Relaterade projekt

The Museum of Curiosity
QI News
Quite Interesting Limited
Unbound
Intresseklubben
The Museum of Curiosity, QI News, Quite Interesting Limited, Unbound, Intresseklubben

The Museum of Curiosity - The Black Rat Project - Asahi

The Museum of Curiosity

QI's impressario John Lloyd är programledare i programmet "The Museum of Curiosity" på BBC Radio Four som samlar några av de största hjärnorna och mest begåvade anekdotberättarna för att fylla en enorm virtuell museum. Det är tre hela våningar med utställningar som Big Bang, en Yeti och ett galleri med djur klädda i mänskliga kläder. Nu är det fjärde säsongen.

John är skickligt biträdd som professor i nyfikenhet av en intendent. Intendent för varje säsong har hittills varit Bill Bailey, Sean Lock, Jon Richardson och Dave Gorman som alla har satt sin unika prägel på, och försökt förstå, några av de mest otroliga utställningarna. Programserien produceras av de före detta QI-älvorna Dan Schreiber och Richard Turner och bakgrunds- och faktasammanställningen görs av de nuvarande älvorna James Harkin och Molly Oldfield. Serien har även en egen hemsida och kan följas på Twitter på @ Curiositwitty.

The Museum of Curiosity, QI News, Quite Interesting Limited, Unbound, Intresseklubben

QI News

Skapad av: Justin Gayner, Robert Meakin och Lloyd John Lloyd
Medverkande: Glenn Wrage, Katherine Jakeways, Robert Meakin och Alexander McConnell (endast röst)
Antal avsnitt: 4
Längd: 5 minuter
Ursprunglig kanal: ComedyBox.tv
Premiärsändning: 17 september 2007
Slut: Pågår

QI News var en internetbaserad tv-serie producerad av 'Quite Interesting Ltd', företaget som producerar tv-programmet 'QI'. Det sändes på 'ComedyBox.tv'. Det var ett fingerat nyhetsprogram som i stället för nyheter sände "ganska intressanta" berättelser. Förutom berättelserna var det viktigaste det ironiska spelet mellan karaktärerna i programmet, främst de två nyhetsuppläsarna.

Programmet

QI News var ett fem-minuters-program som rapporterade "ganska intressanta" saker från hela världen. Det presenterades av två nyhetsankare; den pråliga amerikanen Bob Squire (Glenn Wrage) och kvinnliga brittiska Cambridge-utbildade Sophie Langton (Katherine Jakeways). Ibland stack korrespondenten Graham Prince (Robert Meakin) in med korta bidrag. Bakom kameran försökte producenten (Alexander McConnells röst) hålla Squire och Langton i strama tyglar.

Varje program avslutades med att en av karaktärerna läser upp ett slutligt faktum. Den andra sa då "var det där nyheter?" till vilken den första svarade: "Det är en nyhet för mig". Medan eftertexterna rullade dök en ansvarsfriskrivning upp som löd, "All information i detta program tros vara sant", följt av humoristiska kommentarer där de svär att det är sant.

Produktion

Manuset skrevs av Robert Meakin och Justin Gayner. Faktaforskningen utfördes av bland annat av 'QI's' John Mitchinson och Piers Fletcher. 'QI's' skapare John Lloyd var verkställande producent och det hela regisserades av Geoff Posner.The Museum of Curiosity, QI News, Quite Interesting Limited, Unbound, Intresseklubben

Quite Interesting Limited


Typ: Privat aktiebolag
Branch: Forskning
Grundat i: Oxford 1999
Grundare: John Lloyd
Huvudkontor Lynton House, 7-12, 2tr, Tavistock Square, London, WC1H 9BQ.
Områden: Europa, USA
Nyckelpersoner: John Lloyd, John Mitchinson
Produkter: DVD's, böcker
Ägare: John Lloyd
Hemsida: www.QI.com

'Quite Interesting Limited' är ett brittiskt forskningsbolag, mest känd för att förse tv-programmet 'QI' (i sig en förkortning av 'Quite Interesting'), med bakgrundsfakta, och att marknadsföra andra QI-relaterade program och produkter. Företagets grundare och styrelseordförande är John Lloyd, skaparen och producenten av 'QI' och värd för radioprogrammet 'The Museum of Curiosity', som också använder 'Quite Interesting Ltd' för sin faktaforskning. John Mitchinson är bolagets VD och arbetar också som chef för faktaforskningen bakom 'QI'.

Om

Lloyd grundade 'Quite Interesting Ltd' 1999. Det hävdas att idén kom på julafton 1993. Enligt hans profil på 'QI.com', "kom han till den plötsliga och alarmerande insikten att han inte riktigt visste någonting". Då började han läsa böcker för första gången sedan han var 17. Till sin fasa upptäckte han att han inte hade varit uppmärksam och med smärtsam långsamhet insåg han att universum är ganska förbluffande intressant."

Företagets filosofi är att den påstår att det finns fyra primala drivkrafter: mat, sex, skydd och nyfikenhet. Av dessa är nyfikenhet den viktigaste eftersom "till skillnad från de andra tre enheterna är det nyfikenheten som gör oss människor unika". Företaget hävdar att "Det som är intressant är vi intresserade av. Det som inte är intressant är vi ännu mer intresserade av. Allt är intressant om man ser det på rätt sätt."

De som ser till att alla fakta blir rätt kallas "QI-älvor". Noterbara älvor är Justin Pollard och Vitali Vitaliev. De är också ansvariga för att skriva frågorna som används i tv-programmet. Människor som vill bli älvor rekommenderas att börja med att kommentera på forumen på 'QI's' hemsida.

Produkter

DVD
Namn / Region 2-utgivning
QI: A Quite Interesting Game / 2004-11-04
QI: The Complete First Series / 2006-11-06
QI Presents: Strictly Come Duncing / 2007-11-26
QI: The B Series / 2008-03-17
QI: The C Series / 2008-09-01

Böcker
Namn / utgivning
The Book of General Ignorance / 2006-10-05
The Second Book of General Ignorance / 2010
The Book of Animal Ignorance / 2007-10-04
The 2008 QI Annual / 2007-11-01

The Museum of Curiosity, QI News, Quite Interesting Limited, Unbound, Intresseklubben

Unbound (bokförlag)

Moderbolag: United Authors Publishing Ltd.
Status: Aktiv
Grundat: 9 juni 2010
Grundare: Justin Pollard, John Mitchinson och Dan Kieran
Ursprungsland: Storbritannien
Huvudkontor: London
Publikationstyper: böcker
Officiell webbplats: www.unbound.co.uk

'Unbound', är namnet på det privatägda internationella förlaget 'United Authors Publishing Ltd's' internetbolag, baserat i London. Företaget grundades av John Mitchinson, chef för faktaforskningen för det brittiska panelprogrammet 'QI', historikern Justin Pollard och QI-forskaren och författaren Dan Kieran.

Det är noterbart för att vara den första publikfinansierade företaget som enbart ägnar sig åt att publicera böcker.

Den 4 november 2011 publicerades världens första publikfinansierade bok, "Evil Machines", av tidigare Monty Python-medlemmen Terry Jones.

Affärsmodell

Online erbjöds möjlighet att ge ekonomiskt stöd till en eventuell bok från en författare som har avtal med 'Unbound'. Test-material från boken presenteras tillsammans med en rad olika alternativ. När en finansieringströskel nås publiceras boken där supportrarna får ett tryckt erkännande beroende på deras insatsnivå. Stödnivåer varierar från ca. 120 s.kr för en e-bok-kopia och supporterns namn på bokryggen via ca 240 s.kr för ett liknande utförande för en inbunden 1:a-upplaga, med ytterligare alternativ upp till ca 2700 s.kr för två biljetter till lanseringsfesten.

Författare får en betydligt högre royalty än i de flesta konventionella förlag, upp till 50%.

Publicerade författare

Följande författare var med på den ursprungliga lanseringslistan:
  * Jonathan Meades
  * Amy Jenkins
  * Rupert Isaacson

Fonderade böcker

Följande författare och böcker har nu fullt stöd:
  * Terry Jones: Evil Machines
  * Tibor Fischer: Crushed Mexican Spiders
  * Jonathan Meades: Museum Without Walls
  * Jennifer Pickup: Unbelievable
  * Little Fish: F**k The Radio, We've Got Apple Juice
  * Graham Smith: We Can Be Heroes
  * Kate Mosse: Chichester Festival Theatre at Fifty
  * Mrs Stephen Fry: How to Have an Almost Perfect Marriage
  * Shaun Usher: Letters of Note
  * Robbie Hudson and Marie Phillips: Warhorses of Letters
  * Robert Llewellyn: News from Gardenia
  * 26 Treasures
  * George Chopping: Smoking with Crohn's
  * Peter Jukes: The Fall of the House of Murdoch
  * Adrian Teal: Gin Lane Gazette
  * Charles Fernyhough: A Box of Birds
  * Dr Sue Black: Saving Bletchley Park
  * Dominic Frisby: Life After The State
  * Kevin Parr: The Twitch
  * Hilary Boyd & Barbara Roddam: Solstice
  * Paul Kingsnorth: The Wake
  * Jessica Jones: The Elegant Art of Falling Apart
  * Stevyn Colgan: Constable Colgan's Connectoscope

Historia

Idén till 'Unbound' diskuterades mellan de grundande personerna vid ett antal tillfällen, men det lades på is till de hade ett samtal med Terry Jones, förutom Monty Python's skapare, även en av Justin Pollard's konstnärliga kontakter:

"Terry var den första personen, förutom oss tre, som jag nämnde idén för. Vi satt på en pub med varsin drink och han sa att han tyckte det var en jättebra idé och hade ett projekt som vi skulle kunna använda. När vi hade en Python-medlem som säger han inte bara stödjer idén utan även förser oss med vår första bok, blev vi tvungna att sluta gnälla och istället sjösätta idén. Terry har tidigare visat sig kunna åter-uppfinna företag - när alla pubar gick över till massproducerade fat-öl i slutet av 70-talet startade han ett av Storbritanniens första mikro-bryggerier med intäkterna från "Monty Python och den helaga Graal". (utdrag från Justin Pollards bok 'Private Communication')

Jones erbjöd sig att stödja företaget med en publicering av det ursprungliga materialet som hans opera "Evil Machines" var baserad och har fortsatt att stödja teamet bakom förlaget med uppmuntran och publicitet.

The Museum of Curiosity, QI News, Quite Interesting Limited, Unbound, Intresseklubben

Intresseklubben

Intresseklubben är den svenska versionen av 'QI'. Det första avsnittet sändes 8 september 2012 i SVT1. Programledare är Johan Wester och hans motsvarighet till Alan Davies är Anders Jansson. Babben Larsson har varit med 7 gånger, Annika Lantz och Johan Glans 4 gånger vardera, Christer Fuglesang, Göran Rosenberg, KG Hammar och Tina Thörner 2 gånger vardera och Ann Heberlein, Henrik Dorsin, Måns Nilsson, Per Naroskin, Peter Apelgren, Petra Mede och Victoria Dyring varsin gång. Babben Larsson, Johan Glans och KG Hammar har vunnit två gånger vardera medan sidekicken Anders Jansson vann en gång. KG Hammar vann alltså båda gångerna han var med.

Säsong A

Precis som i föregångaren 'QI' börjar första säsongens ämnen på bokstaven A. Åtta avsnitt visades i SVT1, därefter släpptes ytterligare två avsnitt på SVT Play.

Avsnitt Tema Gäster Vinnare Premiärdatum
1 Arvsynd Babben Larsson, Johan Glans, KG Hammar KG Hammar 8 september 2012
2 Abnormt Babben Larsson, Johan Glans, Tina Thörner Babben Larsson 15 september 2012
3 Astralt Babben Larsson, Peter Apelgren, Christer Fuglesang Babben Larsson 22 september 2012
4 Animalia Johan Glans, Annika Lantz, Göran Rosenberg Johan Glans 29 september 2012
5 Alarmerande Babben Larsson, Petra Mede, KG Hammar KG Hammar 6 oktober 2012
6 Kontinenter på A Babben Larsson, Måns Nilsson, Christer Fuglesang Christer Fuglesang 13 oktober 2012
7 A-laget Annika Lantz, Per Naroskin, Anders Jansson Anders Jansson 20 oktober 2012
8 Anstötande Henrik Dorsin, Annika Lantz, Ann Heberlein Ann Heberlein 27 oktober 2012
9 Atletiskt [1] Babben Larsson, Tina Thörner, Victoria Dyring Victoria Dyring 27 oktober 2012
10 Ansträngande [1] Johan Glans, Göran Rosenberg, Annika Lantz Johan Glans 27 oktober 2012

[1] Endast på SVT Play.