Start: 20 oktober 2002
Slut: Mars 2015
50-minuters underhållning/motorshow
172 avsnitt (+ 16 specialare)
Land: England
Producent: Andy Wilman
Ledmotiv: "Jessica"
Kompositör: Dickey Betts
Framfört av: The Allman Brothers Band
Avslutningstema: "Out Of The Blue"
Kompositör: Elton John
Framfört av: Elton John


Visades/visas i:

Top Gears officiella hemsida
Top Gear på Wikipedia: Engelska Svenska
Top Gear på IMDBTop Gear är ett provokativt, humoristiskt och lättsamt Emmy-vinnande brittiskt underhållningsprogram inriktat mot motorvärlden, främst bilar. Här finns en komplett episodguide till tv-serien Top Gear sedan nystarten 2002.

Programledare är Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James May och den anonyme testföraren "The Stig". Begagnat-specialisten Jason Dawe var programledare den första säsongen men ersattes av May till den andra. Tack för det. Inget ont om Jason, men James är betydligt roligare och hans stil passar bättre in i programmet.
Top Gear visas för närvarande i nästan 100 länder och har en publik på runt 350 miljoner tittare.

Regelbundna inslag i programmet är bland annat...

Det är precis som det låter; test och recension av allt från traktorer till supersportbilar...
(Här finns en förteckning över alla fordonstester.)

Här finns humoristiska utmaningar av typen "bygg en egen husbil", "bästa 25.000-kronors-bilen till en 17-åring", "antal gånger en bil kan volta i hög hastighet", "bygg en egen Bond-bil", "gör en Renault-buss snabb som en Evo X", "bussrace med dubbeldäckare" m.m. Här finns också - rätt ovetenskapliga tävlingar av typen "bil vs. motorcykel vs. ånglok genom hela England", "bil vs. japanskt snabbtåg" , "bil vs. posten", "bil vs. brevduvor", eller "bil vs. mountainbikecyklist i centrala Lissabon".
(Här finns en förteckning över alla utmaningar och här finns alla race.)

Det är ett segment där de rangordnar bilar efter deras "coolhets-faktor": attityd, utseende, om den är udda eller för vanlig eller vem som äger den. (Bilar de har själva blir automatiskt "uncool", dvs töntiga)
Se "Cool Wall".

Här plockar de fram bilnyheter, bilrelaterad trivia och annat som de (oftast) kan vara oense om och det är inte alltid på fullt allvar...

...vilket är inbjudna kändisar som intervjuas och tävlar om att vara snabbast runt programmets testbana. Ibland är det kändisar, ibland är det formel 1-förare. Alla kör de en speciell lågprisbil, fast F1-förarna har sin egen rekordlista.
(Här finns en förteckning över alla gäster och alla deras varvtider).

Detta är ett segment där supersportbilar och andra snabba fordon körs runt testbanan på tid av deras "tama" racingförare Stig. (Här finns en förteckning över alla power laps och varvrekord, oavsett fordon).


Jag måste få säga att det är fantastiskt att dessa "galenpannor", May, Clarkson och Hammond, som jag påminner en hel del om "The Three Stooges", får tillstånd att köra och testa dessa s-v-i-n-dyra maskiner som de alltsom oftast får. Som exempelvis 30-miljonerkronors månlandaren "Space Exploration Vehicle" James May körde i sista avsnittet säsong 16, den fullt Paris-Dakar-utrustade VW Touaregen som Hammond fick köra nerför ett berg (!) i avsnitt 5, säsong 15 och som förmodligen kostar sina modiga miljoner att bygga eller den 1200-hästars uppdaterade multi-miljon-kronors-versionen av Bugatti Veyron som James May fick försöka slå hastighetsrekord med på inhägnad bana i samma avsnitt. För inte att snacka om all bussar, lastbilar, byggnader och maskiner de förstört och platser de åkt till - och ofta förstört ännu mer. Dessutom; många av de "ultimata" fordon de får testa är ju ensamma i sitt slag och rätt oersättbara. Jag kommer direkt på två frågor som jag skall ställa till dem om jag någonsin träffar någon av dem;
Vad i h-e har de för budget, och vad f-n heter deras försäkringsbolag?

I mars 2015, mitt under inspelningen av säsong 22, kom chockbeskedet att Jeremy Clarkson anklagades för att ha slagit en BBC-medarbetare (kock på en road-trip) och som följd fått sparken. Först sades det att de andra två programledarna, Richard Hammond och James May, skulle sluta i sympati med Clarkson om beslutet att sparka honom stod fast, sen kom uppgifter om att de erbjudits 1 miljon pund (ca 12 miljoner kronor) vardera för att stanna kvar. Hur det än blir är Top Gear i mina ögon "slut" eftersom det intressanta med hela programserien var programledarnas personkemi, deras inbördes "kacklande" och "bjäbbande" och det blir inte samma sak med en ersättare för Clarkson, oavsett vem dom hittar. Därav att jag skrivit "Slut: Mars 2015" högst upp. Så bye bye Top Gear. Vila i frid.


The White Stig (200)

Den snabbaste bilen The Stig har kört ett så kallat powerlap är Renaults F1 bil på 59 sek men bara väglagliga bilar får vara med så det räknades aldrig. samma sak med Aston Martins GT-bil DBR9 som gjorde det på 1 min 8 sek och Caparo T1 som körde på 1 min 10 sek. Den snabbaste lagliga bilen som The Stig har kört är Gumpert Apollo (1 min 17.1)

Den snabbaste gästen Top Gear har haft med den gamla bilen (Suzuki Liana) är Ellen MacArthur och i bilen de har nu (Chevrolet Lacetti) är Jodie Kidd på tiden 1 min 45.8 sek. Den långsammaste i Lacettin var den näst snabbaste i Lianan, Jimmy Carr, på tiden 2 min 08.9 sek. (gamla tiden 1 min 46.9). Den långsammaste tiden i Lianan var 2 min 6 sek av Richard Whitley. (kolla "Top Gears testbana")

Utöver de "normala" avsnitten finns det sex specialprogram som ingår som egna avsnitt under en säsong där de reser någonstans i världen och utsätts för diverse humoristiska utmaningar: En USA hyrbils-special (säsong 9) en USA Road Trip (säsong 16), en Botswana-special (säsong 10), en Vietnam-special (säsong 12), en Bolivia-special (säsong 14) och en Mellanöstern-special (säsong 16). Dessutom har det förekommit ytterligare fyra längre, ibland långfilmslånga, specialprogram som visats vid separata tillfällen som också finns under "Specialavsnitt" i menyn ovan: Top Gear Winter Olympics (2006), Top Gear Polar-special (2007) och de två Comic Reliefs-avsnitten Top Gear of the Pops (2007) och Top Gear Ground Force (2008). Gemensamt för dessa är att det inte finns några andra segment av typen "Gäst i en prisvärd bil", "Recensioner" eller "Nyheter".
Undantaget som bekräftar regeln är mellanöstern-specialen säsong 16.

Det finns utlandsresor som är längre än normalt men som bara ingår som förlängda segment i ordinarie avsnitt:

  • Tredje avsnittet säsong 7 åker de med ett gäng superbilar på en road trip till Millau Viaduct i Frankrike.
  • Premiäravsnittet säsong 10 då programledarna tog var sin lättade superbil till Europas fastland för att hitta den bästa bilvägen i världen. (Davos till Stelvio Pass)
  • Andra avsnittet säsong 12 då de åker till Bonneville för att testa den nya generationens amerikanska muskelbilar.
  • Premiäravsnittet säsong 13 "Race to the North" där de kör ett lopp från London till Edinburgh, Skottland med ånglok och 1949 års modeller av en bil och en motorcykel.
  • Sjätte avsnittet säsong 13 då de köper klassiska bilar äldre än -82 för max 30.000-kronor och åker till Mallorca för att köra ett TSD-rally.
  • Premiäravsnittet säsong 14 då de åker till Rumänien för att hitta en bättre bilväg än Davos till Stelvio Pass från säsong 10.
  • Femte avsnittet säsong 16 där de får ett brev från den albanska maffian som inviterar dem över till Albanien för att testa lyxbilar.

NOTERA: Det finns även "Best of..."-program. Innehållet i dessa avsnitt finns listade längst ner i respektive säsongsguide, i episodlistan och under "DVD" i menyn ovan.


Årets bil:
I slutet av varje säsong plockar programledarna fram sin favorit till årets bil. Det enda kriteriet för att få priset är att alla tre programledarna måste komma fram till ett enhälligt val.
Vinnarna har inkluderat:

År:      Bil:
2002 - Land Rover
2003 - Rolls-Royce Phantom
2004 - Volkswagen Golf GTI
2005 - Bugatti Veyron
2006 - Lamborghini Gallardo Spyder
2007 - Ford Mondeo eller Subaru Legacy Outback
2008 - Caterham Seven R500
2009 - Lamborghini Gallardo LP550-2
2010 - CitroŽn DS3
2011 - Range Rover Evoque
2012 - Toyota GT86
2013 - Ford Fiesta ST
2014 - BMW i8

Årtiondets bil:
1990-talet Ford Escort RS Cosworth
2000-talet Bugatti Veyron