Korrigeringar, misstag och felaktigheter

Några av svaren i programmet har ifrågasatts och visat sig vara felaktiga.

1x02:
I avsnitt 2, säsong 1 (A) uppgavs att jordens andra måne upptäcktes 1994 och dess bana upptäcktes 1997. I själva verket upptäcktes Cruithne 1986 och är faktiskt en kvasisatellit. Detta tema återkommer flera gånger. Bl.a. i säsong 2, avsnitt 6. Varken Alan Davies eller Rich Hall har förlåtit Stephen för påståendet.

I samma avsnitt hävdades att det bara finns åtta planeter i solsystemet. Detta avsnitt sändes dock 2003, innan IAU officiellt omdefinierade Pluto som en "dvärgplanet" 2006.

1x03:
Till exempel i säsong 1:3 (A) hävdades det att det längsta djuret i världen var den röda brännmaneten men detta korrigerades till säsong 3:10 (C) där de ändrade sig och hävdade att det längsta djuret i världen är slemmasken.

1x10:
Stephen tillägnar felaktigt citatet "Anything that's white is sweet. Anything that's brown is meat. Anything that's grey, don't eat" till skådespelerskan Hermione Gingold. Den faktiska upphovsmannen är Stephen Sondheim och citatet är från hans text till "What Do We Do? We Fly", från musikalen "Do I Hear a Waltz"?

1x12:
(angående julgranskulorna) I motsats till vad Stephen Fry sa ligger Lauscher inte nära Nürnberg utan mer än 100 km norr om (likaledes avbildas slottet Neuschwanstein på väggskärmen 250 km söderut) och det betyder heller inte "tjuvlyssnare" på tyska (det är "Lauscher").

2:01:
Misstaget som har lockat flest klagomål hittills gjordes säsong 2:1 (B), när det hävdades att det walesiska språket saknar ord för blått. I själva verket är det 'glas'. Misstaget förklarades på säsong 2's DVD i "Banter"-delen som ett misstag från programmets skapare John Lloyd själv.

2x10:
Ett annat avsnitt säsong 2 (B) hävdade Stephen att det språk som talas av barn-tv-karaktärerna Bill och Ben kallades "Flobbadob" och fick sitt namn efter den onomatopoetiska fras som skaparen Hilda Brabbans yngre bröder (efter vilka karaktärerna namngavs) gav sina 'badpruttar' i sin tidiga barndom. Säsong 4 (D) läste Fry ett brev skrivet av Silas Hawkins, son till Peter Hawkins som bidrog med karaktärernas ursprungliga röster:

"Fisen-i-badet-berättelsen drogs fram förra året i ett avsnitt av Stephen Fry's annars beundransvärda frågesportprogram "QI". Den (berättelsen) dök först upp för ett 20-tal år sedan i en tidningsartikel varpå min far omedelbart skrev ett genmäle. Detta var uppenbarligen vad som snokades upp av några BBC-forskare. Det kan vara 'ganska intressant', men i det här fallet är det bara inte sant".

Fry ursäktade sig då och korrigerade felet och sade: "Deras språk kallas" Oddle poddle". " Flobbadob" betyder "Blomkruka" på Oddle poddle"-språket. Han skakade sedan i misstro över med vilken auktoritet han hade läst upp uttalandet.
 

3x12:
I slutet av den tredje säsongen (avsnitt 12) fick Dara Ó Briain poängavdrag för att i ett tidigare avsnitt (2x07) ha sagt att vattnets trippelpunkt är noll grader, ett svar som då gav honom 2 poäng. Tittare skrev dock och meddelade att vattnets trippelpunkt i själva verket är 0,01 grader så de 2 poäng Dara tilldelades säsong 2 återkallades och han fick en ytterligare avdrag på 10 poäng för att han "sa det nu självklara svaret". Dara replikerade genom håna QI's tittares extrema pedanteri, däribland en överdriven mim av någon ilsket skrivet på ett tangentbord.


Flera andra korrigeringar görs av producenterna på extramaterialet på DVD-utgåvorna. Ursprunget till felet - om det var en lapsus från Fry eller om det stod på en av hans kort - förklaras också oftast (som ovan med det walesiska ordet för blått - 'glas'). (Uppgifter som lämnats av en paneldeltagare under en diskussion men som sedan har visat sig vara falskt korrigeras också här). Ett exempel på varför denna skillnad är viktigt att göra är Fry's feltolkning - i julspecialen säsong 2 - av förklaringen till varför helium gör din röst ljusare. Hans påstående var att gasen endast påverkade frekvensen, men inte tonhöjden, trots att det är samma sak. Den riktiga förklaringen hade skrivits ned på annat håll, nämligen att det är klangen som påverkas. Men det inledande svaret på förändringen av tonhöjden är fortfarande korrekt då klangen är en samling av frekvens och tonhöjd och det ändras till en övergripande högre tonhöjd på grund av heliumets effekt på struphuvudets resonans.

På senare tid har online-forumet nu en "QI Qibbles"-blogg som syftar till att rätta till ytterligare fel i programmet.