Avsnitt 1 - "Blue"

Premiärdatum: 8 oktober 2004 (BBC 2)


Sean Lock
(vinnare med 17 poäng)
3:e gången

Jo Brand (-20 poäng)
5:e gången

Bill Bailey (7 poäng)
4:e gången

Alan Davies (-22 poäng)

I detta avsnitt hävdar Stephen att det inte finns något ord för "blå" i walesiska språket. I själva verket är det "glas". Felet förklarades i segmentet "Banter" i DVD'n med säsong 2 (B) som ett misstag från John Lloyd själv.

 • De gamla grekerna hävdade var himlen var bronsfärgad då de inte hade något ord för blått. Grekerna använde aldrig färg för att beskriva saker och ting. Homer trodde att vinet, havet och fåren var röda. (felaktigt: Blå)

 • Regnbågar bildas när solen reflekteras på baksidan av en regndroppe i exakt 42 graders vinkel. I Estland tror man att om du pekar med fingret på en regnbåge kommer det att trilla av.

 • Urin var en gång den tredje största exportvaran från Newcastle näst efter kol och öl. Det användes för att stabilisera färg.

 • Krossade insekter används till mat- och växtfärgning: Röd E120 (koschenill) är tillverkad av sköldlöss. 70.000 sköldlöss krossas för att göra ett halvt kilo koschenill. E122 nämns som ett alternativ men det är inte bra för de som är allergiska mot acetylsalicylsyra. Det tenderar att göra dig hyperaktiv. (felaktigt: Skalbaggar)

 • Det upptäcks en ny skalbaggetyp ungefär en gång i timmen. Sedan år 1700 har det äldrig gått mer än 6 timmar mellan varje ny upptäckt sort. Det finns runt 2.000 koleopterologister (skalbaggeexperter inom entomologin) i världen och 10 miljoner olika arter av skalbaggar, ungefär två tredjedelar av alla insekter är skalbaggar. Om varje art av djur och växter placerades i en rad skulle var femte vara en skalbagge och var tionde skulle vara en vivel. (Se "Referenser" längst ner)


 • Fjädervingar (en skalbaggesort) kan passera genom ett nålsöga, till skillnad från en kamel eller sultanen av Brunei (ett exempel på en rik person).

 • Blorenge är en plats i Wales, nära Abergavenny och Gorringe (ett efternamn), och är det enda som rimmar med apelsin på engelska (orange). Blorenge har en berömd parkeringsplats. En berömd brittisk häst, 'Foxhunter', är begravd där. (felaktigt: inget)

 • Planeten Mars är brun. Enligt New Scientist var NASA's senaste bilder belagda med ett filter så att det ser rött ut. (felaktigt: röd)

 • Ingenting hindrade Henrik VIII från att gifta sig med Lord Pembroke eftersom det var en av Anne Boleyn's titlar. (felaktigt: homosexuella äktenskap var olagliga)

 • Det finns inga gröna däggdjur. Det finns en sengångare som ser grön ut, men det är alger som växer på den så själva djuret är inte grönt.

 • I antikens Grekland gjordes dildos av bröd. Detta upptäcktes så sent som 1987.

I'm going to leave you with two quite interesting remarks on the subject of colour. The first is from Frank Borman, the Apollo 8 astronaut "My experience helped me to see how isolated and fragile the Earth really is. It was also beautiful. It was the only object in the entire universe that was neither black nor white." And the second is from former US president, Gerald Ford "Ronald Reagan doesn't dye his hair. He's just prematurely orange."

Stephen: And yet without them (Greeks), you wouldn't be here.
Alan: Oh, that's so rubbish! You say this every week.
Stephen: Because it's true!
Alan: What do you mean we wouldn't be here?
Stephen: Because without logic, mathematics, harmony, democracy, justice, logic...
Alan: That's got nothing to do with the people shagging for decades, ending up with me.

"justify">Stephen: "Gorringe". It's a surname. It's probably the same root as "Göring". My prep school tailors were called Gorringe, funnily enough.
Bill: Really?
Stephen: We'd get our uniforms made. Yeah.
Bill: You... [breaks off and looks at Sean to share in the incredulity].
Sean: [already looking at Stephen, ready to attack] You had a tailor? You had a tailor! For that suit you wear when you're five!
Stephen: It was...
Sean: Were you born in the 1850s?
Stephen: No! [attempting in vain to explain] You had...
[laughter]
Sean: "Measure up, young Sir! For you shorts and caps."
Stephen:...a particular outfitter...
Bill: [puts pipe in mouth]
Stephen: It was the school outfitter.
Sean: All right. A tailor.
Stephen: Which was a tailoring shop...for outfits, school outfits...called "Gorringe's".
Sean: "Which side does young Sir dress on?" [looks down and spreads arms in uncertainty] "Well..."
Stephen: [waving arms in dismissal, barely able to speak through laughter] Hardly worth...
Sean: "There's nothing for me to worry about."
Alan: [with pipe in mouth] He should know; that's written on the toilet walls!
Stephen: Oh, please! Oh, heaven; Why did I even mention that? That's...
Sean: "Would you like to get measured up for shorts?"
Stephen: [deeply pained expression] Oh, Lord!
Bill: "Would Sir like to wear a cravat on the cross-country run?" [mimes jogging with pen-as-pipe in mouth]
[laughter and applause]
Stephen: Oh, you all are such beasts! (*)

(*) De driver även med Stephens klädsnobberi i säsong 4, avsnitt 1.

 • Skalbaggar
  • Det finns olika uppgifter om antalet. Så här står det i engelska Wikipedia (ordagrant översatt):

   "Ordningen skalbaggar omfattar fler arter än någon annan ordning och utgör nästan 25% av alla kända livsformer.Cirka 40% av alla beskrivna insektsarter är skalbaggar (ca 400.000 arter), och nya arter upptäcks ofta. Vissa uppskattar det totala antalet arter, upptäckta och oupptäckta, till så högt som 100 miljoner, men en siffra på 1 miljon mer allmänt accepterat".

   ...och i svenska wikipedia står det:

   "Det finns drygt 350 000 skalbaggsarter som är kända av vetenskapen..."

   Det står alltså ingenstans att det är 10 miljoner arter. Det står 350 000, 1 miljon eller 100 miljoner, vilket i sig är förvirrande. Det står heller inget om att de utgör två tredjedelar (66 %) av alla insekter. Det står 40 %. Så det finns tvetydigheter.