...är ett segment som började i första säsongens sjätte avsnitt, där de rangordnar bilar efter "coolhetsfaktor".


< Seriously uncool - Uncool - Cool - Sub-Zero >"Seriously uncool", dvs. töntig, nördvarning.

"Uncool", vilket förstås betyder "varken snygg eller häftig".

"Cool", vilket är grundpelaren; snygg, häftig, skön, udda, intressant, kort sagt... cool.

"Sub-Zero". Då är den så cool att den behöver en egen kategori... "bortom" cool. Som Kristin Scott-Thomas-exemplet nedan.


Enligt Andy Wilman, säsongens producent, är en given bils coolhetsfaktor beroende av olika faktorer som inte nödvändigtvis är relaterade till kvaliteten eller priset. Till exempel föreslår Wilman att "modebilar" som Audi TT , PT Cruiser, Jaguar S-Type och Volkswagen Beetle är "uncool" eftersom de "har en enorm inverkan i fem minuter och sedan blir den bara stereotyp och nästan löjlig".

Vad avgör om en bil är cool? Enligt Jeremy är det hur Kristin Scott-Thomas reagerar på den om du skulle glida upp i den utanför hennes dörr; "Sub-Zero"-cool betyder att hon lämnar sin man för dig och din bil på två röda. "Uncool" betyder att hon släpper ut hundarna och ringer polisen.

    Följande kriterier tycks gälla för olika biltillverkare:

  1. Alla Alfa Romeo är automatiskt coola.
  2. Familjebilar från vanliga tillverkare (Ford, CitroÍn, etc.) är omtyckta av presentatörerna om det inte gäller Peugeot 607 som Jermey Clarkson hatar.
  3. Små europeiska bilar (Fiat, Peugeot, etc.) är automatiskt coola - om de inte vinner utmärkelsen årets bil, då de blir "seriously uncool". Presentatörerna anser också att Fiat Panda är ska placeras långt under "seriously uncool" eftersom James May har en.
  4. Fyrhjulsdrivna bilar och stadsjeepar är automatiskt ''uncool'' även om Hummer anses cool på grund av sin storlek och att den är politiskt inkorrekt.
  5. Supersportbilar är nästan alltid ''uncool'' men Koenigsegg CCX är ett undantag eftersom den är så "skrämmande" att den nästan dödade Stig under "Power Lap"-varvet. Ett annat undantag är den senaste Aston Martin som har hamnat i ett kylskåp som Jeremy hängde upp till höger om ''sub-zero'', dvs, "så cool att den har ett eget segment".
  6. Den Chris Bangle-designade BMW 3-serien anses så intetsägande att deras bilder har hamnat på golvet i stället för på väggen (med undantag av BMW M3).
  7. Cabrioleter är vanligen coola, med undantag för de ovannämnda icke-coola "nyhetens behag", bland annat Chrysler PT Cruiser cabriolet som presentatörerna anser ful.
  8. Dieseldrivna bilar är aldrig ''coola''.

Bilar flyttas beroende på vilka "kockar" som kör dem - till "kockar" hör - enligt presentatörerna - fotbollsspelare och fotbollsfruar, som Clarkson beskriver som "tv-eliten", och alla andra som alltid syns i Storbritanniens tabloidpress. Ett typexempel var migrationen av "kockar" från BMW M3 till Audi RS4 och ompositioneringen av varje bil från ''seriously uncool'' till ''cool''-delen, i respektive riktning.

Bilar som någon av de tre programledarna Clarkson, Hammond och May äger placeras automatiskt i ''seriously uncool''-delen medan bilar som tidigare ägdes av någon av dem, men har nu har sålts (såsom Ford GT'n som Jeremy hade ett tag) kan flyttas tillbaka upp på skalan. (Skulle två eller flera ha likadan bil är den till och med långt under ''seriously uncool'', som Porsche 911 Carrera C2S som vi såg i sista avsnittet säsong 16 att både James och Richard har varsin så Jeremy ger bort den till en irländare som kan ta den så långt bort som möjligt från tavlan.)

Clarkson har uppgett att bilar bedömdes "coola" efter i vilken utsträckning han trodde de skulle imponera på skådespelerskan Kristin Scott Thomas, och senare BBC's nyhetsuppläsare Fiona Bruce. Båda har sedan dess varit kändisgäster i "stjärna i en prisvärd bil" och när Scott Thomas dök upp säsong 9 var många av hennes egna ömdömen om vilka fordon som var "coola" och ''uncoola'' motsatsen till säsongens programledare. Själv har hon en Toyota Prius, som Clarkson hatar, och som alltid varit ''uncool''. Efter hennes besök skröt han om hur han "älskade" Prius. (Det glömde han dock fort). Senare, när Fiona Bruce dök upp i säsong 11 berättade hon att hennes självklara val av transport var en CitroÍn Picasso, vilket synbart förskräckte Clarkson.

I det första avsnittet av säsong 4 lade Jeremy till en separat kyl "SuperCool-kylskåpet", till höger om ''sub-zero''-sektionen där han stoppade in DB9, med förklaringen att Aston Martin DB9 var för cool för att ens klassificeras som "Sub-Zero". Den innehöll ursprungligen bara DB9 men till säsong sju fick den sällskap av Aston Martin V8 Vantage.

I andra änden av skalan blev James May bil - en Fiat Panda - placerad så längt till vänster om ''seriously uncool''-sektionen att den till slut hamnade på baksidan av tv-studion. Detta berodde delvis på en erkänd regel att bilar som ägs av programledarna inte kan anses vara coola. Säsong 9 var Clarkson tvungen att placera Lamborghini Gallardo Spyder i ''uncool''-sektionen eftersom han precis hade hade köpt en. Han avslöjade då att han hade sålt sin Ford GT och det gav honom möjligheten att flytta tillbaka bilen till ''sub-zero''-sektionen.

Humorn i detta avsnitt ligger i att Clarkson och Hammond ofta är oeniga över vilket segment en bil bör placeras i, där Clarkson nästan alltid går vinnande ur striden - ibland genom att placera bilen högst upp på väggen vilket hindrar den mycket kortare Hammond från att vara kunna nå den. I sista avsnittet säsong 13 fick Hammond sin hämnd genom att använda en lift för att placera en Nissan 370Z i ''sub-zero''-segmentet vilket sedan Clarkson avbröt genom att trycka på nödstoppknappen, vilket i sin tur gjorde att han kunde sätta Pagani Zonda Cinque, Hammonds "favorit bil i världen" och 5 foton av Hammond själv i ''seriously uncool''-sektionen.

Clarkson använder ibland mer extrema metoder såsom att bränna kortet på den aktuella bilen eller som en gång även med stycka av väggen med en motorsåg när Hammond vågade sig på att placera en Ducati 1098 motorcykel på väggen. Clarkson har även förstört Hammonds mikrofonen för att stoppa honom.

Hammond har ibland fått sin hämnd; som liften ovan, eller när han ryckte åt sig bilden på en BMW M6 från Clarkson och sedan sprang in i publiken, vilket ledde till en kamp mellan de båda och Hammond åt upp kortet för att förhindra att det användes, eller som i säsong sex, efter att Clarkson hade fått diskbråck och inte kunde böja sig ner, varpå Hammond avslutade ett argument genom att placera den aktuella bilen så långt ner på väggen att Jeremy inte kom åt den.

The Cool Wall förstördes i branden som inträffade i augusti 2007 (Enligt Jeremy Clarkson orsakad av, med glimten i ögat, deras rivaler i konkurrentserien "Fifth Gear", eller "Femte växeln" som den heter i Sverige) och användes inte under den efterföljande 10:e säsongen. Den brända väggen var närvarande under avsnitt 3 säsong 10, när Hammond testade Lexus LS 600's auto-parkeringssystem bredvid den. "Cool Wall" återuppstod i det andra avsnittet säsong 11 och återkom regelbundet tills avsnitt 5, säsong 12. Därefter har den bara varit med två gånger till; avsnitt 7, säsong 13 och det senaste, avsnitt 6, säsong 16. Om den återkommer något så när regelbundet till säsong 17 återstår att se.