Avsnitt 5 - "Bears"

Premiärdatum: 5 november 2004 (BBC 2)


Jimmy Carr
(vinnare med 15 poäng)
2:a gången

Jo Brand (8 poäng)
7:e gången

Bill Bailey (-5 poäng)
5:e gången

Alan Davies (-35 poäng)

 • Panelens "brainteaser" var att göra intressanta fraser från en samling kylskåpsmagneter i form av bokstäver. Bland svaren fanns:
       + QI Is A Queer Idea (Stephen)
       + Quim (Jo)
       + Vagina Doom (Alan)
       + Fox (Alan)
       + I Love A Fry up (Jo)
       + Frodo Lap Shame (Bill)
       + Sit Look Rub Panda (Alan)
       + Put Smarties Tubes On Cats Legs Make Them Walk Like A Robot (Jimmy)
       + Gay Elf Romp (Bill)
       + Tiberius Can Look Mad (Alan)
       + Oh Bum (Jo)

 • Andra som fanns på dvd'n är:
       + Lady Bush Trap (Jo)
       + Koala Soup (Alan)
       + Golum Kix Habit (Bill)
       + Al-Quaeda Goose Pet (Bill)
       + Sex Up Fry (Alan)

  • Koalan gör en slags soppa från sina avföring till sina ungar. Det kommer ut ur deras rumpa. De är de enda djur som gör ett slags "soppa" eller "pap". Jo undrar varför denna soppa inte har använts på "I'm a Celberity - Get Me Out of Here!" Koalor är inte björnar, de är pungdjur.

  • Björnar bajsar inte alls på vintern de sju månader som de övervintrar. De återvinner urin som protein, så de behöver inte kissa och de blandar hår och avföring för att göra en slags 'plugg' som blockerar anus under vintern. Honorna föder under tiden i ide. De kan också få 4 ungar från 4 olika fäder. (felaktigt: Woods)


  • Tandkräm gör björnar galna av lust. Man skulle vara säkrare om man bar ett slaktat älgben. Hundar blir också galna av tandkräm men det finns hundtandkrämer som smakar jordnötssmör och nötkött.

  • Djuret med stora tänder och endast ett ansiktsuttryck är jättepandan. Det har de största tänder alla däggdjur och är en björn men fram till 1996 troddes den vara en medlem av tvättbjörnsfamiljen. Det udda var att den ansågs vara köttätare, men alla vet att den bara äter bambu och det är också den enda björnen som inte övervintrar, eftersom den måste äta bambu 12 timmar om dagen för att få tillräckligt med näringsämnen. (felaktigt: Janet Street-Porter)


  • Bambu har en draghållfasthet som är större än stål och kan gro upp till 1,2 meter per dag. Det används som byggnadsställningar för byggnader i Hongkong och andra delar av Sydostasien. Det finns över 5.000 användningsområden för bambu. Det tillhör gräsfamiljen.

  • Thomas Edison trodde att 15 små människor levde i det mänskliga sinnet. Han trodde också att de flyttade till en annan person när man dör.

  • Edison uppfann inte glödlampan, men han använde bambu som glödtråd för sin prototyp. Han hade 1.093 patent i sitt namn. En av hans brev innehåller den första skriftliga hänvisningen till ordet "hello". Det ursprungliga ordet "Hullo", var tänkt som ett uttryck av förvåning, snarare än en hälsning. (Walter Globel/Heinrich Göbel uppfann glödlampan. Se även "Referenser" längst ner)

  • Dinosaurs beginning with 'b' include Dinosaurier som börjar med "b" inkluderar brontosaurus som felaktigt identifierades med en Apatosaurus kropp och skallen från en Camarasaurus. (felaktigt: Brontosaurus)

  • Den huvudlösa kycklingen Mike levde i två år utan huvud. Han matades med en pipett. Det finns även en låt om honom.

  • Penicillin upptäcktes av Ernest Duchesne. Han upptäckte att arabiska stallpojkar gned en smörja på sig själva vilket hjälpte dem att bli av med skavsår från sadeln. Pasteurinstitutet avvisade hans anspråk, men 1949, fem år efter att Fleming officiellt upptäckte det, fick han postumt äran av att återupptäcka det, så Fleming kan bara göra anspråk på att ha åter-åter-upptäckt det. Ironiskt nog dog han av tuberkulos, som han hade överlevt om han hade haft penicillin. (felaktigt: Alexander Fleming)


  • Vem skall bort av Sir Arthur Conan Doyle, Niels Bohr, Dmitri Sjostakovitj och Albert Camus?
   Sjostakovitj var en kvalificerad fotbollsdomare, alla andra var målvakter. Arthur Conan Doyle stod i mål för Portsmouth, Niels Bohr spelade för Köpenhamns universits förstalag och Albert Camus var målvakt för Algers universitetslag.

  And that's it from Ql, this week at least. There's nothing left to say but the words of the immortal Swedes [*], "the winner takes it all, the loser standing small".

  [*] Popgruppen Abba

  • Jeffrey Dahnter:
   • Alan hänvisar till Jeffrey Dahmer, den amerikanska seriemördare känd för att stycka sina offer och bevara deras kvarlevor i kylskåpet.

  • Walter Globel/Heinrich Göbel:
   • "Heinrich Göbel" är namnet på den tysk som krediteras för att uppfinna glödlampan. Jag tvekar att korrigera Stephen i frågan om namn på historiska personer då hans minne för sådana saker är encyklopediskt, men jag kan inte hitta någon vars namn liknar "Walter Globel".