Sjunde säsongen bestod av 6 avsnitt inklusive ett specialavsnitt (USA Hyrbils-special) som gick mellan 28 januari och 4 mars 2007 följt av ett (försenat) avsnitt med det bästa från säsong 8 och 9 och specialavsnitten "Top of the Pops" och "Polar-special".

Denna säsong recenserade de bl.a. Shelby Mustang GT500, Brabus S Biturbo roadster, Porsche 997 Turbo, Lamborghini Murciélago LP640, Jaguar XKR och Aston Martin V8 Vantage. (Dussinbilar...)

Stig lyssnar på ljudböcker denna säsong.

Här fanns bl.a. James "Captain Slow" som tar Bugatti Veyron till sin toppfart på 407 km/h, snyggaste bilen som kan kallas "konst", Clarksons järnvägsövergångsidiot-videos, programledarna odlar eget biobränsle och så diskuteras Richard Hammonds Vampire dragsterkrasch.

Clarkson fick besök av bl.a. kändiskocken Jamie Oliver (igen), charmören Hugh Grant och Clarksons favorit, glamourskådisen Kristin Scott Thomas. Snabbast i år i Chevrolet Lacettin var Jamie Oliver och Hugh Grant, som båda fick 1.47.7. (Jamie's tid var dock på våt bana så han får nog anses snabbast) NOTERA: Med de 4 sekunders handikapp som TG själva har satt upp för våt bana (se under rubriken "Top Gears bana") skulle ge honom en tid på 1.43.7 och i så fall göra honom snabbare än både Stig och alla F1-förare.

Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: 1 (Den med asfaltutmaningen)
Totalt: 74
Datum: 28 januari 2007
Gäst: Jamie Oliver


Jeremy: Tonight: Jaguar's supercharged XKR vs its twin sister; why do road-works take so long? And Jamie Oliver prepares a delicious lap in our Reasonably-Priced Car!


Asfaltutmaningen.


Hammonds Vampire-krasch.


Clarkson och May välkomnar Hammond tillbaka efter sin krasch i Vampiren. De använder en flygplanstrappa från EasyJet och dansande flickor eftersom Clarkson säger att kvalitetstrappor kostar över 3000. Hammond tackar alla för allt stöd när han låg på sjukhus.


Jaguar XKR möter Aston Martin V8 Vantage. Även om Aston är bättre i vissa avseenden hävdar Clarkson att Jaguaren är bättre i andra, även om den inte har någon 750.000-kronorskänsla en högpresterande lyxig sportbil bör ha. Åtminstone inte med en nästan tio år gammal motor.


Varvtiden blev 1.34.7 för Jaguar XKR i "mycket, mycket, mycket" våta förhållanden.


May och CLarkson
tar tag i potthålen...


Programledarna tycker att vägreparationer tar förfärligt lång tid speciellt med tanke på att man aldrig ser några vägarbetare som faktiskt jobbar. Så de beslutar att ta saken i egna händer och asfaltera en motorvägssträcka nära Bidford-on-Avon själva för att visa att arbete som normalt tar en vecka kan göras på 24 timmar.

Det skär sig rätt snabbt då May's taskiga sinne för väderstreck orsakar trafikkaos, Clarkson tjatar om händelser som påminner om "1984", dålig asfaltförsörjning (inklusive en kameraman som av misstag trycker på nödstoppet), dåligt väder, och gamla Thatcher-tal skräller ut i natten, men vägen blir klar till tidsfristen 7 minuter över 9.


• Beskrivningen av Hammonds ökända Vampire-krasch.


Jamie Oliver, den nakna kocken.


Jamie Oliver får tiden 1.47.7 under blöta förhållanden vilket ändå är betydligt bättre än hans förra tid på 1.50.0 i Suzukin. När han fick höra att våt bana ger 4 sekunders handikapp flyttade Oliver upp sin tid ovanför kock-kollegan och rivalen Gordon Ramsay (som fick 1.46.3 förra säsongen). När han gästade säsong 2 hade Gordon Ramsey också varit gäst säsongen innan och då fick de exakt samma tid (1.50.0).


BBC bad om ursäkt till ett antal Top Gear-tittare efter att Clarkson frågat Hammond "Är du mentalsjuk?" May erbjöd också en näsduk för att han "dreglade" under det första avsnittet av säsong 9. Dessa kommentarer var menade som skämt, men en ursäkt gjordes efter att flera tittare klagat.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: 2 (Den med Captain Slow i 407 km/t)
Totalt: 75
Datum: 4 februari 2007
Gäst: Hugh Grant


Jeremy: Tonight: Hugh Grant stars in our Reasonably-Priced Car; and is the new Audi TT any good? We find out... by playing golf.


Nyheterna.


Teamet utmanades att hitta den elegantaste kupémodellen: Clarkson valde den reviderade Audi TT, Hammond gamla Mazda RX-8 och May valde nya Alfa Romeo Brera. Efter ett besök på golfbanan (de ombads att åka därifrån efter 3:e hålet eftersom de var för långsamma), åkte de till Scottish National Gallery of Modern Art för att få expertutlåtanden. Var och en av programledarna hade 2 minuter på sig att övertyga 3 konstprofessorer om att deras bil förtjänade en plats på museet. Professorerna valde Breran. Hammond beslutade att de hade fel och att denna tvist skulle avgöras med en klassisk "Vem är snabbast"? (nedan)


Efter att Stig kört dem runt banan kom Audi TT in på 1.31.4, Mazda RX-8 på 1.32.0 och Breran på 1.36.9.

När Clarkson märkte att han hade vunnit sa han att han hela tiden föredragit Breran och de andra instämde. Men eftersom det är en Alfa kunde ingen av dem rekommendera den. Clarkson avslutade med att säga "Den bästa bilen här är den värsta!"(Vilket är EXAKT samma sak som han säger i säsong 15, avsnitt 3 efter utmaningen "hitta bästa fyra-dörrars superbilen", då om Aston Martin)


Bugatti Veyron. Toppar 407.
FULLT lagligt!!


May kör Bugatti Veyron i dess toppfart på 407 km/t på Volkswagens Ehra-Lessiens provbana. Han beskrev hur smidigt bilen betedde sig vid dessa hastigheter och hur förrädisk hastigheten kan vara. Han sa att han ville öppna dörren, men "...lyckligtvis tittade jag på hastighetsmätaren och jag var fortfarande uppe i 70".


• De diskuterar Porsches nya Cayenne.
• De diskuterar hur TVR's husband låter.
• De diskuterar varför prins Charles har fodrat sitt garage med bensin.
• ...och varför begravningsentreprenörer snart kommer att upphöra med sin verksamhet.
.
• Sen diskuterar grabbarna sina bästa och sämsta styrningar de senaste sex månaderna, Clarkson var

Hugh "Sorry, I'm English" Grant

imponerad av Lexus GS-hybriden men besviken på Volkswagen Golf GT (1,4 liters kompressormatad och turboladdad) och kallade den "...lika smidig som en som faller ner för trapporna med gipsade ben". Hammond var imponerad av Volvo C30 T5 och besviken på den fula Subaru B9 Tribeca och May var imponerad av Suzuki Swift Sport och besviken på den sportiga Bentley Arnage T.


Hollywood-hunken Hugh Grant får tiden 1.47.7.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: 3 (Den med den amerikanska hyrbils-specialen)
Totalt: 76
Datum: 11 februari 2007
Gäster: Inga


Jeremy, Richard och James kollar om det är billigare att köpa än att hyra en bil för att utforska USA i två veckor. Trion påpekar trasslet med att hyra bil - från okunniga uthyrningsombud till att inte kunna hitta sin bil på parkeringen.

Budgeten var 1.000 dollar (ca 8.000 kr) per person för att hitta en begagnad bil. Clarkson köpte en Chevrolet Camaro RS 1989, Hammond en Dodge Ram 150 pickup och May en Cadillac Brougham 1989 som var den enda bil som hade luftkonditionering. Alla hade komradio i sina bilar så de låtsades vara lastbilsförare under kommunikationen med lokala chaufförer och använde kodnamn under resan. Clarksons kodnamn var "Murderer" (mördare), Hammonds "Brokeback" och May's - ganska självklart - "Captain".

Målet var att ta sig från Miami till New Orleans, med utmaningar längs vägen.
För detaljer: se specialavsnitten.

Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: 4 (Den med rymdfärjan)
Totalt: 77
Datum: 18 februari 2007
Gäst: Simon Pegg


Jeremy: Tonight: One small stumble for man as we build a space shuttle; I drive a nuclear bomb disguised as a Mercedes; and Simon Pegg makes a hot fuzz in our Reasonably-Priced Car.


Reliant Robin-rymdfärjan.


Monstruösa SL 65 AMG.
Håll i hatten...


1. Clarkson testar den redan monstruösa Mercedes SL 65 AMG med en 6.0L twin-turbo V12 och kollar sedan ser vad Mercedes eget tuningföretag har kunnat göra med den. Resultatet är Brabus S Biturbo Roadster, med 730 hk, 1100 newtonmeters vridmoment och en elektroniskt begränsad toppfart på 352 km/t. Han finner dock att bilen är smått galen; bromsarna överhettas, hanteringen är frenetisk och dess fjädring och däckens bristande fäste. Det gör den praktiskt taget okörbar.


Stig får 1.26.2 i Mercedesen.

2. Clarkson testar Porsche 997 Turbo, mest för att han är en fanatisk Ferrari-fantast. Han verkade gilla några detaljer på bilen men han blev inte omvänd.


Reliant Robin Space Shuttle.


Hammond och May försöker att konvertera en Reliant Robin till en rymdfärja, på order av "John F. Clarkson". De fick 12 dagar på sig att bygga den och hjälp från British Amateur Rocket Society. (Långt senare avslöjades det att bygget egentligen tog 4 månader. Webbmaster)

Åtta tons dragkraft krävdes för att få Robin att lyfta - den största icke-kommersiella raketuppskjutningen någonsin i Europa. Avsikten var inte att sätta den i bana runt jorden utan bara få upp ett par tusen meter och sedan landa på en bana.

Den lyfte och allt verkade fungera tills en bult som höll fast bränsletanken (och skulle lossna "på kommando") inte lossnade när den skulle. Resultatet blev att den spann utom kontroll och kraschade i en massiv explosion på en närliggande kulle.


Programledarna diskuterar...
• Porsche 911 GT3 RS...
• Mitsubishi Lancer Evolution X...
• Melling Hellcat...
• Hastighetskameror...
• Hur man får bort bilköer genom att åka fortare...
• De 1,5 miljoner människor som har undertecknat ett upprop mot vägavgifter.
• Samt webbplatsen man besöker för att skriva på listan, och (eftersom detta är ett BBC-producerat program) webbplatsen för de som vill ha vägavgifterna (www.iamaclot.com) (ung: www.jagärenidiot.com. Webbmaster)
• ...och förarprovet BBC-anställda måste ta om de vill hyra bil.


(<-- seriously uncool - uncool - cool - sub-zero -->)
• Alla fyrhjulsdrivna SUV:ar åker ner i "uncool".
• Lamborghini Gallardo Spyder hamnar i "seriuosly uncool" eftersom Jeremy nyss köpt en.
• På samma premisser åker Ford GT upp på "cool" igen då Jeremy sålt sin.
• Porsche 911 GT3 RS - "seriuosly uncool".
• Kia Cee'd hamnar i "uncool". (samma som de skaffar som "prisvärd bil" till säsong 15.)
• Hammond försöker lägga till en Ducati 1098 motorcykel på väggen som Clarkson sedan tar bort med en motorsåg och samtidigt högg av en bit av väggen.


Simon Pegg, 1.48.5.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: 5 (Den med biobränslet)
Totalt: 78
Datum: 25 februari 2007
Gäst: Kristin Scott Thomas


Jeremy: Tonight: We try to grow our own petrol; I drive the new Lamborghini, quite badly; And cool-wall muse Kristin Scott Thomas is in our Reasonably-Priced Car!


Programledarna odlar eget biobränsle.


Nya Lamborghini Murciélago LP640, samma som den gamla modellen fast starkare motor.


Stig tog Murciélagon runt banan på 1.19.8, sjätte plats totalt.


Efter att ha förvärvat tre traktorer för denna utmaning, odlar Clarkson, Hammond och May eget biobränsle på raps med ett antal utmaningar på vägen:


Stig i sitt långsammaste
power lap någonsin...


Varje programledare var tvungen att starta traktorn, koppla till et fyrhjuligt släp och backa ut från studions parkering. May kunde endast starta sin traktor, Hammond klippte en Vauxhall Astra "Concept Car" medan Clarkson gav upp helt och hållet.

Stig gjorde några varv med den ovanliga målet att vara långsammare än Richard Whiteley hade varit. (Intressant nog var det långsammaste traktorvarvet var sex sekunder snabbare än det i övrigt långsammaste varvet; en av de distributionsbilarna i säsong 1, avsnitt 8, som åkte vilse).


Teamet hade då ett drag(-bogserings-)race där Hammond drog ett hjullöst "Top Gear Production Office" portabel toalett och Clarkson valde en Boeing 747 G-BDXJ, medan May kjedjade i hop en konvoj av Top Gear-skapelser såsom "Toybota" (s08/a03), Country Cottage S-klass (s08/a04), Triumph Herald segelbåt (s08/a03), Transit (s08/a08), "Dampervan" (s08/a03), minivan (s08/a08), van-cab (s08/a01) och LDV Convoy flyttbil (s08/a08).


De röjde sen ett fält med får (med hjälp av Top Gear-hunden), korsade en dålig bro (som Clarkson hade sönder) och plöjde, med hjälp av domarna.

Efter lunch (då det hade utbrutit kaos i byn) skulle de plantera sina grödor, med May som frivilligt erbjöd sin traktor för ändamålet. På grund av hans oförmåga att manövrera en fröspridare hamnade dock fröna i en liten hög i närheten av där han började och han var tvungen att tillbringa resten av dagen noggrant återplantering grödan (som senare avslöjades som den diesel de använde i Britcars 24 timmars race, s10/a9)


• Hammond och May hånar Clarkson för att han har kostym samma dag som hans "älskling", Kristin Scott Thomas, kommer till studion.
• Resultaten av Top Gear-undersökningen avslöjas, med franska bilar i botten.


Renault Espace mot lok.
Renaulten vann... inte.


Clarkson gjorde en informationsfilm om plankorsningar. Han visade bilder från en gammal man som kör mot rött i en plankorsning och parkerar en Renault Espace i plankorsningen. Bilen blev då påkörd av ett tåg och totalkvaddad.


Skådespelerskan Kristin Scott Thomas. Clarkson frågade henne om synpunkter på vissa bilar som de tänkt sig att sätta upp på "cool wall". Hon påpekade att Clarksons nya Lamborghini Gallardo Spyder var "patetisk". Scott Thomas kör varvet på 1.54.0.
OBS: Detta var enda gången i detta segment som Richard Hammond och James May "interagerade" från publikplats.


I avsnittet gjorde Clarkson en public service-video om plankorsningar. Segmentet har kritiserats på grund av tågolyckan i Cumbria bara två dagar tidigare, även om den inte har orsakades av en korsningsolycka.
Rekonstruktionen, som arrangerades av Network Rail som en del av dess "riskera ingenting"- kampanj, kritiserades av flera personer, däribland Anthony Smith, VD för en organisation för att tillvarata passagerarnas intressen, som sa: "Vi måste öka medvetenheten i frågan, men nu är inte rätt tidpunkt.

Men detta segment hade redan försenats flera veckor på grund av en tidigare plankorsningsolycka med dödlig utgång och med bara ett program kvar av säsongen och med tanke på frekvensen av plankorsningsolyckor kan BBC ha ansett att det aldrig kommer att bli lämpligt att visa filmen utan att stöta sig med några. En repris av avsnittet var planerad till den 1 mars 2007 men stoppades efter ytterligare en dödsolycka i en plankorsning tidigare samma morgon. Avsnittet ersattes med ett avsnitt av "Best of Top Gear".Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: 6 (Den med förlängda limousiner)
Totalt: 79
Datum: 4 mars 2007
Gäst: Billie Piper


Jeremy: Tonight: We cut some cars in half with saws; Richard smokes a horse; and who's in our Reasonably Priced Car? Oh, it's his assistant!


Teamet bygger förlängda limousiner.


Shelby Mustang GT500.


Richard Hammond provkör den senaste Shelby Mustang GT500. Hammond tycker att de 500 hästar den uppges ha verkar överdrivna. Han testar den på en bärbar hjuldynamometer som ger 447 hästkrafter. Han satte också sin egen klassiska Mustang GT390 på dynamometern och den hade 250 hästar. Det största problemet med bilen är dock den stela bakaxeln.


Utmaning: Clarkson, Hammond och May får i uppdrag att bygga förlängda limousiner för att köra kändisar till en prisutdelning (BRIT-Awards).


Clarksons har gett sig på
den blivande Fiat-limon...

Clarkson köper en Fiat Panda till chauffören Chris Moyles från BBC Radio 1 som hindras av sin längd vilket gör det nästan omöjligt för honom att manövrera den och Clarkson förkortar den också för att göra den trafiklaglig.

Hammond köper en MG F medan May köper en Saab 9000 och en Alfa Romeo 164, som byggs ihop till en limousin då han valde mellan "vettigt svenskt" och "skrämmande italienskt". (en "Salfa Romeaab") Han kör sen Lemar till BRIT Awards i sin "Alfaab". Hammond kom först och i stort sett utan incidenter även om den öppna versionen av hans limousin innebar att Jamelia lockade till sig mer uppmärksamhet än hon ville.


Resultatet: 15 meter Panda...

Clarkson anlände kort därefter, trots att hela bakre delen av hans bil saknades. May åkte vilse och Lemar stormade ut från May's bil efter att de blivit en timme försenade till ceremonin. Den slutliga vinnaren blev den som fick flest bilder på sin bil i tryck i tidningar och tidskrifter, och Clarkson förtjänade den äran, genom att lägga in en bild i sin en egen kolumn i "The Sun".
Skådespelerskan Billie Piper (g.m. Chris Evans, gäst S06/A09 och S14/A03), som gjorde varvet på 1.48.3 (0,4 sekunder långsammare än sin dåvarande man gjorde i Suzuki Lianan), tills det framkom att hon faktiskt hade genat genom "Hammerhead"-kurvan och åkte på fel sida av bangränsen. Men eftersom hon var klädd i en genomskinlig topp kunde Jeremy inte förmå sig att faktiskt tillämpa tre-sekunders-straffet.


Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: The Best Of Top Gear 2006 (säsong 8 och 9)
Datum: 1 mars 2007
Gäster: Inga

Detta avsnitt skulle ha sänts innan säsongen startade, men på grund av Richards svåra Vampire-krasch sköts den upp på obestämd tid. Den visades istället veckan innan avsnitt 6 ovan som ersättning för ett avsnitt som skulle ha sänts men som också sköts upp eftersom den innehöll en video om plankorsningar och det hade inträffat dödsolycka i en plankorsning tidigare samma morgon. Tyvärr har jag inte koll på vilka segment som ingick.

Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: Top Gear of the Pops
Datum: 16 mars 2007
Gäster: Travis, McFly, Supergrass, Lethal Bizzle, Justin Hawkins

Ett specialprogram som ingick i Comic Relief 2007 och blandade de vanliga inslagen i Top Gear med det populära musikprogrammet Top of the Pops.
För detaljer: se specialavsnitten.
Avsnitt 1, Avsnitt 2, Avsnitt 3 (USA hyrbils-special), Avsnitt 4, Avsnitt 5, Avsnitt 6
Best Of Top Gear 2006, Top of the Pops, Polar-special

Avsnitt: Top Gear Polar-special
Datum: 25 juli 2007
Gäst: Sir Ranulph Fiennes

I april 2007 tävlade Jeremy Clarkson och James May i bil mot Richard Hammond med hundspann från Resolute, Nunavut till magnetiska nordpolen, den väg som används i Polar Challenge. Projektet samordnas av biltillverkaren Toyota och Top Gear, med hjälp av Arctic Trucks, ett isländskt bilmodifieringsföretag, specialicerad på arktiska fordon. Fordonet som användes var en modifierad Toyota Hilux. Toyota gjorde projektet under namnet Hilux Arctic Challenge. Terrängen är något av den tuffaste i världen - en blandning av bergmassor och taggiga havsisar där temperaturen kan sjunka till minus 65 grader celsius. Jeremy och James kör en specialanpassad Toyota Hilux pick-up medan Richard åker med en släde dragen av ett team av tio kanadensiska inuiterhundar, under den amerikanska upptäckaren Matty McNair's fasta hand.
För detaljer: se specialavsnitten.