Avsnitt 2 - "Birds"

Premiärdatum: 15 oktober 2004 (BBC 2)


Rich Hall
(vinnare med 3 poäng)
4:e gången

Phil Kay (1 poäng)
1:a gången

Jo Brand (-8 poäng)
6:e gången

Alan Davies (-40 poäng)

I början ombads panelen att rita en kiwifågel med särskild hänsyn till näsborrarnas placering. Alan ritade helt korrekt näsborrarna i spetsen på näbben. Officiellt mäts en fågels näbb från spets till näsborre, så kiwin har den kortaste näbben av alla fåglar.

 • David Livingstone kunde inte skilja mellan en struts och ett lejons rytande och hävdade att den enda skillnaden var att strutsen kan ses dagtid och lejonet nattetid.

 • Hackspettens tunga kan bli två tredjedelar av kroppslängden, har klibbig saliv och är täckt av brutala hullingar och har ett öra på spetsen. Tungan går runt på baksidan av huvudet när den inte sträcks ut. De kan också hacka 15 gånger per sekund, vilket är 250 gånger den G-kraft som astronauter utsätts för. Den har även massor av brosk runt huvudet (som skydd).


 • Fåglar kan inte särskilja chokladsmak eftersom de bara har 20-30 smaklökar. Choklad är i vilket fall som helst giftigt för dem. Människor har 9-10.000 smaklökar och nya det växer fram nya var 5:e dag.

 • Huden är kroppens största organ och väger 2,7 kg och är i genomsnitt 1,7 m2. En enda kvadrattum av huden har 6 meter blodkärl, 1.300 nervceller och 100 svettkörtlar. 50.000 celler går förlorade varje sekund. En person kommer att få i genomsnitt 900 omgångar "ny" hud under en livstid. (felaktigt: tala för dig själv)


 • Spermier kan dofta som liljekonvalj.

 • Chang och Eng Bunker var siamesiska tvillingar. Chang dömdes en gång för misshandel på en medlem ur publiken under en av tvillingarnas varieté-föreställningar. Domaren kunde dock inte fängsla Eng också så han frikände dem båda. Bröderna skapade begreppet "siamesiska tvillingar" för människor som sitter ihop eftersom de ursprungligen kom från Siam. De levde till 63 års ålder och gifte sig med ett par systrar och fick tillsammans 21 barn.

  På en resa från Siam till USA ville en av tvillingarna ha ett kallt bad och den andra inte, så kaptenen var tvungen att 'skilja dem åt' (med hjälp av en hink kallvatten får man förmoda). Chang var alkoholist och dog först så de kallade på en doktor för att separera dem 'för gott', men när läkaren komhade Eng redan dött. Han dog bara ett par timmar senare med sin tvilling svept runt kroppen. Man tror att han dog av hjärtesorg eftersom han inte hade någon som helst annan anledning att dö just då.

 • Det mest högljudda i havet är pistolräkan (felaktigt: blåval). De förlamar sina byten genom att klippa med klorna. Alla bubblor som kommer ut färdas nästan 10 meter i sekunden och 'spricker'. En grupp med pistolräkor kan väcka människor på land i kustnära samhällen. De kan oskadliggöra ett ekolod på en ubåt och göra radiooperatören döv genom sina hörlurar. En blåval kan höra en annan blåval 16.000 km bort, men en normal person inte höra ljud med den frekvensen. (Lyssna på räkan på YouTube här.) (Se även "Referenser" längst ner)


 • Vilket är mest sannolikt: att dödas av en blixt eller en asteroid? (felaktigt: träffas av blixten)

  Trots att man i programmet hävdar att det "statistiskt sett är mer sannolikt att bli dödad av en asteroid än blixten i Storbritannien", är detta inte riktigt sant. Statistiken i fråga avser endast chansen att dö som en följd av nämnda händelse. Dvs. att dö som en följd av att träffas av blixten mot att dö som en följd av ett meteoritnedslag. De presenterade fakta är korrekta så till vida att det är sant att om du blir träffad av blixten har du större chans att överleva än vid ett meteoritnedslag. Det är inte så att det vid varje given tidpunkt är mer sannolikt att dö av ett meteoritnedslag.


 • Kameler härstammar från kontinenten Amerika för 20 miljoner år sedan. De spreds till andra kontinenter eftersom Berings sund på den tiden var fastland, snarare än hav. De utrotades i Nordamerika under den senaste istiden. (Forfeits: Africa , Asia) (felaktigt: Afrika, Asien)

 • Flamingon äter blågröna alger att få sin rosa färg. (felaktigt: äta räkor) Flamingos ramlar om de står på båda benen.

Let me leave you with one very extraordinary bird tale. Tibbles, the lighthouse keeper's cat, arrived on tiny Stephens Island in New Zealand at the beginning of the last century and soon, piles of small bird corpses began piling up by the back door. And the puzzled lighthouse-keeper sent off some samples and was delighted to learn that Tibbles had discovered a new species, the only flightless perching bird in the world ever recorded. But it was unfortunately too late. By the time that news arrived, Tibbles had tracked down and killed every last example of what is now known as the Stephens Island wren. It's the only case of a single individual wiping out every member of a whole species. Good night.

Stephen: They are very extraordinary things, woodpecker tongues. Let's have a look at a woodpecker tongue. One of the strangest things in nature. It's an amazing organ, extended to two-thirds of its body length.
[...]
Stephen: If the pecker's got wood, why go for tongue, you may argue!

Alan: What's the National Bird of England?
Jo: I'll tell you what it is for women: a thrush.
Alan: You know what it is for men?
Jo: Er...
Alan: A cock.