Avsnitt 3 - "Bombs"

Premiärdatum: 22 oktober 2004 (BBC 2)


Phill Jupitus
(vinnare med 4 poäng)
2:a gången

Rich Hall (2 poäng)
5:e gången

Clive Anderson (1 poäng)
3:e gången

Alan Davies (-4 poäng)

 • Under andra världskriget planerade de amerikanska styrkorna att utrusta mexikanska fladdermöss med napalm-fyllda "västar "så att de kunde spränga japanska städer och skicka in dom i gryningen så när solen går upp skulle fladdermössen söka skydd i husen och de skulle detonera. I tester vände vinden dock och fladdermössen sprängde i stället en amerikansk armébas.


 • Zeppo Marx bidrog till utformningen av utlösningsklämmorna som används för att hålla fast Hiroshima-bomben inne i bombplanet 'Enola Gay'. Zeppo anslöt till Bröderna Marx efter att Gummo Marx lämnade gruppen. Han dök upp i 5 filmer, den sista var 'Duck Soup'. Han lämnade sedan gruppen igen för att bli försäljare för ett konstruktions-företag. Zeppo uppfann också ett armbandsur som kan kolla pulsen och larmade om man fick en hjärtattack.


 • Ryska styrkor utbildade hundar med bomber fästa under sig för att gömma sig under tanks och spränga dem i luften. De tränades med att man placerade föda under tanksen, som är den mest sårbara delen, och sedan skulle en avtryckare detonera bomben. Emellertid vände hundarna i stridens hetta mot de ryska stridsvagnarna och sprängde dem i stället då det var dessa de hade lärt sig att lägga sig under, så alla hundarna sköts.


 • Det första vykortet som skickas från Antarktis hade en bild av en pingvin lyssnade på en säckpipeblåsare.

 • Det gemensamma namnet för 'Ursus Arctos' är grizzlybjörn om du är europé eller brunbjörn om du är amerikan. Ursus är latin för björn och Arctos är gammalgrekiska för björn. Den arktiska regionen har fått sitt namn från konstellationerna Karlavagnen och Lilla Björn. (felaktigt: Isbjörn)

 • Isbjörnar döljer sig genom att gömma sig i något som är vitt som snö. Det är en missuppfattning att de täcker över sin nos med sin vänstra tass.

 • Är detta en retorisk fråga? (Nej!)

 • Tekniskt finns det bara 46 delstater i USA eftersom Kentucky, Virginia, Pennsylvania och Massachusetts är samvälden. (felaktigt: Femtio)

 • Under andra världskriget var det endast sex amerikaner som förlorade sina liv på hemmaplan. De gjorde det på en kyrkopicknick i Bly, Oregon. De dödades av japanska fugos - ballongbomber. De var svåra att upptäcka på radar, eftersom de oftast tillverkades av skolflickor som inte visste vad de gjorde av ett papper som kallas washi. De har också använt jetströmmen för att få ballongen att gå snabbare. Det intressanta med det är att ingen annan visste om det på den tiden.

  Fugon ska inte förväxlas med fisken Fugu. Mellan 30-100 personer i Japan förgiftas av Fugu och hälften av dem dör. It is believed that most Japanese people are daring enough to eat the fugu, but there are always traces of poison left, so you have to be an expert filleter. Man tror att de flesta japaner nog vågar att äta Fugu men det finns alltid spår kvar av giftet så man måste vara filé-expert. Japanska restauranger har lyktor utanför med Fugu-skinn för att visa att de har en utbildad 'Fugu-filéare'. En del av utbildningen handlar om att äta den Fugu som du själv har filéat.


 • Pingviner kommer att leva nära den magnetiska nordpolen vid en magnetisk polvändning.

 • The panellists are shown a picture of Saturn and have to recognise that it is actually shown upside-down. Paneldeltagarna visas en bild av Saturnus och Alan svarade korrekt att bilden upp och ned, men han avslöjade att han faktiskt trodde att det borde ha varit i sidled, förmodligen med tanke på Uranus.

 • Scouthälsningen är nästan identisk med den polska arméns honnör. Den polska arméns hälsning tros härstamma från en polsk hjälte som hade tre fingrar bortsprängda.

Inget avslutningsord denna vecka.

Rich: As I understand it, uh, the kamikaze pilots, uh, they only gave them enough fuel to go one way, right?
Stephen: Yes.
Alan: They do that with all planes, though (!)
Rich: Right. Technically... So technically, all airplanes are kamikaze planes.