Richard Mark Hammond är född den 19 december 1969 och kallas "Hamster" på grund av sin ringa längd (1.70) i förhållande till de andra två programledarna i Top Gear. (Jeremy är 1.98 och James är 1.83). Richard har varit programledare och berättare i otaliga BBC-projekt. Han är - precis som Jeremy och James - författare (9 böcker sedan 2005), journalist (skriver regelbundet i The Daily Mirror) och programledare (bl.a. Top Gear). Innan tv-karriären var han radio-DJ. I Sverige är han - förutom Top Gear - mest känd som berättarrösten i det smått galna vetenskapsprogrammet "Brainiac".

Richard's bilsmak kan sammanfattas i två ord - "Land" och "Rover". Han har också en långvarig affär med brittiska sportbilstillverkaren Morgan och är stolt ägare av en Opel Kadett som kallas "Oliver", som han adopterade och importerade efter Top Gear's resa till Botswana.

Jeremy hävdade en gång att Richard föddes att synas i tv. Efter att snabbt ha klättrat igenom sjukhusradio och kabel-TV fick han sitt stora genombrott på BBC med "Top Gear". Resten är historia. Vid ett tillfälle var det möjligt att slå på tv'n och se Richard på varenda kanal dygnet runt. Puh! Hur som helst är det uppenbart att kvinnor runt hela världen avgudar honom - det är något om hans "hundvalpögon" och att de vill skydda honom från den elaka herr Clarkson. Richard har aldrig blekt tänderna. Påstår han i alla fall. (Det finns tecken som tyder på annat...)


Top Gear Uncovered
16 November 2009
Richards egna ord:
Att vara programledare i Top Gear beskrivs ofta som det bästa jobbet i världen, speciellt om du arbetar i en kycklingrensningsfabrik (som jag gjorde). Så i denna DVD, med saker som aldrig setts på tv, visar jag dig hur du bemästrar den svåra konsten att bli Top Gear-värd och hur du gör din egen Top Gear-show. Denna DVD kommer att förändra ditt liv för alltid. Förmodligen.

Richard Hammond's
Interactive Challenge
November 2007
Interaktiv DVD, med utmaningar, frågesporter och andra spel från Top Gears värld. Framgången ledde till en uppföljnings-DVD, julen 2008.

Richard Hammond's
Interactive Stunt Challenge
November 2008
Uppföljning av den extremt framgångsrika "Interactive Challenge", med ytterligare utmaningar, frågesporter och tävlingar. En tredje DVD var planerad till 2009 men på grund av risken för tristess inom genren skrotades de planerna.