. Anderson är det 13:e vanligaste efternamnet i den engelsktalande världen. Till skillnad från H.C. Andersen, Pamela Anderson och Gillian Anderson är han inte vegetarian.

 • John Henry Anderson, nordens store trollkarl, var den första trollkarlen att dra en kanin ur en hatt. Hans andra trick inkluderade den "outtömliga flaskan", där han lyckades få fram vilken dryck som helst på publikens begäran och "det stora revolvertricket", där han till synes fångade en kula som avfyrats från en musköt. Anderson lämnade smörklattar med stämpelen "Anderson är här" på hotellen han besökte.


 • Både H.C. Andersen och Josef Stalin var söner till en skomakare och en tvätterska. Andersen led av dyslexi, Agraphobia, var vegetarian, homosexuell (huvudsakligen baserat på liknelsen i " Den fula ankungen"). Charles Dickens hatade att vara i hans sällskap och vid ett tillfälle vägrade Andersen att lämna hans hus. Han fruktade att brännas eller begravas levande. Han begravdes bredvid en vän han förälskade sig i och vännens fru, innan han flyttades.

 • I den grekiska mytologin blev Atlas straffad av Zeus och var tvungen att bära himlen på sina axlar (felaktigt: jorden). Han avbildas ofta med jorden på sina axlar i atlaser gjorda av den flamländska kartografen Mercator, som blev känd som "Mercators Atlas" och namnet fastnade tillsammans med bilden.

 • Över 50 procent av världens syre tillhandahålls av alger (felaktigt: träd), kanske till och med upp till 90 procent. Mogna träd ger faktiskt bort mindre syre än de förbrukar.

 • Den torraste platsen på jorden är Dry Valley-regionen i Antarktis (felaktigt: Sahara). Även om Antarktis är nästan bara snö och is har Dry Valley-regionen ingetdera och har inte sett regn på 2 miljoner år. Den näst torraste platsen är Atacamaöknen i Chile som inte har haft regn på 400 år.

 • Längden på en dag är inte exakt 24 timmar. 'International Earth Rotation and Reference Systems Service' (IERS) ansvarar för att lägga till enstaka 'skottsekunder'.

"Stephen: I ask you to give your verdict on this thought of Rita Mae Brown's: "If the world were a logical place, then men would ride side-saddle." I don't know what that means, either. Good night.

Stephen: Alan, who's the odd one out: Clive Anderson, Pamela Anderson, Gillian Anderson, or Hans Christian Andersen?
Alan: Pamela Anderson's the odd one out.
Stephen: Why? For why? Tell me.
Alan: Because she has... [hesitates for several seconds]... sunglasses on. I was not going to say she's the odd one out 'cause she's got big tits!
Stephen: The other three are vegetarians.
Clive: Pamela Anderson never eats meat, are you saying?
Stephen: Now... ! Now!
Clive: I'm just checking the facts here!

 • Världens längsta djur; Röd brännmanet
  • Detta korrigerades senare i säsong 3, avsnitt 10, där det klargörs att det längsta djuret i världen är slemmasken (även kallad "långsnöre", "bootlace worm" på engelska) som kan bli 60 meter lång, medan den röda brännmanetens tentakler "bara" kan bli 40 meter långa, inte 60 som det uppges här.

 • Kontinenten Antarktis har sex hav
  • Här sägs det att Antarktis har sex hav: Davishavet, Weddellhavet, Rosshavet, Amundsenhavet, Bellingshausenhavet och Lazarevhavet. Andra källor (bl.a. wikipedia) hävdar att hela kontinenten omges av ett enda hav (Antarktiska oceanen) och att det i sin tur har flera mindre delhav (randhav). Förutom de ovan står även Scotiahavet, Dumont d'Urvillehavet, Mawsonhavet och Kong Haakon VII:s hav upptagna.