Sjätte säsongen bestod av 11 avsnitt (flest hittills) och gick mellan 22 maj och 7 augusti 2005.

Denna säsong recenserade de bl.a. Ford F150 SVT Lightning, Lamborghini Murciélago Roadster, Vauxhall Astra VXR, Bentley Continental Flying Spur, TVR Sagaris, Mercedes-Benz CLS55 AMG och tre olika Maseratis.


Här fanns bl.a. kan en förlängd limousin hoppa över ett bröllopsparty, Fiat Panda mot en maratonlöpare, Sabine Schmitz som försöker köra runt Nürburgring i en Ford Transit under 10 minuter, världsrekordförsök i antal gånger en bil kan volta i hög hastighet och att spela upp Top Gears ledmotiv med motorljud.


Från och med avsnitt 5 kommer May att presentera fem låtar som tittarna utsett för att ta reda på vilken låt som är den bästa låten att köra bil till genom tiderna. Ett genomgående skämt är diverse obehagliga saker som kommer hända om man röstar på Meatloaf.


Clarkson fick besök av bl.a. skådisen James Nesbitt, F1-förarna Damon Hill och Mark Webber och "Chess"-kompositören Tim Rice. Snabbast i år i Suzuki Lianan var F1-föraren Damon Hill på 1.46.3, vilket blir startskottet för en speciell F1-lista.

Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11
Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 1 (Den med Challenger 2-tanken)
Totalt: 49
Datum: 22 maj 2005
Gäst: James Nesbitt


Jeremy: Tonight: Toyota's new small car, can it play football?; The new Range Rover Sport, can it outrun a 120mm tank shell?; And James Nesbitt, how will he get on in our reasonably priced car?


Cool Wall.


Mercedes-Benz CLS55 AMG.


1. Clarkson testar Mercedes-Benz CLS55 AMG, en elegant och bekväm fyra-dörrars coupé med en mullrig 500-hästars kompressormatad V8 (handgjord!), bromsar från SLR's superbil, en lyxig interiör som ligger enastående på vägen. Jeremy avgudar den som en "ligist i sidenmorgonrock" och säger det enda som skulle hindra honom från att köpa en är rädslan för den senaste tidens rykten om Mercedes försämrade byggkvalitet. Pris; från ca 450.000 kronor.


Funkiga Honda Element


Stig gör en varvtid på 1.26.9 och Mercan är just nu den snabbaste fyra-dörrars sedanen som någonsin testats.


2. May testar Honda Element, som inte säljs i Storbritannien. Han gillar den skarpt och tycker den är funkigare än James Brown. Han ger den till en grupp pensionärer för att se vad de gör av det, och förkunnar den Hondas första "coola" bil någonsin efter att stereotypen för gamla Hondaförare visar sig inte gilla den. Den kostar bara runt 100.000 kronor i USA och om man importerar en hamnar den på runt 170.000. Fortfarande billigare än många konkurrenter.

3: Hammond resencerar Toyota Aygo, innan utmaningen nedan. Han tycker det är en suverän liten bil men Peugeot och Citroên har varsin exakt likadan citybil och det är faktiskt identiska bilar, från samma fabrik och eftersom Citroên kostar 65.000 kronor och de andra två 70.000 så är Citroên bästa köpet.

4: Clarkson recenserade Range Rover Sport som han inte ville kalla Range Rover eftersom den inte har en enda originaldel. Ex.vis är motorn från Jaguar och stödämpningen från Porsche. Den är däremot billigare än standardversionen (ca 350.000

En sån ser man inte i
backspegeln varje dag.

kronor). Han gillar dess off-road-egenskaper skarpt. Det märktes under utmaningen nedan.Clarkson försökte att se om en Challenger 2-tank kan få en Range Rover Sport i kanonsiktet. Range Rovern var bra på knaggligt underlag, men tanken var bättre.


Nån som vill ha en Rover?

Vi protesterar...


Hammond och May spelade en fotbollsmatch med hjälp av ett gäng Toyota Aygosar med förare som Tom Chilton, Russ Swift och Paul Smith. Richard vann med 2-1.


• Trion pratar om MG Rovers kollaps. (övre bilden t.h.)
• Greenpeace gjorde inbrott i Land Rover-fabriken och kedjade fast sig i maskinerna. De protesterade mot stora bränsleslukande fordon. Så trion gjorde gemensam sak med Greenpeace och protesterade mot stora bränsleslukande fordon... Bussarna (nedre bilden t.h.).
• Storbritanniens transportminister Alistair Darling har utsett en trafiksäkerhetsminister som - på fullaste allvar -heter Ladyman. Rätt kul att Storbritanniens transportsektor leds av en Darling och en Ladyman.
• Fulaste bilen? James föreslår Hyundai Matrix men Jeremy visar upp Ssangyong Rodius, som faktiskt är gräslig.


(<-- seriously uncool - uncool - cool - sub-zero -->)
Clarkson är irriterad över att Kristin-Scott Thomas kör Honda Civic och gillar röda Bentleys och tycker att Aston Martin DB9 är "uncool", så han ersätter henne med Fiona Bruce.
• Chrysler 300. "uncool", eftersom Wayne Rooney har en.
• Golf GTI. Jeremy vill flytta den från "cool" till "sub zero" eftersom påven nyligen fick en i present, men han ber Richard att flytta den och han når förstås inte då den sitter högst upp, så den får sitta kvar.
• Maserati Quattroporte flyttas från "cool" till "sub zero" eftersom Bono från U2 har köpt en.
• Jeremy och Richard förälskar sig i Alfa Romeo Brera, men vi får aldrig se var på tavlan den hamnar.


James Nesbitt diskuterar vapen med Jeremy och hur det är att vara 40. Varvtid på 1.51.3.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 2 (Den med Jack Dee)
Totalt: 50
Datum: 29 maj 2005
Gäst: Jack Dee


Jeremy: Tonight: Old Jaguars, should you buy one?; Old BMWs, are they as well made as we think?; And old Mitsubishis, should you drive a car built by an aeroplane maker?


Komikern Jack Dee.


Efter att i besvikelse ha dömt ut den nedslående Maserati Biturbon och hyllat Maserati 250F för prestandan i händerna på Juan Manuel Fangio i Tysklands Grand Prix 1957, meddelar Clarkson att fem-miljoner kronors-Maseratin MC12 är en "en förklädd Enzo". Snabbaste bilen med 1.18.9. Han är imponerad av dess snabbhet, men i likhet med Biturbon anser han inte att den är en "riktig" Maserati.


Teamet ombads att köpa en 2-dörrars coupé som inte var en Porsche för under 15.000, i motsats till en tävling de hade säsong fem där de var tvungna att spendera max 15.000 för att köpa en Porsche. May köpte en Jaguar XJS, Hammond en BMW 635CSi, medan Clarkson gick för en turboladdad Mitsubishi Starion. De överlämnades sedan till Millbrook Proving Ground i Bedfordshire för en rad utmaningar för att se vem som hade gjort bästa köpet efter en poängskala för varje utmaning. De utmaningar som ingår var att försöka få upp bilarna i 225 km/t och att köra i 50 km/t över belgiska kullerstenar med en hink med vatten i knät. De skulle sen åka till Oxford och komma först till QI Club. Clarkson kom först, 45 minuter senare kom Hammond. May kom aldrig, hans Jagga gick sönder fem gånger på vägen.

Slutligen fick de amvända återstoden av sina 15.000 på att uppgradera sina bilar innan en uthållighetstest på ett gårdsfält. Den totala vinnaren visade sig vara May, följt av Hammond, med Clarkson ur leken. May erbjöd sig dock att ge titeln till Clarkson om han erkände "jag är en klant och jag har förstört min bil", eftersom han hade installerat en mycket uppgraderad turbo (som sägs komma från Pentti Airikkala's grupp A rallybil), utan förändring av kylsystemet. Resultatet blev att motorns kylvätska kokade upprepade gånger under uthållighetstestet och förstörde motorn.


• Den nyligen släppta Honda FR-V med sina distinkta "3+3" sittplatser diskuteras.
• Den kommande Saab 9-3 Sport..
• Hummer H3...
• Tredje generationens Mazda MX-5...
• Åttonde generationens Honda Civic...
• Ferrari 575M Superamerica...
• och en cabrioletversion av 575M Maranello diskuteras. Clarkson tvivlar på Ferraris påstående att Superamerica är "världens snabbaste cabriolet" och nämner flera andra supersportcabrioleter (som Porsche Carrera GT) som är snabbare.


Komikern Jack Dee från "Fritt fall" får tiden 1.53.5.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 3 (Den med Batmobilen)
Totalt: 51
Datum: 12 jun 2005
Gäst: Christopher Eccleston


Jeremy: Tonight: Two British sports cars with forged papers; Dr. Who is the star in our reasonably priced car; And I splash out on a seventies Roller.


May kör Maserati Bora.


1. Aston Martin DB9 Volante. Richard finner det vara alltför instabil och glänsande och bevisar att fler människor skulle vilja ha en valp än den här bilen.

2. May kör Maserati Bora, som är hans favorit bland italienska 70-tals superbilar och hans totala favorit med undantag för gamla Aston Martin V8 Vantage. Bora hade komfort och förfining, men lyxiga tillbehör gjorde den till den långsammaste superbilen av alla på 70-talet. May vidmakthåller att den är civiliserad och fortfarande anständig att köra i dagens trafikmiljö.

3. Clarkson granskar Wiesmann MF3 och TVR Tuscan. TVR:en visar sig vara en mycket svår och komplicerad bil att komma in i och att köra. Varvtider på 1.27.9 (Wiesmann) och 1.24.8 (TVR). Men Richard (som hatar TVR) och Jeremy föredrar Wiesmann.


• Clarksons Ford GT anländer till slut och visas i studion tillsammans med Hammonds drömbil, en korsvirkad Morgan.
• De talar om de uppoffringar som krävs för att få äga "sina drömmars bil".


1. Clarkson kommer till öppnandet av Chipping Norton friluftsbad, i närheten av sitt hem, i en Rolls-Royce, uppenbarligen en överraskning för alla.

2. De presenterar den nya Batmobilen från Batman Begins i studion.


Christopher Eccleston, som de måste hitta en automatväxlad Liana till (eftersom han bara är kvalificerad att köra automatlåda), får tiden 1.52.4.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 4 (Den med Clarksons Ford GT)
Totalt: 52
Datum: 19 jun 2005
Gäst: Omid Djalili


Jeremy: Tonight: I test the Cadillac CTS-V; Hammond tests the new BMW 3-Series; and we get three old ladies to test some small cars, because we couldn't be bothered.


Clarksons Ford GT. (GT står tydligen för Går Taskigt)


1. Clarkson testar Cadillac CTS-V på Top Gears testbana. Han hånar inledningsvis att den är lika lättkörd som en europeisk bil (efter utveckling på Nürburgring), innan han sätter den mot en Audi S4 körd av Stig. Trots en liknande motorstyrka och med Stig bakom ratten i Audin, vinner Cadillacen. Jeremy gillar den, men rekommenderar den inte framför Vauxhall Monaros muskelbil och uttrycker förakt över det ständiga "bonget" när dörren är öppen.


CTS-V gör i Stigs händer ett varv runt en blöt testbana på 1.33:4.


2. Hammond testar nya BMW 3-serien i M4-korridoren och beskriver den som "en härlig maskin". Han talar också om att 3-serien säljer bättre än Ford Mondeo, vilket minskar märket "snobbvärde". Musik från Coldplay's album "X & Y" som släpptes tidigare under månaden körs genom hela filmen.

3. Killarna lämnar över arbetsuppgiften att granska tre småbilar till sina mödrar: Renault Modus, Honda Jazz och Peugeot 1007. De testas genom att se hur mycket utrymme det finns, hur snabba de är (till vilket Hammond påpekar att May's mamma är mycket snabbare än May själv) och hur lätt de är att komma in i. Deras mödrar beslutar att den praktiska och lättkörda Hondan är bäst, medan programledarna föredrar den snabbare och billigare Renaulten. Alla finner dock att den långsamma och opraktiska Peugeoten är skräp.Bröllop med förhinder...

Kan en 3-tons förlängd limousin hoppa över en bröllopsfest? Partyt bestod av ett partytält, några husvagnar och gästernas bilar. Den feta Lincoln-limousinen kommer över tältet, men brakar in i husvagnarna och en av bilarna.


Resten av säsongen kommer May att presentera fem låtar som tittarna utsett för att ta reda på vilken låt som är den bästa låten att köra bil till genom tiderna. Nu går de igenom förutsättningarna. Efter en omröstning på webben har man plockat ut följande låtar:
• Deep Purple - "Highway Star".
• Golden Earring - "Radar Love".
• Meat Loaf - "Bat out of Hell".
• Queen - "Don't Stop Me Now".
• Steppenwolf - "Born to Be Wild".


• Clarksons pratar om sin Ford GT och alla problem den har orsakat honom under veckan med början från att den inte startade när han skulle åka hem, fortsätter med att larmet går igång utan anledning och spårningsenheten skickar SOS-samtal medan Clarkson sitter i bilen. Clarkson avslutar genom att hota folket på Ford om de inte lagar den och till sist hånar han Focus-dieseln de gav honom.


Omid Djalili ("The Infidel"), Storbritanniens enda iranska komiker, talar om den enda bil som tillverkas i Iran och Clarkson anser att iranska kärnvapen inte kan vara särskilt avancerade om detta är deras idé om bilteknik. Varvet gick på 1.51.5, samma tid som den indiskfödde komikern Sanjeev Bhaskar och den (inhemskt) födda Joanna Lumley.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 5 (Den med 60-tals-superbilar)
Totalt: 53
Datum: 26 juni 2005
Gäst: Damon Hill


Jeremy: Tonight: A Formula One world champion is the Star In Our Reasonably Priced Car; the Jaguar E-Type and the Aston Martin DB5; and the British Army shoots me in the face.


1960-talets superbilar i ett "Power Lap".


1. James May tar en Nissan Murano till Hertfordshire och efter en övergripande positiv recension instämmer Clarkson att det enda han inte gillar med bilen är utseendet. Speciellt grillen påminner Clarkson om i James Bond-skurken "Jaws". På den positiva sidan finns komforten, lättkördheten och mest av allt - den extrema ljudisoleringen.

2. Clarkson tar oss tillbaka till 1960-talet för att definiera "cool" med hjälp av en Aston Martin DB5 och en Jaguar E-type. I standardutförandets antika form är de hemska att köra, opålitliga, mycket dyra, och långsammare i ett dragrace än en japansk kundvagn (2,4 liters Honda Accord). Men han tillägger också att nästan alla dessa problem kan lösas genom att spendera lite mer pengar på en moderniserad och uppdaterad version.


Stig tar både Aston Martin DB5 och Jaguar E-type runt banan. DB5 är långsammare än en Range Rover och Suzuki Liana med sina 1.46.0, medan den moderniserade E-Typen får samma tid som en Honda Civic Type-R med 1.32.8.


3. Richard Hammond kör nya Maserati Coupén, som kallas Gran Sport, samt försöker komma runt Autodromo Riccardo Paletti i Varano de 'Melegari, Italien, snabbare än tidigare F1- och BTCC-föraren Gabriele Tarquini. Hammond var fyra sekunder per varv långsammare än Tarquini, vilket innebar att den senare skulle ha varvat Hammond fem gånger under ett 70-varvslopp.


Skyttar från den irländska vaktparaden försöker skjuta Clarkson när han kör nya Mercedes-Benz SLK55 AMG och Porsche Boxster S runt i en övergiven by.


• Nya Mitsubishi Lancer Evolution IX är samma bil som sin föregångare, Mitsubishi Lancer Evolution VIII.
• Lamborghini kommer med en Spyder-version av Gallardo.
• James May visar upp en retro-stylad handsfree-telefon.
• Den nya "djärva" Citroen C6 står i studion.


Resten av säsongen kommer May att presentera fem låtar som tittarna utsett för att ta reda på vilken låt som är den bästa låten att köra bil till genom tiderna. Denna vecka är det Golden Earrings "Radar Love".


1996 års F1-världsmästare Damon Hill försöker motbevisa påståendet om att han är Stig och sedan pratar han med Clarkson om USA's Grand Prix 6-bil-fiasko 2005; de diskuterar den dåliga bilsmaken hos människor som har "levt i 400 km/t" (Hill's bil för tillfället var en Audi A3). Hill's tid på 1.46.3 blir början på F1-förarnas egen rekordlista.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 6 (Den med resan till Oslo)
Totalt: 54
Datum: 3 juli 2005
Gäst: David Dimbleby


Jeremy: Tonight: Question Time comes to our Reasonably-Priced Car; Aston's DB9 racer comes to our track; and an offshore powerboat against a Mercedes SLR.


Heathrow till Oslo.


Ett race från Heathrow till Oslo. Clarkson valde Mercedes-Benz SLR McLaren eftersom den är både grymt snabb och ruskigt bekväm. Valet tycktes rättfärdiga SLR som den bättre "vardags"-bilen än Porsche Carrera GT. Han inledde en tröttsam resa på 2120 km, via kanaltunneln, Frankrike, Belgien, Holland, Tyskland, Danmark, Öresundsbron, Sverige och in i Norge. Hammond och May tog ett flyg till Newcastle och sedan en färja till Kristiansand. Inledningsvis såg det hoppfullt för dem då de planerade att avsluta resan med en snabbgående motorbåt, men i hög sjö misslyckades de i två motorbåtar och var tvungna att fortsätta resan med buss. Trots att Clarkson hade tagit ett par timmars tupplur i Danmark slog han dem med flera timmar på grund av deras motgångar.


• Nissan Micra C+C, bilen för mannen som "gillar musikaler".
• Hummer som har tillverkat aftershave och eau-de-cologne för inaveln.


Aston Martin DBR9 (racing-versionen) ges ett lopp runt banan. Den får den mycket snabba tiden 1.08.6 men det räknas inte som rekord eftersom den inte är en produktionsbil och den körde på slicks.


Steppenwolf's "Born to Be Wild".


Jeremy diskuterar "A Picture of Britain" och "Question Time" med David Dimbleby som fick varvtiden 1.52.0 vilket blir den tredje vanligaste tiden i Suzukin och samma som Eddie Izzard, Jordan och Rick Parfitt.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 7 (Den med Sabine Schmitz)
Totalt: 55
Datum: 10 juli 2005
Gäst: Justin Hawkins


Jeremy: Tonight: a rock-star gets in a jam; attacking the Nürburgring in a van; and is a car faster than a man?


Sabine Schmitz racar runt Nürburgring i en van.


Jeremy kör den första och enda icke-skrämmande TVR:en, Sagaris. James anser att trots hans lovord för fordonet skulle Jeremy hellre ha en Mercedes-Benz SLK55 AMG eftersom han är en fegis.Clarkson tävlar med en Fiat Panda mot en maratonlöpare samma sträckning som London Marathon under förmiddagens rusningstrafik. Efter en tidig framgång fsatnar bilen i köer och återhämtar sig aldrig.


För att fira Transitens 40-årsdag åker Hammond till Nürburgring för att se om Sabine Schmitz kan hålla sitt ord och göra ett varv på den ökända banan i en Transit-van på mindre än Jeremys bästavarv i en S-Type diesel (9:59). Sabine misslyckas på första försöket men försöker igen efter att vanen satts på en drastisk och radikal "viktdiet" och kommer ner i 10:08.49 andra gången, bara 9 sekunder sämre än tiden Jeremy hade satt föregående år. Tillbaka i hangaren uppmanas Sabine att ta över Hammonds programledarroll till nästa säsong, då hon är "billigare", mycket snyggare, snabbare förare och framför allt längre, liksom det faktum att hon talar bättre engelska.


• Jeremy har skadat två ryggkotor, vilket han beskriver som en "återkommande överstyrningsskada".
• Proton har lanserat Savvy under devisen "Min första Lotus".
• Två nya Mustanger kollas in varav ingen kommer till Storbritannien.
• Mercedes-Benz har stylat en bil som en fisk.
• Top Gear-undersökningen.


DB9 Cabriolet är "cool" om du äger en, Richard tar fördel av Clarksons skada och placerar Maserati Gran Sport högst upp på "uncool" och Peugeot 1007 i "cool", Pandan är "cool" eftersom det är en 4x4 och förargar miljömupparna, Range Rover Sport är "uncool" eftersom en tv-stjärna vill ha den, de är oense över SLK55 - Hammond säger den är för krånglig och de använder publiken för att få rätt - Hammond vinner i början, men sedan ingriper Clarkson och den hamnar i "sub-zero"-delen.


Deep Purple's "Highway Star".


Justin Hawkins berättar om när han körde genom USA i en Reliant Regal. Varvtiden blev 1.48.0.


1.48.0 är den näst vanligaste tiden i Suzukins historia. Jodie Kidd, Paul McKenna, Patrick Kielty, Trevor Eve och nu även Justin Hawkins.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 8 (Den med Ferrari F430)
Totalt: 56
Datum: 17 juli 2005
Gäst: Tim Rice


Jeremy: On tonight's show: I drive the Audi TT Convertible, in Iceland; Richard drives the Nissan 350Z Convertible, in Iceland; And James drives the Chrysler Crossfire Convertible... guess where?


Ferrari F430.


Ferrari F430. Jeremy hävdar att "det är den bästa bil jag någonsin kört". Cabrioletversionen av F430 är lika knivskarp att köra och är endast en tiondels sekund långsammare på banan. Han kan inte hitta något fel med någon av versionerna, men meddelar att osympatiska människor bör undvika sufflettversionen för att inte omgivningen skall behöva skämmas.


Clarkson, Hammond och May drar över till Island med cabrioletversioner av befintliga kupéer. Mer specifikt Chrysler Crossfire, Nissan 350Z och Audi TT. Clarkson gillar Chryslern eftersom en sufflett är attraktiv, bekväm och billig. Hammond gillar Nissan för dess styrka. May gillar Audin på grund av dess byggkvalitet och fyrhjulsdrift. Två av dem tycker att TT'n är tråkig, två av dem tycker att Crossfiren är skräp, och två av dem tycker att Nissan är för tillgjord och idiotisk. De kan inte avgöra vilken som är bäst eftersom var och en har uppenbara fel.


• Pojkarna diskuterar NISMO (med May som uttrycker sitt ogillande av R34 Skyline GT-R).
• En kraftigt modifierad Citroën C2 diskuteras även och visas i studion.


Meat Loaf's "Bat out of Hell". Dessutom har den här låten blivit förlöjligad av presentatörerna.


Tim Rice har en Jaguar, men varken han eller någon av de som jobbar för honom vet vilken modell. Varvet gick på 1.52.7.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 9 (Den med världsrekord i volter)
Totalt: 57
Datum: 24 juli 2005
Gäst: Chris Evans


Jeremy: Tonight: Thunderberks are go; we attempt a World Record; and the most annoying car I've ever driven turns out to be one of the best.


Världsrekord i volter.


1. Nya BMW M5 med samma pris som Mercedes-Benz CLS. Jeremy luftar sin besvikelse och påpekar den långa listan över detaljbrister: förvirrande elektroniska inställningar för allt, irriterande sateltnavigering, ryckig växellåda, obekväm att köra, fult yttre, blinkersspak som inte går återställer sig själv och nedslående maxhastighet med tanke på att den har 400 hästkrafter i standard. När så resencionen verkar vara över trycker Jeremy på M-knappen och motorn levererar plötsligt 507 hästar, fjädringen hårdnar och växellådan byter till sportläge. Nu är den plötsligt spektakulär att köra, men mycket bräcklig - den måste omedelbart lagas innan man kunde köra ett enda varv.


I händerna på Stig gör BMW M5 ett varv på 1.26.2, något snabbare än CLS AMG (1:26.9), men som ett allroundfordon betraktat är den fortfarande sämre.


2. Clarkson kör tre heta kombikupéer; VW Golf GTI, Renault Sport Mégane och Vauxhall Astra VXR. Clarkson tycker att Astran är alltför kraftfull för en framhjulsdriven bil, vilket leder till katastrofal understyrning. Vridmoment-styrning knycker alltid framhjulen åt vänster och den extra kraften är meningslös eftersom den är långsammare än Renaulten. Clarkson gillar Mégane men skulle ändå i slutändan köpa en Golf, vilket är samma beslut som han kom fram till i förra säsongens avsnitt 6.Hammond och May spelar ett spel som heter "Rysk Roulette Vägtest" ("Road Test Russian Roulette"), vilket betyder att de testar bilar medan de kör bilarnas ägare (som är tänkta att vara onyktra) tillbaka till sina hem. Hammond försöker vara artig och undvika att berätta för folk att vissa saker med deras bilar är skräp och talar i stället om kryddor. Clarkson säger till honom att han förstört hela grejen på grund av denna strategi.


Ett nytt världsrekord sattes för antal kompletta volter med bil. En stuntman lyckades få en Ford Sierra kombi att fullfölja 6 kompletta volter - och överlevde.


Queen's "Don't Stop Me Now".


Chris Evans (g.m. Billie Piper, gäst S09/A06) berättar för Jeremy om att försöka (och misslyckas) med att gratis skjutsa gamla människor till butikerna under sitt fem år långa radiouppehåll. Varvet på 1.47.9, samma som Rory "Roree" Bremner och 0,4 sekunder snabbare än hans dåvarande fru gjorde i Chevrolet Lacettin tre säsonger senare.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 10 (Den med off-road-leksakerna)
Totalt: 58
Datum: 31 juli 2005
Gäster: Davina McCall och Mark Webber


Jeremy: Tonight: James May thinks he's a racing driver; Richard Hammond thinks he's Jesus; and I think I'm going to be killed.


Test av off-road-leksaker.


1. Clarkson testar BMW 535d fyra-dörrars sedan, den första dieselbilen som skall provas på Top Gear's testbana. Han konstaterar att jämfört med bensinvarianten är dieseln tystare i motorvägshastigheter, den har mycket mer vridmoment, den är något billigare och den tyngre motorn inte påverkar väghållningen. Bensinversionen är mer lyhörd, roligare att köra och det slår dieseln på banan.


Stig kör BMW 535d på tiden 1.31.8.


2. May kör Bentley Continental Flying Spur i Dubai då han inte kan tänka på något bättre ställe att respektfullt testa bilen som utstrålar "nya pengar". May trotsar sitt smeknamn "Captain Slow" genom att pressa Bentleyn till 290 km/t på vägar avstängda speciellt för honom. Han gillar bilen och konstaterar att ytterligare två dörrar och lite ny karaktärisering framgångsrikt har "separerat" den från Bentley Continental GT. Jeremy föraktar den nya fyra-dörrars Bentleyn och kallar den "den hemskaste styling han någonsin har sett".

3. Trion testar flera off-road-leksaker, bland annat en fyrhjuling, 8-hjuliga Argo Cat, en svävare och annat i ett försök att ta reda på vilken av dem som är roligast?


Hammond återvänder till Island (på grund av att cabriolettestet i avsnitt 8 var mycket tråkigt och han fick inte komma hem förrän han hade filmat något intressant) för att tävla med ett modifierat terränggående fordon mot en skoter över sjön Kleifarvatn.


• Programledarna diskuterar Proton Gen-2 med dubbelkontroll.
• Vauxhall Astras 2-sitsiga cabriolet.
• Ett rivtåligt karthäfte.
• Audi A6 Quattro Allroad konceptbil.


En återblick på de fem finalisterna; Queen's "Don't Stop Me Now", Meat Loaf's "Bat out of Hell", Deep Purple's "Highway Star", Steppenwolf's "Born to Be Wild" och Golden Earrings "Radar Love".


1. Big Brothers programledare Davina McCall försöker bjuda in Clarkson till Big Brother och medger att hon äger en miljöfarlig Range Rover. Hon berättar också om sina skor och hur Stig sade att de hindrade henne och fick henne att göra ett varv barfota. Hennes varvtid blev 1.57.1.

2. F 1-föraren Mark Webber klagar på att de våta förhållandena saboterade hans försök, trots Clarksons försäkran att han kunde ha kört 4 sekunder snabbare i torrt väglag. Hans tid 1.47.1 ifrågasätts när Clarkson säger att han kunde ha fått runt 1.43 i torra förhållanden. Efteråt ger Clarkson Webber en skjorta som proklamerar, "Jag är Stig".


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3, Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6, Avsnitt 7, Avsnitt 8, Avsnitt 9, Avsnitt 10, Avsnitt 11

Avsnitt: 11 (Den med japansk drifting)
Totalt: 59
Datum: 7 augusti 2005
Gäst: Timothy Spall


Jeremy: Tonight: James tries his hand at being Beethoven; Richard wrestles a rampaging bull; and I develop a sudden urge to marry my cousin.


Hammond får lära sig hur man driftar.


1. Hammond testar Vauxhall Monaro VX-R och får lära sig hur man driftar (*) i samma bil av D1 Grand Prix-föraren Yasuyuki Kazama, trots att Kazama inte talar engelska (han var tvungen att lära Hammond med hjälp av handsignaler). Kazama tog då VX-R:en och visade Hammond hur man driftar ordentligt.

(*) En tävlingsform där man bredsladdar i full fart, hela tiden och överallt.

2. Clarkson testar Ford Lightning och anser att lastbilen är värdelös i England. Från att hävda att den är tillverkad av gamla skyfflar och att inredningen är skräp till att dessa lastbilar ofta tycks krascha i polisjaktvideos.

3. Hammond deltog i Pamplonas tjurrusning i Spanien där han knuffades ivägen för en tjur av en annan deltagare, innan ett segment där han testar Lamborghini Murciélago Roadster.


James May försöker återskapa Top Gears ledmotiv med bara motorljud. Han använder alltifrån superbilen Enzo Ferrari till en klassisk Chevrolet Corvette till moderna bilar som Suzuki Swift och Mazda RX-8 och även en dumper. Låten är puristisk då han vägrar att använda datoreffekter för att få det att låta bättre, så han misslyckas med att imponera på de andra. Clarkson jämför låten med "ett fett, talanglöst butiksbiträde som pruttar".


• Det framkom att Vauxhall har avbrutit försäljningen av Monaro VX-R vilket gör Hammonds test ovan irrelevant.


Clarkson och Hammond brydde sig inte om att sätta upp BMW 3-serien på väggen då de tyckte den var för tråkig att slösa tid på.


1. Queen - "Don't Stop Me Now"
2. Golden Earring - "Radar Love"
3. Meat Loaf - "Bat out of Hell"
4. Steppenwolf - "Born to Be Wild"
5. Deep Purple - "Highway Star"
James överlämnar en pokal till Queen's trummis Roger Taylor.


Timothy Spall berättar om sina filmroller med Tom Cruise och lyckas ta Lianan runt banan på den respektabla tiden 1.51.1 trots att han tog en kurva för fort och snurrade på sista rakan.